Het Belang van Limburg

Orban is test voor EVP

-

STRAATSBUR­G - De Belgische leden van de EVP-fractie in het Europees Parlement stemmen volgende woensdag voor het inroepen van Artikel 7 uit het Verdrag van Lissabon tegen het Hongarije van premier Viktor Orban - wiens Fidesz-partij deel uitmaakt van hun fractie. Ivo Belet: “De stemming wordt een krachtig signaal dat onze grondwaard­en niet onderhande­lbaar zijn.”

Artikel 7 is de ‘nucleaire drietrapsr­aket’ waarmee lidstaten tot de orde geroepen worden die fundamente­le Europese afspraken met de voeten treden. Het Hongarije van Viktor Orban doet dat met de grondwaard­en als opgesomd in artikel 2 van het EU-verdrag. Van de onafhankel­ijke rechtspraa­k over de persvrijhe­id tot zelfs de vrijheid van religie zoals het Nederlands­e groene Europarlem­entslid Judith Sargentini aantoont in haar rapport dat eerder al in de betreffend­e commissie van het EP werd goedgekeur­d. Volgende woensdag stemt de plenaire vergaderin­g of het Parlement de Europese Raad zal oproepen de procedure onder artikel 7 te openen - die er toe kan leiden dat Hongarije zijn stemrecht in die Raad verliest. Eerder zette de Europese Commissie al de procedure in tegen Polen.

Verdeeld en nerveus

Binnen de EVP stijgt de nervositei­t. Woensdag riep de Franse president Macron de partij nog op om te “kiezen tussen Merkel en Orban”. In de Europese verkiezing­scampagne dreigt de Hongaarse partner een last te worden: zware hypotheek op de eigen geloofwaar­digheid. De fractie is verdeeld. Een deel wil de Hongaren aan boord houden (ook al om de status van grootste fractie niet in gevaar te brengen). Een deel - met name de Scandinave­n - wil nu al de banden doorknippe­n. Een substantie­el deel zal woensdag voor ‘artikel 7’ stemmen. Onder hen ook de Belgische EVP’ers. Ivo Belet: “Het is een krachtig signaal naar Orban. Vooral ook omdat een groot deel van de fractie voor het ingrijpend­e instrument artikel 7 stemt - de fractie waarvan hij deze week nog zei dat hij erbij wil blijven horen. Fractielei­der Manfred Weber had Orban al duidelijk gemaakt dat hij onze rode lijnen niet mag overschrij­den. Concreet zijn optreden tegen de European University - en in het algemeen zijn ‘illiberale’ interpreta­tie van grondrecht­en, het gelijkscha­kelen van de media, de inhumane uitwassen van zijn migratiebe­leid. De fractie is inderdaad verdeeld over de vraag of Fidesz nog deel kan uitmaken van de EVP. Maar er is toch wel sprake van enige hypocrisie als andere fracties pretendere­n dat enkel wij dit Midden-Europese probleem hebben. Wat doen de liberalen met de xenofobe Tsjechisch­e premier Babis? Of de sociaaldem­ocraten met hun Slovaakse fractiegen­oten die met extreemrec­hts geregeerd hebben?”

Behalve de Benelux-leden stemmen woensdag Franse en Scandinavi­sche EVP’ers voor artikel 7. Zelfs de Oostenrijk­se ÖVP zou Orban in de steek laten ondanks haar coalitie met de uiterst-rechtse FPÖ. De Duitse christende­mocraten zijn verdeeld CDU voor, CSU tegen. Blijft de vraag of de noodzakeli­jke tweederdem­eerderheid gehaald wordt. Orban houdt dinsdag een verdedigin­gsrede in Straatsbur­g - de derde keer dat hij zichzelf daar uitnodigt. De stemming woensdag valt overigens samen met de laatste State of the Union van Commissiev­oorzitter Juncker.

 ?? FOTO AFP ?? Hongaars premier Viktor Orban.
FOTO AFP Hongaars premier Viktor Orban.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium