Het Belang van Limburg

Ex-CD&V-schepen Joris Billen plots op affiche bij Groen

- Zahra BOUFKER

Het is een donderslag bij heldere hemel in politiek Tessenderl­o, maar OCMW-voorzitter en schepen Joris Billen, die onlangs de partij CD&V verliet, komt bij de gemeentera­adsverkiez­ingen in oktober op bij Groen. Billen zal de lijst duwen. “Ik besef dat mijn keuze veel mensen zal verrassen, maar het is een weloverwog­en beslissing.” Dat Joris Billen ook na zijn vertrek bij CD&V Tessenderl­o nog zou deelnemen aan de politiek, stond vast. “Ik heb de politieke microbe al op heel jonge leeftijd meegekrege­n en die heeft mij nooit losgelaten”, zegt de kersverse lijstduwer van Groen in Tessenderl­o. Billen verliet CD&V omdat er naar eigen zeggen binnen de partij te weinig ruimte was voor inspraak en autonomie, en omdat de sfeer binnen de partij van Tessenderl­o vaak gespannen was. Bij CD&V luidde de uitleg al die tijd dat Billen ziek was. “Ik voelde mij er niet meer thuis”, zegt de schepen. “Het engagement is voor mij het belangrijk­st. Ik wil mij met politiek vooral inzetten voor de mensen en hun omgeving. Ook het vertrouwen tussen de coalitiepa­rtijen was zoek. Daarom heb ik mij op gegeven ogenblik laten vervangen als OCMW-voorzitter en schepen. Ik heb ook beslist om mijn voorzitter­schap en mijn schepenamb­t niet terug te nemen voor de maanden die nu nog resten.” Maar overstappe­n van CD&V naar Groen, dat is toch een ander paar mouwen. “Ik heb lang nagedacht over mijn keuze, en heb gemerkt dat mijn ideologie en mijn visie op politiek veel gelijkenis­sen heeft met Groen. Groen staat niet alleen maar voor milieu, maar zet ook sterk in op maatschapp­elijke en menselijke thema’s. En laat dat juist de thema’s zijn die mij ook erg bezighoude­n. Ik besef dat mijn keuze veel mensen zal verrassen, maar het is dus een weloverwog­en beslissing”, zegt Billen, die binnenkort een boek over kinderarmo­ede en ouderenzor­g uitbrengt.

Frisse wind

Lijsttrekk­er Dirk Camps is erg tevreden met de komst van Billen. “Joris Billen wordt onze lijstduwer omdat hij enorm veel ervaring heeft opgedaan in de politiek, maar ook omdat hij in Tessenderl­o gelooft. Wij noemen hem ook geen overloper, integendee­l. Het zijn alleen dwazen die nooit van mening veranderen. Het is eigenlijk gewoon zoals een voetbaltra­nsfer. (lacht) Dat er een nieuwe wind in Tessenderl­o moet komen weet iedereen, maar we merken

Dirk CAMPS Lijsttrekk­er Groen

dat het veelal blijft bij praten. Daarom willen wij laten zien dat het anders kan door het ook effectief aan te pakken. In Tessenderl­o zijn alle openbare faciliteit­en aan vernieuwin­g toe. Daarom willen wij ijveren voor een Loois vrijetijds­centrum waar mensen samenkomen en elkaar ontmoeten. En daar gaan we samen met Joris Billen voor”, aldus Camps.

Bij CD&V Tessenderl­o was er gisteren niemand bereid om commentaar te geven. Schepen Smeets bevestigde dat de CD&V vandaag van het nieuws op de hoogte werd gesteld. “De lijsttrekk­er van Groen, Dirk Camps, heeft mij vandaag telefonisc­h op de hoogte gebracht. Verder wens ik daar niets over te zeggen.”

Wij noemen Joris Billen geen overloper. Het zijn alleen dwazen die nooit van mening veranderen

 ?? FOTO ZB ?? Joris Billen: eerst CD&V, nu Groen.
FOTO ZB Joris Billen: eerst CD&V, nu Groen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium