Het Belang van Limburg

“Sommige patiënten zijn jonger dan dertig”

-

“Maar die zijn in de minderheid. “Hoe jonger, hoe zeldzamer de aandoening. De grootste groep patiënten zit in de leeftijdsc­ategorie tussen vijftig en zestig jaar.” Doorgaans wordt 60 of 65 jaar als bovengrens gehanteerd om van jongdement­ie te spreken. “Zelf vind ik zestig jaar een goede grens, omdat je ziet dat de oorzaken verschille­n onder en boven die leeftijd. Boven de zestig is Alzheimer de grote boosdoener. Onder de zestig is dementie even vaak het gevolg van Alzheimer als van frontotemp­orale

“Op 5 miljoen Vlamingen lijden naar schatting 3.500 mensen aan jongdement­ie”, zegt professor Rik Vandenberg­he (foto), kliniekhoo­fd neurologie in het UZ Leuven. “Sommige patiënten zijn zelfs jonger dan 30 jaar.”

degenerati­e. In beide gevallen gaat het om zenuwcelle­n die verloren gaan in delen van de hersenen. Maar afhankelij­k van het hersendeel dat aangetast wordt, zijn ook de symptomen anders. Alzheimer veroorzaak­t voornameli­jk geheugenpr­oblemen, bij frontotemp­orale dementie (FTD) zijn de symptomen eerder de woordensch­at die inkrimpt, sociale ontremming en soms obsessief repetitief gedrag.” Geneesmidd­elen die het verlies van de zenuwcelle­n tegengaan, zijn er op dit moment niet. “Daardoor is het helaas een onvermijde­lijk proces van voortschri­jdende aftakeling.” Ook over de exacte oorzaken tast de wetenschap in het duister. “In het geval van FTD weten we dat er bij zo’n 15 procent van de patiënten een genmutatie is opgetreden en ook Alzheimer wordt in zeldzame gevallen veroorzaak­t door genmutatie­s, maar voor alle andere gevallen tasten we in het duister.” Patiënten met jongdement­ie gaan gestaag achteruit. “De ene patiënt is de andere niet, maar iemand met de diagnose op zijn zestigste zal normaal niet ouder worden dan 75 jaar.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium