Het Belang van Limburg

“Aan de kant geschoven”

THOMAS AZEVEDO speelde zeven seizoenen voor tegenstand­er OHL

- Piet DINGENS

Zaterdagmi­ddag staat Thomas Azevedo in Lommel lijnrecht tegenover de club waarmee hij zeven jaar lief (promoties) en leed (degradatie­s) deelde. “Al werd mijn tijd bij OHL wel onderbroke­n door een uitleenbeu­rt aan eredivisie­club Go Ahaed Eagles”, slalomt de 27-jarige flankspele­r van het verleden naar het heden.

Thomas Azevedo Guimarâes is een van de vier Lommelse spelers (samen met Henkens, Cerigioni en Berben) die terugkeerd­en naar de plaats waar ze hun eerste stappen in het profvoetba­l zetten.

“Op mijn 17de liet Franky Van der Elst me hier debuteren”, knikt de snelle aanvaller. “Hier liggen mijn roots, hier voel ik me thuis. En hier hoop ik opnieuw succesvoll­e tijden te beleven.”

Over jouw roots gesproken: die liggen ook in Portugal, niet?

“Mijn vader is Portugees en we zijn er vaak met het gezin op vakantie geweest. Maar vraag nu niet of ik met ploegmaat Rocha Portugees spreek. Vloeken kan ik wel, maar daar stopt mijn kennis van die taal. (lacht) Ik ben geboren en getogen in Peer.”

Bewaar je ook goede herinnerin­gen aan je periode bij de Go Ahead Eagles in Deventer?

“Jazeker. We werden toen afgeschild­erd als degradatie­kandidaat. Net zoals ze met Lommel deden. ‘Kleine kern, klein budget’. Klein maar fijn, zeg ik dan. We handhaafde­n ons vlot. Ik was er een half seizoen en vaak als wisselspel­er, maar het was erg leerrijk. In België ligt de klemtoon op het tactische en fysieke, in Nederland op het technische. Wat branie hebben, is daar ook een pluspunt.” (lacht)

Later werd je bij ‘liftclub’ OHL geconfront­eerd met trainer Nigel Pearson, een adept uit de oude ‘kick and rush-school.’ Al heeft Engeland daar na de invasie van buitenland­se toppers wel komaf mee gemaakt.

“Ach, Pearson hamerde echt wel op een goede conditie, maar zijn filosofie is vrijwel dezelfde als die van de hele trainersgi­lde. Met alle beschikbar­e middelen het maximum uit je spelersgro­ep halen.”

Die middelen lijken momenteel onbeperkt in Leuven. De Poolse internatio­nal Bartosz Kapustka werd zopas gehuurd van Leicester en heeft een marktwaard­e van 3 miljoen. Dat is anderhalve keer het totale werkingsbu­dget van Lommel SK.

“Daar kan blijkbaar alles, ja. Ik had aanvankeli­jk een goed contact met Pearson en speelde ook geregeld. Maar toen werden tal van nieuwe spelers aangetrokk­en en werd ik een beetje onelegant aan de kant geschoven. Dat was even bitter. Tot Lommel weer op het toneel verscheen.”

De wedstrijd op Mechelen was jullie promotiest­unt in 1B. Toen was je nog op zoek naar je beste vorm. Maar in Lier en in Roeselare behoorde je tot de uitblinker­s.

“Hoe vaker je speelt, hoe beter het gaat en hoe meer vertrouwen je tankt. In Roeselare miste ik op het einde ook een grote kans, hoor. Maar toen hadden we al een uur moeten knokken met tien tegen elf en ontbrak de nodige frisheid.”

Tom Van Imschoot zei voor de competitie­start: “Nu De Bruyn vertrokken is, kunnen we Azevedo uitspelen op zijn geliefkoos­de positie. Dat gaat zijn spel ten goede komen.”

“Klopt wel. Ik heb nu een iets andere rol, moet op de flank voor snelheid en diepgang zorgen. Een heel duidelijke opdracht die ik zo goed mogelijk probeer uit te voeren.”

Uit een onderzoek van Proximus blijkt dat jullie de jongste kern van de reeks hebben. Een voordeel?

“Vind ik wel. Er zit nog veel rek op deze gretige en enthousias­te groep. Met dit Lommel moet iedereen rekening houden. Ook OHL.”

Een pronostiek­je dan maar?

“2-1 voor ons.”

 ?? Foto DD ?? Thomas Azevedo moet op de flank voor snelheid en diepgang zorgen.
Foto DD Thomas Azevedo moet op de flank voor snelheid en diepgang zorgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium