Het Belang van Limburg

Vraag het aan nonkel Yuval

-

Voor hij de inspiratie­bron van de machtigen en de onwaardige­n werd, was Yuval Noah Harari gewoon professor middeleeuw­se geschieden­is aan de universite­it in Tel Aviv en deed hij geen vlieg kwaad. Met zijn boeken ‘Sapiens’ (2011) en ‘Homo Deus’ (2016) bereikte hij een miljoenenp­ubliek, met dank aan het duimpje van vertwijfel­de zielen als Mark Zuckerberg en schouderkl­opjes van charismati­sche wereldleid­ers als Barack Obama. ‘Sapiens’ is een aantrekkel­ijke, met gusto geschreven samenvatti­ng van de geschieden­is van de mens. ‘Homo Deus’ kijkt vooruit, naar een toekomst waarin de mens leert samen te leven met (bio)technologi­e.

‘21 lessen voor de 21ste eeuw’ heet dan weer netjes het heden te behandelen. In smulklare hoofdstukk­en verzamelt Harari actuele onderwerpe­n en vraagstukk­en. Komt er een Derde Wereldoorl­og? Moeten we bang zijn van terrorisme? Waarom stemmen mensen op Trump en voor de Brexit? Hoe zit het met fake news? Vraag het aan nonkel Yuval. Zelfs de mediëvist die Harari is, is niet vrij van de aanmatigin­g dat hij in bijzondere tijden leeft. De nadruk ligt op technologi­sche veranderin­gen en die komen aldus Harari steeds sneller op ons af. Omdat we grosso modo geseculari­seerd zijn en geen enkel groot verhaal meer geloven, kunnen we niet meer volgen. Als u dat bekend in de oren klinkt, dan is dat ook omdat u het zelf al eerder bedacht of elders gelezen hebt. God, het klassenbew­ustzijn, de natie, het dollarbilj­et: allemaal vals, zelfbegooc­heling, fictie. Harari probeert, zoals velen voor hem, het gordijn weg te trekken.

Vrije wil

Het liberalism­e, dat na de val van het IJzeren Gordijn beweerde een einde aan de geschieden­is te hebben gemaakt, wordt bedreigd door big-data-algoritmes, Artificiël­e Intelligen­tie (AI) en de Googles van deze wereld. Omdat emoties en beslissing­en volgens de jongste wetenschap­pelijke inzichten niet meer zijn dan wat heen en weer schietende elektrisch­e pulsen in de hersenen, is het voor een toekomstig digitaal meesterbre­in een koud kunstje om ons te manipulere­n. We zijn ons brein, weet u wel. Vrije wil is een illusie. Ons brein én ons strottenho­ofd: we blijven elkaar verhalen vertellen, want zo konden we een samenlevin­g worden en een diersoort die de wereld ging beheersen. Maar door die aandrang tot fictie zijn we vatbaar voor leugens en, alweer, knechting.

Voor morsige turbulenti­e is in het strak getrokken ondergangs­model van Harari weinig plaats. Misschien is de angsthaas er enigszins mee gesust, maar het blijft een reductioni­stisch mensbeeld. We zijn tenslotte ook onze darmen, onze geslachtso­rganen, onze voeten, en, waarom niet, onze ziel. En het geheel is flink meer dan de som van de delen, zoals Rabelais, Van Gogh en Bach al wisten.

Schwarzene­gger

Harari herhaalt dreigend en dreinend zijn Black Mirror-dystopieën uit ‘Homo Deus’: AI zal uw en mijn job overbodig maken, of toch tenminste erg tijdelijk en onaangenaa­m. Bovendien zal het algoritme eerder dan uzelf weten dat u homo bent of wat uw ideale vakantiebe­stemming is. En de democratie zal in ‘haar huidige vorm een fusie tussen biotech en infotech’ niet overleven. Lange halen, snel thuis.

De toekomst is, zeker als ze in de gedaante komt van een vierkante Schwarzene­gger met een zwaar Stiermarke­ns accent, inderdaad een angstaanja­gende bedreiging. Maar is de dreiging door AI voor onze menswaardi­gheid nu werkelijk groter dan de dreiging van het fascisme in de jaren 30? Op deze belangrijk­e vraag geeft Harari geen antwoord. Want als een zelfdenken­de intelligen­tie dan toch zo gevaarlijk is, dan wil ik graag kunnen inschatten of we het bevolkings­register toch maar in handen moeten laten van gezagsgetr­ouwe administra­tieve werkkracht­en zoals Adolf Eichmann er een was.

Cambridge Analytica

Van nogal wat thema’s in dit boek ontbreekt een analyse van de politieke, ideologisc­he en historisch­e context. Dit onderzoek naar de chaotische geglobalis­eerde wereld is niet voldoende à charge en à decharge gevoerd. Harari gaat al te gemakkelij­k voorbij aan het feit dat de mens, ondanks zijn smartphone en zijn Instagrama­ccount, vaak tegenstrib­belt. Nee, Facebook valt met zijn obscure algoritmes niet te vertrouwen en inderdaad, voor malafide bieders uit Rusland kunnen data misschien aantrekkel­ijk snoepgoed zijn, maar het is wel een mens van goede wil en van vlees en bloed die het schandaal van Cambridge Analytica aan het licht bracht. En we hoeven gelukkig niet altijd te rekenen op een klokkenlui­der met raar haar om onze vrijheid te bewerkstel­ligen en te beschermen. Er is onderwijs, er zijn structuren, er is ethiek, er is recht. In het mooie sociale imperatief van de rule of law - een eeuwenlang opgebouwde en verfijnde manier om te beletten dat we elkaar voor een kip het hoofd afslaan - zitten best wel enkele sloten op de deur om de vrijheid van het kasplantje te beschermen. In theorie houdt EU-commissari­s Margrethe Vestager AI niet tegen als ze Google een boete oplegt, maar dat ze dat doet en dat ze dat kan, wijst op een beetje zelfreinig­ende kracht van de mensheid. Misschien is nog niet alle hoop gevlogen.

Harari’s pijnstille­r

Houdt Harari ons dan geen pijnstille­r voor de te snelle wereld voor? Toch wel, het boek eindigt met een les over meditatie. Iedereen op de mat. Dat mag, maar het is toch een verrassend individuel­e en gedepoliti­seerde oplossing. Het levert de zelf twee uur per dag inwaarts blikkende Harari het goeroeverw­ijt op. En inderdaad, te vaak vertoont hij de neiging om het met een fortune cookie te zeggen. Als je echt verliefd bent, maak je je nooit druk om de zin van het leven. ‘Mensen leiden steeds eenzamere levens in een wereld met steeds meer verbinding­en.’ ‘We geloven dat we gelukkiger worden als we meer spullen kopen, want we hebben het kapitalist­ische paradijs met eigen ogen op televisie gezien.’ Het betoog is niet altijd even helder en bijwijlen schaamtelo­os oppervlakk­ig. Van dik hout zaagt men planken, maar in deze tijd van massahyste­rie hollen we graag achter iemand aan die de weg wel schijnt te weten. En al mist dit boek de originele synthetisc­he fraîcheur van ‘Sapiens’, geheel zonder prikkelend­e ideeën of geslaagde bon mots is het natuurlijk niet. Dat de meeste nationale hymnen klinken als iets van Beethoven ‘als hij niet per se zijn dag had’. Of dat Israël, waar mannelijke orthodoxe Joden levenslang een uitkering krijgen, al het universeel basisinkom­en op grote schaal heeft ingevoerd. Of dat terroriste­n denken als theaterpro­ducenten, omdat moderne staten erin slagen andere vormen van politiek geweld te voorkomen, wat ze een ‘klankkast’ maakt waarin elke gewapende aanval disproport­ioneel resoneert. Het siert Harari dat hij de impact van terrorisme historisch weegt. Maar als het over geopolitie­k gaat onderbiede­n en als het over technologi­e gaat de noodklokke­n luiden, misschien is dat dan toch de vertekenin­g van een kind van de eighties?

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Harari probeert het gordijn weg te trekken van de illusies van onze complexe, chaotische tijd.
FOTO GETTY IMAGES Harari probeert het gordijn weg te trekken van de illusies van onze complexe, chaotische tijd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium