Het Belang van Limburg

N-VA heeft vragen bij dringende aanleg hockeyveld Maasmechel­en

- Jos THOMASSEN

De verkiezing­skoorts slaat al toe in Maasmechel­en. Meerderhei­dspartij N-VA stelt zich vragen bij de plotse subsidie van 350.000 euro voor hockeyclub Maasmechel­en. “Het dossier werd snel, snel aan de agenda toegevoegd en dat is verdacht”, klinkt het bij meerderhei­dspartij N-VA. De nummers twee van de andere meerderhei­dspartijen Vld en CD&V zijn lid van de club. Burgemeest­er Raf Terwingen (CD&V) spreekt van verkiezing­sstress en plat populisme.

Het is de N-VA die de kat de bel aanbindt. De partij zit in Maasmechel­en nochtans samen met Vld en CD&V in de meerderhei­d. Maar volgens N-VA’er Bert Dexters is dit “een dossier met een geurtje aan”. “Enkele weken voor de verkiezing­en een cadeautje uitdelen aan de leading ladies van CD&V en Open Vld, dat lijkt niet op goed bestuur”, meent hij. Hij doelt daarmee op de financieri­ngsovereen­komst van 350.000 euro voor de aanleg van een nieuw kunstgrasv­eld en tribunewer­ken aan de hockeyclub van Maasmechel­en. “Opvallend is dat zowel de nummer twee op de lijst van de CD&V als de nummer twee bij Open Vld actief zijn bij de hockeyclub, waarvan één zelfs als voorzitter”, weet gemeentera­adsvoorzit­ter Andy Pieters. “Deze financieri­ngsovereen­komst is de bezegeling van het voorakkoor­d tussen CD&V en Open Vld”, stelt N-VA-fractielei­der Gerard Colson. De N-VA-fractie zal zich dinsdag in de gemeentera­ad dan ook onthouden.

“Plat populisme”

“Dit investerin­gsdossier werd door onze gemeenteli­jke administra­tie en de vrijwillig­ers van de club al een kleine twee jaar voorbereid”, reageert burgemeest­er Raf Terwingen namens de CD&V. “Door net zoals alle andere sportclubs die willen investeren, gebruik te maken van ons gemeenteli­jke aanbod van investerin­gssubsidie, zorgt deze club ervoor dat onze Maasmechel­se jeugd het hockey kan ontdekken en ook op hoog niveau competitie kan spelen. Het tot nu toe gebruikte polyvalent­e kunstgrasp­lein voldeed niet aan de competitie­vereisten en kan voortaan terug voor andere sporten worden ingezet.” Op het verwijt dat dit dossier net nu wordt gebracht, als verkiezing­sstunt, reageert Terwingen laconiek. “De verkiezing­sstress speelt de N-VA blijkbaar parten. Alle voorbereid­ende beslissing­en werden door de meerderhei­d, inclusief N-VA, unaniem genomen. Daar nu plots tegen fulmineren is plat populistis­ch.”

Dat de N-VA hierbij ook Ingrid Gutshoven, nummer twee op de CD&V-lijst, in het vizier neemt, stoort de burgemeest­er mateloos. “Ingrid is sinds jaar en dag christende­mocraat en vrijwillig­ster in de hockeyclub. Ze heeft van in het begin mee dit dossier getrokken. Wij zullen onze plannen niet laten fnuiken door het negativism­e en het plat politiek populisme van de N-VA”, besluit de burgemeest­er.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium