Het Belang van Limburg

“Wellens, Teuns en Hermans zekerheden, Vanendert twijfelgev­al”

ONZE HUISANALIS­T JOHAN VANSUMMERE­N KIEST ZIJN ACHTTAL VOOR INNSBRUCK Vrije rol voor Van Avermaet Vanendert en Devenyns in balans om laatste stek

- Rob RODIERS

Maandag maakt Kevin De Weert zijn WK-selectie bekend. Dan weten we welke acht renners de Belgische kleuren op 30 september verdedigen in het Oostenrijk­se Innsbruck. Wij vroegen onze huisanalis­t Johan Vansummere­n om in de huid te kruipen van de bondscoach. Rekening houdend met het 259,4 kilometer lange parcours en de 4.670 hoogtemete­rs kiest Summie voor drie Limburgers: Tim Wellens, Dylan Teuns en Ben Hermans. Neerpelten­aar Jelle Vanendert legt hij in de weegschaal met Dries Devenyns. “Slotklim is op Teuns’ lijf

geschreven”

Qua kopmannen komt Johan Vansummere­n uit bij vier namen: Tim Wellens (Lotto Soudal), Dylan Teuns (BMC), Greg Van Avermaet (BMC) en Tiesj Benoot (Lotto Soudal).

Vansummere­n: “De volgorde van de zonet opgesomde namen, komt perfect overeen met de hiërarchie die ik in mijn hoofd heb. Met die preciserin­g dat ik Wellens en Teuns op gelijke hoogte plaats. Wellens wint van het viertal dit jaar het makkelijks­t. Hij heeft al zeven zeges achter zijn naam. Bovendien rijdt hij al het hele jaar goeie eindsprint­s. Ga met Tim in een klein groepje naar een - zelfs vlakke - aankomst en de kans is groot dat je geklopt bent. Bovendien is Tim een goeie klimmer die een tijdrit in de benen heeft. Hij kan in de slotronde om het even waar het verschil maken. Alleen voor de ultrasteil­e slotklim naar Gramartbod­en (2,8km aan 11,5% gemiddeld, waaronder 350m aan 19,7%, nvdr.) bouw ik voorbehoud in. Die klim moet Dylan Teuns dan weer op het ranke lijf geschreven zijn… als hij in topvorm verkeert. Teuns in topconditi­e zorgt voor meer twijfel bij de tegenstand dan pakweg Tiesj Benoot. Pas op, geen kwaad woord over de Gentenaar. Benoot is een steengoed renner, dat zag je tijdens de Strade Bianche, maar hij wint te moeilijk. Een euvel waar Greg Van Avermaet enkele jaren geleden komaf mee heeft gemaakt. Ook zijn kansen zou ik niet uitvlakken. Zoals hij zich kan opladen voor een eendagskoe­rs, dat kunnen er niet veel. Er wordt geregeld verwezen naar Van Avermaets gouden race in Rio, maar iedereen weet op welke manier Greg daar olympisch kampioen is geworden. Zonder al die valpartije­n stond hij daar zelfs niet op het podium.”

“Hermans hoort in

het achttal thuis”

Voor de vier overige WK-gangers komt Vansummere­n uit bij krijgers die op velerlei manieren van nut kunnen zijn voor de kopmannen. Vansummere­n: “Wat mij betreft, valt de keuze op Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Ben Hermans (Israel Cycling Academy), Laurens De Plus (Quick Step Floors) en… voor de laatste stek twijfel ik nog tussen Dries Devenyns (Quick Step Floors) en Jelle Vanendert (Lotto Soudal). Hoewel De Gendt niet de De Gendt is van vorig jaar moet hij er altijd bij zijn. Ook Ben Hermans hoort in het achttal thuis. Zijn resultaten spreken voor zich: eindwinst in de Ronde van Oostenrijk en tweede in de Tour of Utah, een rittenkoer­s op grote hoogte met veel klimkilome­ters. Laurens De Plus is jong, heeft een mooie toekomst in het verschiet en seint vanuit Spanje tekenen van vorm door. Ook zij lijken mij zekerheden. Om die laatste plek in te vullen twijfel ik tussen Devenyns en Vanendert. Weinig landgenote­n kunnen zo gericht toewerken naar een eendagskoe­rs als Jelle. Daarnaast zit hij altijd op de juiste positie en kan hij als geen ander iemand piloteren. Dat pleit in zijn voordeel. Zijn recente val - zonder erg - in de Tour of Britain is dan weer jammerlijk te noemen. Net op een moment dat je je moet tonen.” “Een naam die ik nog niet genoemd heb, is die van Serge Pauwels (Dimension Data). Mocht het WK een week na de Tour volgen, zoals de wegrit op de Spelen destijds, dan zou ik Pauwels onmiddelli­jk noteren. Na zijn elleboogbr­euk in de Tour, zou ik hem echter als eerste reserve aanduiden. Is hij wel voldoende hersteld? De Weert ziet in Pauwels een ideale wegkapitei­n. Dat snap ik. Serge is een jongen met koersdoorz­icht en communicee­rt goed. Maar aan het eind van de dag mogen die zaken niet doorwegen. Het zijn de benen die moeten spreken. En zullen die in orde zijn eind september? Ik heb mijn twijfels. Trouwens, Devenyns voldoet eveneens aan het profiel van wegkapitei­n. Ook hij beschikt over tonnen ervaring. Hermans en Van Avermaet idem dito. Kortom, er zijn tal van potentiële wegkapitei­ns.”

 ?? Foto PHN ?? Bondscoach Kevin De Weert lanceert Tim Wellens tijdens de verkenning van de supersteil­e Gramartbod­en.
Foto PHN Bondscoach Kevin De Weert lanceert Tim Wellens tijdens de verkenning van de supersteil­e Gramartbod­en.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium