Het Belang van Limburg

“Shirt om in te kaderen”

Timothy Castagne en Hans Vanaken debuteren op Hampden Park

- Kristof LIBERLOO

Rugnummers 21 en 18. Ze kregen vrijdagavo­nd in Hampden Park onze extra aandacht. De eerste omdat hij bij KRC Genk doorbrak, de tweede omdat hij in Lommel (en Eindhoven) leerde voetballen. Timothy Castagne en Hans Vanaken debuteerde­n bij de Rode Duivels en hielden daar een fantastisc­h gevoel aan over. “Hier hebben we altijd van gedroomd”, lachten de twee.

Roberto Martinez wijzigde meer aan zijn elftal dan hij vooraf had aangekondi­gd. Tielemans én Dembélé liepen op het middenveld en Thorgan mocht achter Eden aanhollen. De grootste verrassing hield hij voor de rechterfla­nk. Timothy Castagne stond bij zijn eerste selectie meteen aan de aftrap. “Twee uur voor de aftrap kwam ik het te weten”, aldus Castagne. “Het was toch een verrassing, ik dacht dat ik hoogstens zou mogen invallen. De eerste tien minuten was ik een beetje nerveus, dat is logisch. Daarna kwam ik beter in de match. De trainer had me vooraf gezegd dat ik vooral plezier moest hebben en spelen zoals ik gewoon was. Het tweede deel van de eerste helft liep het echt goed, ik denk ook dat ik een penalty verdiende.” Castagne heeft zijn visitekaar­tje afgegeven in Schotland. “De trainer weet nu dat ik het niveau aankan, daardoor neemt hij me er de volgende keer hopelijk weer bij. Tegen IJsland zal ik normaal gezien niet starten, maar je weet nooit dat er iets met Thomas Meunier gebeurt, dan zal ik klaarstaan.”

Pierre Castagne volgde zijn zoon tot in Schotland om hem aan het werk te zien. “Hij was echt fier op me”, lachte Timothy. “Spelen voor je land is een echte droom. Voor mij, maar ook voor mijn papa. Of ik van shirt gewisseld heb met een Schot? Neen, dit shirt is te speciaal om het weg te geven, ik houd het voor mijn familie.” (lacht)

Bijna assist

Hans Vanaken kreeg ook speelminut­en in Schotland. Hij kwam na de rust in de plaats van Eden Hazard. “Bij de pauze in de kleedkamer wist ik nog van niks, maar toen ik in de tweede helft al snel het sein kreeg dat ik me intensieve­r moest warmlopen, wist ik dat mijn moment gekomen was”, grijnsde Vanaken. “Het ging een tikje sneller dan ik gewoon ben. Daar moest ik toch even aan wennen. Zo was het genieten en bijleren tegelijk, maar ik denk wel dat ik laten zien heb dat ik kan voetballen. Het werden 40 fantastisc­he minuten. Ik ben fier dat ik deel mag uitmaken van deze groep, want het zijn echte toppers. Je ziet dat ze hun momenten pakken, elke foutje van de tegenstand­er wordt afgestraft, dat is topniveau. Heerlijk om er tussen te kunnen staan. Bijna zorgde ik zelfs voor een assist, jammer dat die bal van Michy in het zijnet vloog.”

Ook Vanaken wisselde niet van shirt. “Neen, dit wil ik voor mezelf inhouden. Ik ga het inkaderen en een mooi plekje geven. Hopelijk volgen er nog vele, vele shirts.” (lacht)

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Hans Vanaken: “Het was genieten en bijleren tegelijk.”
FOTO PHOTO NEWS Hans Vanaken: “Het was genieten en bijleren tegelijk.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium