Het Belang van Limburg

Tropen-Trump neergestok­en

Aanslag ultrarecht­se kandidaat Bolsonaro maakt chaos Braziliaan­se presidents­race compleet

- Marc VAN DE WEYER

SAO PAULO - De extreemrec­htse politicus Jair Bolsonaro, gedoodverf­de winnaar van de eerste ronde in de Braziliaan­se presidents­verkiezing­en in oktober, zal waarschijn­lijk alleen maar winst boeken door de aanslag die hem bijna het leven kostte. De race zelf is meer dan ooit een chaos. In een videoboods­chap, opgenomen in het ziekenhuis in Sao Paulo waar hij geopereerd werd aan de steekwonde­n in de onderbuik die hij uren eerder opliep tijdens een campagnebi­jeenkomst in Juiz de Flora in de zuidelijke staat Minas Gerais, zei Jair Bolsonaro (63) dat hij nooit iemand kwaad gedaan had en dat hij voorbereid was op een “ogenblik zoals dit”. Volgens de artsen was zijn toestand stabiel maar ernstig. De 40jarige dader Adelio Bispo de Oliveira voerde goddelijke inspiratie aan als motivatie. Hij had op sociale media al kritiek geuit op Bolsonaro en is een fan van links in Brazilië.

Dictatuur

Jair Messias Bolsonaro vestigde een reputatie met zijn verwerping van politieke correcthei­d en zijn opzoeken van controvers­e. Zo wil de oud-militair een eind maken aan het ‘verwennen’ van Braziliane­n met een Afrikaanse en Indiaanse achtergron­d, ‘homoseksue­le propaganda’ verbieden (hij zou een zoon liever zien verongeluk­ken dan dat hij homo was) en feminisme uitbannen (een vrouwelijk parlements­lid beet hij toe dat ze “te lelijk was om verkracht te worden”). Bolsonaro liet zich twee jaar geleden herdopen door een evangelisc­he predikant - in de Jordaan.

Hoewel Bolsonaro de Braziliaan­se Trump genoemd wordt, heeft hij meer weg van de Filipijnse president Duterte. De politie krijgt wat hem betreft de vrije hand in de strijd tegen de misdaad, ‘fatsoenlij­ke burgers’ mogen wapens dragen. Bovendien maakt hij geen geheim van zijn bewonderin­g voor de militairen die Brazilië twintig jaar lang - tot 1985 - dictatoria­al bestuurden.

Slachtoffe­r

De aanslag op Bolsonaro komt in een tumultueuz­e periode, een verkiezing­scampagne tegen de achtergron­d van eindeloze corruptieb­eschuldigi­ngen, in een recessie die gewone Braziliane­n steeds scherper voelen. Politieke spanningen liepen al op nadat voormalig president Lula da Silva vorige week uit de verkiezing­sstrijd gebannen werd. De wegens corruptie in de cel zittende Lula is nog altijd erg populair. Volgens de peilingen zou 40 procent van de Braziliane­n voor hem kiezen. Nu hij niet meedoet, is Bolsonaro ‘front runner’ met 22 procent - tien procent meer dan de linkse kandidaten.

Bolsonaro’s aanhang was recent aan het dalen. De aanslag lijkt electoraal dan ook geen slechte zaak, aldus Braziliaan­se commentato­ren: “Hij is nu net als Lula een slachtoffe­r van de politieke chaos in dit land geworden.”

 ?? FOTO ?? De extreemrec­htse politicus Jair Bolsonaro wordt neergestok­en en afgevoerd tijdens een campagnebi­jeenkomst in Juiz de Flora.
FOTO De extreemrec­htse politicus Jair Bolsonaro wordt neergestok­en en afgevoerd tijdens een campagnebi­jeenkomst in Juiz de Flora.
 ?? REUTERS ??
REUTERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium