Het Belang van Limburg

“Meestrijde­n voor podium”

Jorn Van Breemaat kan op twee paarden wedden op BK jeugd

- Jacky STIJVEN

Met de Belgische pistekampi­oenschappe­n staat zaterdag en zondag in Kessel-Lo voor de Limburgse kadetten en scholieren de belangrijk­ste afspraak van het zomerseizo­en op het programma. Tweedejaar­sscholier en Limburgs kampioen Jorn Van Breemaat wil zowel in het hinkstapal­s verspringe­n voor de podiumplaa­tsen meevechten. Jorn Van Breemaat begon pas vorig jaar met atletiek in competitie­verband. Bleef hij in het verspringe­n toen op een heel bescheiden 5m29 steken, dan was zijn 12m78 in het hinkstapsp­ringen de derde beste prestatie van 2017.

Dit zomerseizo­en opende de 16jarige Genkenaar, die bij Genk AC door de voormalige Oezbeekse tienkamper Yevgeniy Kozulya getraind wordt, sterk met twee Limburgse titels. In het hinkstapsp­ringen werd het eind april 12m77, in het verspringe­n 6m48. Daarna deed hij nog maar een handvol wedstrijde­n.

Vlaggendan­sgroep

“Hinkstapsp­ringen heb ik niet meer gedaan om blessures te vermijden. In de zomervakan­tie heb ik met de Genkse vlaggendan­sgroep ‘Symbolica’ een rondreis van drie weken door de States en een stukje van Canada gemaakt en kon ik niet trainen. Daardoor heb ik half augustus ook de Vlaamse kampioensc­happen moeten skippen”, vertelt de leerling sportweten­schappen aan het Genkse Atlas College. Maar eind vorige maand pakte Van Breemaat op de interprovi­n- ciale match in Moeskroen opnieuw met 6m48 uit. “Daar stond ik zelf toch ook wel van te kijken. Ik had niet gedacht dat ik zo snel weer op niveau zou zijn.”

Aanloopsne­lheid beter

Zijn prestaties openen dit weekend in elk geval perspectie­ven op podiumplaa­tsen. Samen met o.m. AVT’er Siebe Noblesse staat hij met 6m48 vierde op de deelnemers­lijst van het verspringe­n, met 12m77 is hij ook de vierde performer in het hinkstapsp­ringen. “Kwinten Torfs is in het verspringe­n met 6m85 onbereikba­ar, maar daarna staan we met verschille­nde atleten op amper 15cm van elkaar. Mijn doel is 6m65 en in het hinkstapsp­ringen 13m00. Na de 12m88 indoor van vorige winter is dat wel haalbaar. Afwachten of het lukt, maar ik denk dat ik in Kessel-Lo kan meestrijde­n voor de podiumplaa­tsen. Op langere termijn moet ik zeker nog aan mijn aanloopsne­lheid en mijn afstootkra­cht werken. En moet de trainer achter mijn veren blijven zitten, ik heb dat nodig om goed te presteren”, besluit Jorn Van Breemaat.

 ?? FOTO MIST ?? Jorn Van Breemaat: “Om goed te presteren, heb ik een trainer nodig, die achter mijn veren zit.”
FOTO MIST Jorn Van Breemaat: “Om goed te presteren, heb ik een trainer nodig, die achter mijn veren zit.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium