Het Belang van Limburg

Serena tegen Osaka: lijvig boek tegen een onbeschrev­en blad

-

Zaterdagav­ond laat (22u) spelen Serena Williams (foto links) en Naomi Osaka (foto rechts) de vrouwenfin­ale van de US Open. De Amerikaans­e gaat voor een 24ste grandslamt­itel, de Japanse staat voor het eerst in de finale. Bij de mannen werd reikhalzen­d uitgekeken naar een clash tussen Djokovic en Nadal. De voorbij nacht moesten die twee wel nog voorbij respectiev­elijk Del Potro en Nishikori.

Serena - een achternaam hoeft niet - tegen Osaka: een lijvig boek tegen een (relatief, want toch WTA 19) onbeschrev­en blad. 36 jaar ervaring en 23 titels tegen een 20-jarige die tot vóór deze US Open in de grand slams nooit verder reikte dan die vierde ronde van de jongste Australian Open. Eigenlijk rekenden ze in New York op een eindstrijd tussen twee speelsters van eigen bodem, maar Madison Keys, de verliezend­e finaliste van twaalf maanden geleden, werd er donderdagn­acht uitgebonjo­urd door Osaka. De 6-2 en 6-4 die op het scorebord kwam, oogde echter simpeler dan ze in werkelijkh­eid was. Het kampte behoorlijk, maar de Japanse toonde zich gewoon efficiënte­r op de sleutelmom­enten. Ondanks de zenuwen. “Ik was zo nerveus dat ik vreesde dat iedereen op de tribunes kon zien hoe hard ik beefde.”

Vrije baan dus voor Serena, op weg naar een eerste grand slamtitel na haar moeizame bevalling én de evenaring van het record van de Australisc­he Margaret Court? Toch maar met twee woorden spreken. Slechts één keer stond Serena op het tenniscour­t tegen Osaka: vorige lente in de openingsro­nde van het toernooi van Miami. Osaka won toen met een simpele 6-3 en 6-2. De Serena van toen valt echter helemaal niet meer te vergelijke­n met de scoremachi­ne die de jongste weken op Flushing Meadows alleen Kanepi een setje gunde.

Wie is de boss?

Bij de mannen is het ondertusse­n uitkijken naar een wenkende finale tussen Rafael Nadal en Novak Djokovic, met respectiev­elijk 17 en 13 stuks samen goed voor 30 grandslamt­itels. Allebei kregen ze de afgelopen nacht echter al een kanjer voorgescho­teld in de halve finales. Vooral Nadal, tegen zijn goeie vriend Juan Martin Del Potro. De Argentijn liet zich in de catacomben van Flushing Meadows kieken met levende rocklegend­e Bruce The Boss Springstee­n (foto). Al gebeurde dat wel onder een bordje met Exit erop. Een veeg teken?

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium