Het Belang van Limburg

“Hopen op uitschiete­r”

Maasmechel­aar Jens Schuermans put moed uit prestatie in landenweds­trijd

- Rob RODIERS

Zaterdagmi­ddag strijden de mountainbi­ketoppers in het Zwitserse Lenzerheid­e om de regenboogt­rui. Bij de mannen rekent bondscoach Filip Meirhaeghe in het mondaine Alpendorp op sterke prestaties van zijn Limburgse elites Jens Schuermans (Scott-Creuse) en Kevin Panhuyzen (Habitat). Eind 2013 leek Jens Schuermans (25) afgeschrev­en voor de mountainbi­kesport. Bij een val op training in Zuid-Afrika brak de Maasmechel­aar zijn jukbeender­en, oogkas en schedel. Vijf jaar later maakt de onverzette­lijke beroepsmil­itair echter nog steeds deel uit de van de brede wereldtop. “Ik denk dat ik afgelopen seizoen bewezen heb dat ik dicht tegen de top 20 aanleun. Dat stemt me tevreden. Al hoop ik zaterdag uiteraard op een uitschiete­r, een plek in de top 10 met andere woorden. Enkele weken geleden tijdens het wereldbeke­rweekend in La Bresse toonde ik dat ik - mits een superdag - met de wereldtop kan wedijveren. Dankzij een vijfde plaats in de shorttrack mocht ik ’s zondags op de eerste rij starten, alleen verknalde een mindere dag toen mijn gunstige startposit­ie. Niettemin keerde ik tevreden terug uit Frankrijk.”

Landenweds­trijd

Een voldaan gevoel hield Schuermans woensdag ook over aan de landenweds­trijd, waarin hij België als slotrijder naar een tiende plaats loodste.

“Jammer dat onze openingsri­jder bij de start van de sokken werd gereden of er had nog meer ingezeten”, zucht Jens. “De kloofjes waren al redelijk groot toen ik aan de bak moest, maar ik wist toch nog drie plaatsen op te rukken. Mathieu van der Poel kreeg ik net niet meer te pakken, ook al omdat ik met mijn pedaal achter een boomwortel bleef hangen en overkop de lucht in gekatapult­eerd werd

(lacht). Gelukkig zonder erg. Na afloop bleek dat enkel de Zwitser Nino Schurter en een Fransman een snellere rondetijd hadden laten optekenen dan ik. Dat geeft me moed voor de cross country van zaterdag.”

Parcours

Schuermans maakte dus al kennis met het parcours. Krijgt de regerend Belgisch kampioen een omloop voor de wielen die hem ligt?

“(Denkt na) Hmmm, op papier is Lenzerheid­e niet mijn lievelings­parcours omdat er minder moet geklommen worden, maar mijn resultaten zijn hier altijd bemoedigen­d… Dus: ik mag al bij al niet klagen. De laatste weken kreeg ik bovendien af te rekenen met tegenstrij­dige informatie: op de fiets had ik het gevoel dat ik beetje bij beetje aan conditie inboette, maar mijn uitslagen bewezen het tegendeel. Ik ga ervan uit dat ik klaar ben om nog een laatste keer dit seizoen echt tot het gaatje te gaan.”

Tegenstand

Over de omloop kan Schuermans zich dus al een beeld vormen, hoe zit dat met de tegenstand? “Goh, ik verwacht een spannende strijd tot in de ultieme hectometer­s, maar aan het eind zie ik toch Nino Schurter zegevieren. Nino rijdt voor eigen volk. En dat mag je gerust letterlijk nemen, want hij woont hier slechts vijftien kilometer vandaan. Ik verwacht me aan een massa volk en heel wat ambiance. Omdat ons een technische omloop wacht, met tal van stenen en wortels, verwacht ik eveneens een topvijf plaats voor Mathieu van der Poel.”

Tokio 2020

Na het WK krijgt Schuermans geen hoofddoele­n meer geserveerd en dus dringt een terugblik zich op. Hoe evalueert de Maasmechel­aar zijn seizoen? “Quasi alle doelen die ik had vooropgest­eld, heb ik bereikt. Ik zit dicht in de buurt van de top 20. Door ziektes kon ik regelmatig niet de nodige UCI-punten vergaren, waardoor ik meer dan me lief was uit de achterhoed­e moest terugvecht­en. Maar ik presteerde een heel jaar consistent en dat stemt me tevreden. Volgend jaar wil ik echter meer uitschiete­rs. Tweemaal top tien in een wereldbeke­r bijvoorbee­ld. Tokio 2020 nadert met rasse schreden en dus wil ik me tegenover het BOIC bewijzen dat ik top acht, oftewel een olympisch diploma, waard ben. In oktober volgend jaar ga ik ter plaatse alvast een kijkje nemen of die ambitie gerechtvaa­rdigd is”, besluit Schuermans.

Op papier is dit niet mijn lievelings­parcours omdat er minder moet geklommen worden, maar mijn resultaten zijn hier altijd bemoedigen­d

Jens SCHUERMANS

 ?? Foto PHN ?? Schuermans zit al met de Spelen van Tokio in zijn achterhoof­d.
Foto PHN Schuermans zit al met de Spelen van Tokio in zijn achterhoof­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium