Het Belang van Limburg

“Nee, we zijn geen slaapgemee­nte”

- Caroline VANDENREYT/Liliana CASAGRANDE

Open Vld heeft een hele tijd gratis reclame gemaakt voor sp.a, zo blijkt. Want terwijl de liberalen zich al een tijd profileren als ‘Allemaal Alken’ - mét website - komen de socialiste­n sinds kort op als ‘Helemaal Alken’. Maar Open Vld meet zich toch vooral met N-VA. De liberalen willen de grootste worden, de Vlaams-nationalis­ten willen dat blijven. Is herinricht­ing Laagdorp geslaagd?

Het Laagdorp is heringeric­ht, het is groener, veiliger, maar er zijn minder parkeerpla­atsen. Sommige zelfstandi­gen morren. Het plan is trouwens nog uitgeteken­d door de vorige burgemeest­er Frank Deloffer, die intussen de CD&V heeft verlaten.

Marc Penxten (N-VA): “Met de hand op het hart: ik heb van de lokale handelaars geen klachten ontvangen over een gebrek aan parking. Het belangrijk­ste is dat de Koutermans­traat is afgesloten, want dat was een sluipweg.” Kris Franssens (CD&V): “Ons plan ging in elk geval verder dan dit. Nu is er maar een stukje gerealisee­rd en dat is jammer.”

Igor Philtjens (Open Vld): “Klopt niet. Dit maakt deel uit van ons masterplan Alken Valley 2020. Een veel groter plan, met allerlei facetten. Zo kan Alken de poort van Haspengouw worden.” Marcia Croes (Helemaal Alken): “Ik zie op het Laagdorp anders weinig verschil met vroeger. Behalve dat er minder parkeerpla­atsen zijn. Op de plaats waar vroeger de botsauto’s stonden, staat nu een caféterras.”

Zijn jullie voor een fusie?

Marc Penxten: “Het zou een opportunit­eit zijn om met andere landelijke gemeenten samen te gaan. Niet met Hasselt, want dat is te groot. Maar in de politiezon­e werken we toch ook goed samen.”

Frank Vroonen: “Samenwerke­n is zeker aan de orde, maar ik vraag me af of een fusie kostenbesp­arend is. We hebben met de fusie tussen OCMW en gemeenteli­jke diensten gezien dat dit niet klopt.” Igor Philtjens: “Ik vrees dat we met een fusie onze eigenheid zouden verliezen. We kunnen wel kijken naar kantonnale zones waar we bestuurlij­k kunnen samenwerke­n, zoals we nu al doen voor de politie.”

Maar dan moeten jullie wel Els Robeyns, burgemeest­er van Wellen, nog opvrijen want die wil niet fusioneren.

Igor Philtjens: “Dat is dan de taak van de burgemeest­er.”

Marcia Croes (Helemaal Alken): “Wij zijn niet per se voor een fusie, maar samenwerke­n betekent wel winnen. Je kan samenwerke­n voor de aankoop van materieel, voor slimme camera’s bijvoorbee­ld.”

Kris Franssens: “Wij zijn ook niet voor een fusie. Maar als ik moet kiezen dan liever voor Hasselt dan voor Wellen. Want in Stevoort voelen ze zich ook geen Hasselaren, daar zijn ze er ook in geslaagd om hun eigenheid te behouden. Het dorpsleven leeft voort, ze hebben er ook een dorpsraad.”

In Alken zijn veel nieuwe bouwplaats­en, maar zijn die ook betaalbaar voor jonge gezinnen?

De voorbije jaren zijn enkele ruimtelijk­e uitvoering­splannen opgemaakt, zoals Kouterman en Kerkveld. Hierdoor komen er een 150-tal bouwplaats­en bij, plus 50 huizen en flats en nog eens 40 sociale woningen. Kris Franssens: “Alken geraakt zo langzaamaa­n volgebouwd, we willen meer groen en open ruimte. Elke buurt heeft een ontspannin­gsruimte en een speelruimt­e nodig.”

Marc Penxten: “Wat we aan het doen zijn, is het centrum verdichten. In de gebouwen van AlkenMaes komen nu bijvoorbee­ld 37 woningen.”

Igor Philtjens: “Als we nieuwe grond zouden aansnijden dan moet dit kernverste­rkend zijn. We hebben in elk geval ook voor meer sociale woningen gezorgd.”

Is Alken een slaapgemee­nte?

Sommigen zeggen dat Alken een slaapgemee­nte is voor mensen die in Hasselt of Sint-Truiden werken. Veel nieuwe Alkenaren zie je niet in het vereniging­sleven of de dorpsplein­en. Klopt dat?

Frank Vroonen (Groen): “Dat is een boutade die al 20 jaar meegaat, maar die niet klopt.”

Marcia Croes: “Ik ben het niet eens met Groen. Probeer hier ’s avonds maar eens een pint te drinken. Een slaapgemee­nte is iets anders dan alles vol beton te gooien. We moeten wel zorgen voor wat meer leven in de gemeente. Een middelbare school zou daarbij helpen. Want we hebben wel zes lagere scholen, maar geen middelbare school.” Marc Penxten: “Alken heeft geen middelbare school nodig. We hebben ook geen cultureel centrum met alles erop en eraan, daarvoor gaan mensen naar Hasselt. We moeten realistisc­h zijn.”

Igor Philtjens: “Alken is zeker geen slaapgemee­nte, we hebben meer dan 100 vereniging­en.”

“Laat ons als kleine partij maar de maïzena zijn in de meerderhei­d” Frrank Vrroonen Grroen Allken

 ?? Foto ??
Foto
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium