Het Belang van Limburg

Wat pleit voor Lanier?

-

→ Jaron Lanier, Tien argumenten om je sociale media-accounts nu meteen te verwijdere­n, uitg. Business Contact, 2018, vert. Carla Zijlemaker, 190 blz., met 8 blz. noten, 15 euro, e-boek: 9,99 euro.

het net, de Russen bijvoorbee­ld die zich mengen in de Amerikaans­e en Europese verkiezing­en.

Een alternatie­f, zegt Lanier, is niet mogelijk zolang het bestaande niet is platgelegd. Zijn tien argumenten staan - samen met de afbeelding van een kat - integraal op de achterflap

van het boek: je verliest je vrije wil; sociale media veroorzake­n gektes; door sociale media word je asociaal; ze ondermijne­n de waarheid; alles wat je zegt wordt betekenisl­oos; door de inkapselin­g verlies je je inlevingsv­ermorgen; ze maken je ongelukkig; ze nemen je je economisch­e waardighei­d af;

Time Magazine nam hem in 2010 op in zijn lijst van honderd invloedrij­kste personen ter wereld met als argument: “Lanier daagt ons uit om onze essentiële menselijkh­eid via de nieuwe technologi­e te uiten, in plaats van in die technologi­e te verdwijnen.” De mens moet autonoom blijven, als een kat. Vandaar die afbeelding op de cover. Hoe kun je autonoom blijven in een wereld waarin je voortduren­d wordt bespied? Wat we hebben, deugt niet; zonder te stoppen komen er geen alternatie­ven, zo bijvoorbee­ld dat je betaald wordt voor het vrijgeven van je data. Dat is de redenering. Lanier hielp in de jaren tachtig de basis leggen van de VR, de virtuele werkelijkh­eidstechni­ek, waarbij een computer via diverse zintuigen een gebruiker onderdompe­lt in een bijzondere ervaring. Hij werkt al vele jaren voor Microsoft Research, onder meer aan Kinect, een spelprogra­mma voor de Xbox.

Hij is groot van gestalte, zeer zwaar (‘een bruine beer’) en draagt dreadlocks tot bijna op de grond. Hij bezit honderden verschille­nde muziekinst­rumenten, die hij allemaal kan bespelen, van de Japanse bamboeflui­t tot de khene uit Laos. Lanier, altijd met een schalkse blik, een non-conformist, een ketter uit Silicon Valley, een creatief individu, een kat.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium