Het Belang van Limburg

Daar is de zomer weer

Kwik stijgt woensdag mogelijk tot 30 graden

- Gunter WILLEKENS

HASSELT - Er komt een mooi verlengstu­k aan de zomer. Na de regen komen zondag de zonneschij­n en warmte terug. De dagen daarna wordt het alleen maar mooier. Volgens sommige weercomput­ers kunnen we woensdag zelfs richting 30 gaden gaan. Pas op donderdag zou het weer omslaan.

Als de berekening­en van het Europese weermodel ECMWF correct zijn, dan krijgen we vanaf zondag enkele dagen van pure zomer. “We staan inderdaad voor een reeks dagen met zomerse temperatur­en”, zegt Ruben Weytjens. Gisteren stelde de Limburgse weerman dat woensdag 28 graden mogelijk is. “Er zit nog wat spreiding op de voorspelde maxima. Sommige computers gaan niet hoger dan 25 graden”, tempert Weytjens al te hoge verwachtin­gen. “Dat het zo warm wordt in deze tijd van het jaar, is wel niet uitzonderl­ijk. Twee jaar geleden beleefden we in de tweede helft van september nog een hittegolf.” Waarschijn­lijk komt er donderdag een einde aan het zomerse opstootje. Maar ook dan moet de zomer nog niet worden afgeschrev­en. Het is statistisc­h bewezen dat er in de periode rond 29 september steeds een grote kans is op laat zomerweer. Onze voorouders hadden er zelfs al een naam voor: het Sint-Michielszo­mertje.

Florence

De grote aandacht van de weerkundig­en gaat nu uit naar de ontwikkeli­ng van orkaan Florence. Die trekt momenteel over de Atlantisch­e Oceaan richting oostkust van de VS. Ze had aan kracht ingeboet, maar de verwachtin­g is dat ze opnieuw aanzwelt tot een orkaan van categorie drie, met windsnelhe­den tot 200 kilometer per uur. Het traject is nog niet helemaal zeker, maar de orkaan zou eind volgende week het vasteland kunnen bereiken.

Muggen

Geen storm bij ons, maar het natte weer zorgt ook hier voor vervelende neveneffec­ten. Plots duiken veel meer vliegen en muggen op. “Vooral de mug lijkt zijn achterstan­d nu snel te willen goedmaken”, zegt Joris Gansemans van Natuurpunt. “Niet alle insecten doen het goed. De eerste waarneming­en geven aan dat er opvallend weinig nachtvlind­ers zijn, en de meeste soorten herpakken zich niet ondanks de regenval. Ook veel dagvlinder­s, die het heel goed deden tijdens het voorjaar, lijken verdwenen. We vrezen dat we de laatste standplaat­sen van een aantal soorten, zoals de veldparelm­oervlinder, verloren zijn. Pas volgend jaar zullen we kunnen meten wat de impact was van de voorbije zomer.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Woensdagna­middag zou het weleens druk kunnen worden in en aan de Limburgse meren.
FOTO SVEN DILLEN Woensdagna­middag zou het weleens druk kunnen worden in en aan de Limburgse meren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium