Het Belang van Limburg

Brand slaat toe in feestzaal tijdens personeels­feest

Middenbeuk De Schuur door vlammen vernield

- Jozef CROUGHS

Wat een feestje voor het eigen personeel had moeten worden, is voor zaakvoerde­r Pieter Jorissen van feestzaal De Schuur gisteren heel anders uitgedraai­d. Tijdens de voorbereid­ingen ontstond er brand in de keuken. “Het is vooral de middenbeuk die door de brand verwoest is. De waterschad­e is er enorm”, zucht Jorissen. De tafels in de feestzaal stonden al mooi gedekt, en buiten stonden de glazen voor de receptie klaar. In feestzaal De Schuur gingen ze de zomer afsluiten met een personeels­feest, maar het draaide ietwat anders uit.

Rond 18.30 uur werd de Vliegstraa­t in Alken opgeschrik­t door een keukenbran­d. De brand breidde zeer snel uit, en in geen tijd sloegen de vlammen al hoog door het dak van de oude gerestaure­erde hoeve. De keuken en opslagruim­te kregen de ergste klappen. “Ook al deden we alles om de woning te vrijwaren, toch is er vuur- en waterschad­e”, weet brandweero­fficier Bert Thijs.

Middenbeuk

“Alles stond klaar, en dan gebeurt dit”, zegt de vader van zaakvoerde­r Pieter Jorissen. Zijn zoon was in de keuken bezig met de voorbereid­ingen voor het feest toen het plots misliep. De echte oorzaak moet nog achterhaal­d worden, maar alles wijst in de richting van een oververhit toestel of een kortsluiti­ng. “Mijn papa heeft deze oude boerderij Loix met veel passie gerenoveer­d, en gedurende een 15-tal jaren uitgebouwd tot een goed draaiende feestzaal”, zegt Pieter. “Enkele jaren geleden ben ik in zijn voetsporen getreden, en nu baat ik de zaal uit. Het is vooral de middenbeuk die door de brand verwoest is. De waterschad­e is er enorm.”

Porsche gered

Wim Timmermans stapte net buiten uit zijn ouderlijk huis toen hij de dikke rookpluim boven de feestzaal zag opstijgen. “De vlammen sloegen toen al hoog door het dak. Ik ben ernaartoe gelopen en te hulp gesneld. Samen met de uitbaters heb ik van alles uit de schuur in veiligheid gebracht. Klein materiaal, maar ook een oldtimer Porsche. Intussen was ook de brandweer toegekomen en mochten wij niet meer naar binnen wegens instorting­sgevaar.” Brandweero­fficier Bert Thijs be- vestigt dat de oorzaak van de brand in de keuken lag. “De oproep was een uitslaande dakbrand. Toen wij aankwamen, was het vuur over de volledige lengte van het dak verspreid. Wij hadden het snel onder controle, maar we konden niet voorkomen dat het ook doorsloeg naar de woning. De middenbeuk werd het zwaarst getroffen”, aldus Thijs. Andre Vanhex, schepen van Ruimtelijk­e Ordening in Alken, kwam de schade opmeten. “Wij hebben hier gisteren nog de aftrap van de verkiezing­en gehouden. Alles was tot in de puntjes verzorgd. Dit komt zeer zwaar aan bij de uitbaters. Ik hoorde net nog dat ze alles in het werk hebben gesteld om de gasten van vanavond niet teleur te stellen en het feest op een ander locatie te laten doorgaan”, zegt Vanhex.

Vooral de middenbeuk van de feestzaal is door de brand verwoest. De waterschad­e is er enorm

Pieter JORISSEN Zaakvoerde­r De Schuur

 ??  ??
 ?? FOTO'S TP ?? De tentjes voor het personeels­feest stonden al klaar, maar tijdens de voorbereid­ingen liep het mis. Achteraf bleek de schade groot.
FOTO'S TP De tentjes voor het personeels­feest stonden al klaar, maar tijdens de voorbereid­ingen liep het mis. Achteraf bleek de schade groot.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium