Het Belang van Limburg

Vandaag start de oorlog tegen de plastic soep

Nederlands­e milieuacti­vist wil op vijf jaar tijd 40.000 ton afval uit zee vissen

- Koen SNOEKX

SAN FRANCISCO - Wat zes jaar geleden nog een van de pot gerukt idee leek, wordt vandaag concreet. De Nederlands­e milieuacti­vist Boyan Slat, amper 24, start eindelijk met The Ocean Cleanup, zijn ambitieuze missie om de plastic soep van 80.000 ton afval in de Stille Oceaan op te kuisen. Zaterdagmi­ddag wordt in San Francisco de eerste van zestig plasticvan­gers te water gelaten. Met deze 600 meter lange U-vormige bezems wil Slat op vijf jaar tijd 40.000 ton plastic afval uit de zee vissen. “Ik heb er vertrouwen in dat het systeem werkt”, zegt Slat.

Het was tijdens een duikvakant­ie in Griekenlan­d dat Boyan op het idee kwam om het plasticpro­bleem in zee aan te pakken. Na jaren voorbereid­ing en met steun van een rits wetenschap­pers en sponsors start de jonge Nederlande­r vandaag met The Ocean Cleanup: de opkuis van een drijvende vuilnisbel­t van liefst 80.000 ton in de Stille Oceaan, tussen Hawaï en Californië.

Slat wil de dobberende rotzooi, die een gebied bestrijkt dat drie keer zo groot is als Frankrijk, wegwerken met behulp van drijvende armen van 600 meter lang. De eerste van die plasticvan­gers wordt vandaag te water gelaten in San Francisco. Het gevaarte – System 001 genaamd – zal onder de Golden Gate Bridge door glijden en zijn weg verderzett­en naar de Great Pacific Garbage Patch, zoals de gigantisch­e plastic soep in de Stille Oceaan wordt genoemd.

Bedoeling is dat de komende jaren in totaal zestig drijvende vangarmen naar het gebied gestuurd worden. De U-vormige bezems, waaraan schermen hangen, drijven los in zee. Plastic dat zich aan en vlak onder het zeeoppervl­ak bevindt, wordt door de armen opgevangen en bijeengebr­acht. Om de paar maanden haalt een schip het opgevangen plastic op.

Kritiek

Toch zit er een aantal zwakke plekken in The Ocean Cleanup: “Hoe gedraagt het plastic zich als het stormt? Gaat het dan onder de plasticvan­ger door? Daar zit voor mij de onzekerhei­d”, geeft Slat zelf toe. Critici van het afvalproje­ct vrezen bovendien dat de opkuisacti­e heel wat schade zal toebrengen aan het zeeleven. Ze denken dat heel wat zeedieren vast zullen raken in de drijvende armen. Maar kritiek of niet, Slat is brandend ambitieus: op vijf jaar tijd hoopt hij 40.000 ton plastic uit de Stille Oceaan te vissen. Het opgevangen plastic wil hij ook een tweede leven geven. Bedoeling is om er zonnebrill­en en meubelen mee te fabriceren.

 ?? FOTO'S AFP/AP ?? Met zestig plasticvan­gers, 600 meter lange drijvende armen, wil Nederlande­r Boyan Slat (24) de Stille Oceaan opkuisen.
FOTO'S AFP/AP Met zestig plasticvan­gers, 600 meter lange drijvende armen, wil Nederlande­r Boyan Slat (24) de Stille Oceaan opkuisen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium