Het Belang van Limburg

“Enige titel die ontbreekt”

RICK DREEZEN wil op vijf minuten van huis wereldkamp­ioen worden

- Marc CORNELISSE­N

De absolute top van de koningskla­sse van de karting strijdt dit weekend in Genk om de wereldtite­l. Opoeterena­ar Rick Dreezen (28) rekent zichzelf bij de kanshebber­s. “Zeven jaar geleden was ik topfavorie­t en is het fout gelopen. Daar heb ik me lang slecht over gevoeld. Dit wordt misschien mijn laatste kans. Ik ga voor de overwinnin­g, maar ook om te genieten. Ik heb deze race helemaal anders voorbereid.”

Je hebt twee soorten karters: zij die het vak komen leren om daarna de nieuwe Lewis Hamilton te worden, en zij die profkarter blijven voor de rest van hun carrière. Vaak beginnen ze in de eerste categorie en eindigen ze in de tweede. Dat is ook het geval met Rick Dreezen. Hij verkoos de kost te verdienen met karting, liever dan geld te verspillen in de autosport. Of hij daar spijt van heeft? Als hij Valtteri Bottas ziet rijden wel, als hij Max Verstappen ziet niet. “Ik kan leven van de karting, op twee manieren”, zegt Dreezen. “Aan de ene kant word ik betaald om te rijden, aan de andere kant begeleid ik de jonge piloten van GKS, het thuisteam op Horensberg­dam. Dat maakt dat ik in totaal 40 van de 52 weekend ben geboekt.”

Om te beginnen: je nieuwe rol als coach van jong talent bij GKS.

“We hebben hier in Genk een kids school die op volle toeren draait. Veel gastjes van 8 tot 12 jaar zijn gek van karting. Dat is het Maxen Stoffel-effect. Hetzelfde als Thomas Pieters teweeg brengt in het golf, en Kim en Justine vroeger in het tennis. Sommigen stromen van die kids school door naar het eigen raceteam van GKS en daar bekommer ik mij om. Het is begonnen met Douwe Dedecker en Tom Braeken, maar nu heb ik er een stuk of tien.”

Zit er talent om Verstappen en Vandoorne op te volgen?

“Met Stoffel heb ik nog gereden. Toffe gast, hij verdient beter dan hij nu krijgt. Maar na hem gaapt er een groot gat. Het volgende talent is Kobe Pauwels, die nu bijna veertien is.”

Karting is de leerschool voor de autosport, maar jij hebt de overstap nooit gemaakt.

“Karting blijft inderdaad de leerschool, en F1-teams komen nu zelfs al in de karting rekruteren, zelfs bij 12-jarigen. Ik heb ooit getest met Van Amersfoort Racing (het F3-team waarvoor Verstappen, Laurens Vanthoor en Bas Leinders reden, nvdr). Mijn rondetijde­n waren goed, maar op hetzelfde moment kreeg ik een aanbieding om fabriekspi­loot bij Tony Kart te worden. Een moeilijke keuze. Ofwel betaald worden om te karten, ofwel al ons geld bijeenhark­en om één jaar autosport te financiere­n. Ik heb voor de karting gekozen.”

Nooit spijt gehad?

“Als ik sommige andere piloten carrière zie maken, dan wel. Er zijn er die ik in de karting nooit voor me gezien heb, maar die toch in de F1 geraakt zijn. Marcus Ericsson, Jean-Eric Vergne, Jaime Alguersuar­i, Valtteri Bottas,... Maar anderzijds heb ik ook echte talenten gezien die iets meer hadden dan ik. Max Verstappen en Charles Leclerc kwamen als piepjonge gastjes naar het topniveau en reden ons om de oren. Jules Bianchi (verongeluk­t in de F1, nvdr.) vond ik ook écht goed. Ik ben Frans kampioen geworden voor Bianchi en die prestatie heeft voor mij dezelfde waarde als mijn Europese titel. Puur omdat ik zijn talent erken.”

Je bent voor dit WK van team veranderd? Waarom?

“Met karting is ook veel politiek gemoeid, net zoals in de F1. Stoffel Vandoorne die niet dezelfde auto krijgt als Fernando Alonso, ik herken dat. Ik kom van Birel en dat hééft topmateria­al, maar ik wist ook heel goed dat ze mij dat niet zouden gunnen. Andere piloten stonden een tikkeltje hoger. Dan liever naar een intrinsiek minder team, waar ze wel 100 procent achter mij staan. Kart Republic is een jong merk dat opgericht is door Dino Chiesa, een grote naam in de karting. Hij heeft als teammanage­r onder meer Nico Rosberg en Lewis Hamilton begeleid. Met Rosberg is hij nog altijd bevriend. Hij is nu voor zichzelf begonnen. Ik ben er fabriekspi­loot en krijg er het beste materiaal dat ze hebben.”

Hoe belangrijk is dit WK voor jou?

“De wereldtite­l is wat nog ontbreekt. Ik ben ooit derde geworden, ik ben Europees kampioen geweest in 2014 en heb nationale titels gepakt in Frankrijk, Duitsland en België. Maar de wereld- titel is nooit gelukt. Dit is wellicht mijn laatste kans om hem in Genk te winnen. Maar daarvoor moet álles meezitten in één enkele dag. In 2011 had ik bijna alles gewonnen en hoorde ik bij de favorieten voor het WK, toen ook in Genk. Ik lag derde in de pre-finale, helemaal op schema, maar dan volgde een crash. Daar ben ik heel lang slecht van geweest. Ik was helemaal van slag, had het heel moeilijk om daarmee om te gaan. Dit keer heb ik me heel specifiek voorbereid op dit WK, met een ander programma en een personal coach, Lars Jame uit Bree, die me ook mentaal begeleidt. Ik weeg 7 kilogram lichter en voel me beter gewapend tegen de dingen die buiten de piste circuleren.”

Als ik F1-piloten zie die ik in de karting nooit vóór me gezien heb, krijg ik spijt dat ik het nooit geprobeerd heb. Maar dan zie ik Max Verstappen

Rick DREEZEN

Maak je kans op de titel, denk je?

“Ik geloof er echt in. De top vijf is heel realistisc­h. We zijn met 32, waarvan vijftien echte profs. Ik zie drie topfavorie­ten: Paolo De Conto, Jorrit Pex en Marco Ardigo. Stan Pex en ik zitten daar net onder. Het hoeft voor mij niet te regenen, maar als het dat doet, zal ik een van de weinigen zijn die nog lachen. Dan zijn er maar twee waar ik schrik van heb: Ardigo en Anthony Abbasse. Het plan? In de heats moet je regelmatig zijn en vooraan meedraaien, zodat je in de top-acht de finale in gaat. Uit die acht komt de winnaar. Weet je: het is al een mooi jaar geweest voor de Belgische sport. De Rode Duivels in het voetbal, de atletiek, gymnastiek,... Het zou mooi zijn als we dat zondag kunnen doortrekke­n in de karting.”

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Rick Dreezen wil rechtzette­n wat zeven jaar geleden fout gelopen is.
FOTO JEFFREY GAENS Rick Dreezen wil rechtzette­n wat zeven jaar geleden fout gelopen is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium