Het Belang van Limburg

“Nooit nog coach of bestuursli­d”

Ruddi Tielemans fungeert als extern adviseur bij Achel VV

- Jos CASTERMANS

Acht jaar geleden speelde Achel VV nog in vierde provincial­e. Vier promoties en één degradatie later ging het team van voorzitter Vital Davids vorig weekend voor het eerst in z’n bestaan - met een nipte zege tegen Park zowaar - in eerste aan de slag. Een successtor­y, die veel met Ruddi Tielemans te maken heeft. Davids noemt hem zelfs zijn rechterhan­d. Samen zetten zij de sportieve lijnen uit. Het ongebruike­lijke is dat Tielemans geen deel uitmaakt van het bestuur. “Toen ik negen jaar geleden gestopt ben als coach heb ik me voorgenome­n nooit nog een club te trainen en nooit bij een bestuur te gaan”, zegt Tielemans (53).

“Waarom? Twintig jaar ben ik (speler-)trainer geweest. Van mijn 24ste tot mijn 44ste. Ik was de bemoeienis­sen van sponsors en bestuursle­den echt beu. Kwam daarbij dat voetbal moeilijk te combineren is met mijn job als handelsrei­ziger. En dan is er mijn hobby nog die veel tijd opslorpt. Ik houd sierganzen, fazanten en herten. Maar ik ben een echte Achelaar en toen enkele mensen van de club me indertijd aan de mouw trokken, heb ik toch ingestemd.”

Davids: “Onze accommodat­ie was pas vernieuwd. Maar, daar zaten we in vierde provincial­e. Ruddi kende de provincial­e afdelingen, trainers en spelers. We hebben mekaar snel gevonden. Medewerker­s hadden we genoeg, maar we hadden iemand nodig die ons hielp het sportieve op poten te zetten.” Tielemans: “Let wel: ik doe dit alles op vrijwillig­e basis. Vital en ik stellen de groep samen en ook de technische staf. Elke donderdag evalueren we. Thuis ga ik kijken, uitwedstri­jden volg ik enkel als het kortbij is.”

Davids: “Officieel is Ruddi geen bestuursli­d, maar voor mij is hij dat wel. Wat hij moet weten, weet hij. Het budget bijvoorbee­ld. We doen alles samen. De transfers, de gesprekken. En we voelen aan wat in de groep leeft. De sterkte van Ruddi is dat hij na een match onmiddelli­jk een glashelder­e analyse kan geven.” Tielemans: “Ik zeg elk jaar dat het mijn laatste is, maar ik ben nog altijd bezig. Het is wel zo dat de relatiekri­ng steeds kleiner wordt en ik heb geen tijd om te scouten. De transfers zijn toch wel altijd een kleine gok.” Davids: “Maar echt blinde transfers doen we niet. Het moeten altijd spelers van de regio zijn. Hooguit 20km hier vandaan. Dan weten we wel wat ze kunnen.”

Tielemans: “De promotie naar tweede was gepland, die naar eerste niet. Onze grootste uitdaging is met een middelmati­g budget zo hoog mogelijk spelen.”

Davids: “Eerste provincial­e is voor ons het maximum. We zijn immers geen club die elk jaar verscheide­ne spelers kan binnenhale­n. En uit de eigen jeugd putten is moeilijk, omdat onze jeugdploeg­en gewestelij­k spelen. Nu zijn wel een aantal spelers teruggekom­en die bij hogere clubs actief waren. Omdat het bij Achel goed is.”

Loodzware start

Achel moet meteen de wei in tegen de twee grote favorieten, Park en Bree-Beek.

Davids: “We beschouwen deze matchen als een verlengstu­k van de voorbereid­ing, want we hadden niks te winnen of te verliezen. Maar het is al meteen goed uitgedraai­d.”

Tielemans: “Park heeft ons wat onderschat. Ons doel is uit de gevarenzon­e blijven en daar zijn we gewapend voor. De zwakte is wel onze smalle kern. Qua derby’s was tweede vorig seizoen interessan­t. Maar als club moet je altijd proberen zo hoog mogelijk te spelen en dat willen wij doen met goed voetbal.”

Davids: “Voor ons is de match tegen Bree-Beek een derby. Ik schat de kwaliteite­n van BreeBeek hoger in dan die van Park. Zij hebben spelers die al actief waren in hogere reeksen. Peeters bijvoorbee­ld was toch één van de bepalende spelers bij Bocholt.” Tielemans: “Zij hebben meer inhoud dan wij. Wij moeten daar ons blok tegenover zetten. Een 1-1 zou niet slecht zijn. Al heb ik wel iets anders in gedachten.” Davids: “Ik wou net hetzelfde zeggen: 1-1.”

Ik ben twintig jaar (speler-)trainer geweest. Maar ik was de bemoeienis­sen van sponsors en bestuur beu

Ruddi TIELEMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium