Het Belang van Limburg

Voorakkoor­d van twaalf jaar opgeblazen in Herk-de-Stad

Consternat­ie op debat van deze krant

- Caroline VANDENREYT

In Herk-de-Stad was er een voorakkoor­d van N-VA-Nieuw, Open Vld en CD&V om twaalf jaar samen te besturen. Maar dat wordt zo goed als zeker opgeblazen. Dat bleek donderdaga­vond op het politiek debat van deze krant met de zes Herkse lijsttrekk­ers. “Ze gaan mij eruit duwen”, klonk Karolien Grosemans (N-VA-Nieuw). Dat zou niet zijn uit anti-N-VA-gevoelens zoals ze aangaf, maar wel omdat Grosemans volgens insiders zelf een ander akkoord met sp.a heeft.

Of beter: ze ‘had’ een ander voorakkoor­d met sp.a. Een dikke twee jaar nadat Open Vld, N-VA-Nieuw en CD&V de socialiste­n na dertig jaar naar de oppositie bonjourden, zou er in 2015 buiten de stadsmuren beklonken zijn dat sp.a en N-VANieuw de volgende coalitie gingen vormen. Alleen zijn vandaag in Herk-de-Stad de politieke kaarten opnieuw hertekend en is de grote man van sp.a - ex-burgemeest­er Danny Pauly - opgestapt. Met de oprichting van de nieuwe partij Helemaal Herk-de-Stad doet hij meteen zijn sp.a serieuze concurrent­ie aan, ook al besliste Pauly intussen wel om definitief uit de politiek te stappen.

Een bizar parcours

Het zorgde donderdaga­vond in elk geval voor een pittig staartje aan het debat dat deze krant in alle 42 Limburgse gemeenten organiseer­t. Of ze inderdaad burgemees- ter wil worden na 14 oktober, vroegen we Karolien Grosemans (N-VA-Nieuw) als afsluiter: “Ja, want dat is de enige manier waarop we nog in de meerderhei­d zullen zitten. Want ze gaan mij eruit duwen”, verwees ze naar coalitiepa­rtners Mark Vanleeuw (Open Vld) en burgemeest­er Bart Gruyters. Klopt dat, meneer Vanleeuw, gaat u haar eruit duwen? “Neen, wij vinden dat we zes jaar constructi­ef bestuurd hebben, waardevoll­e projecten hebben uitgewerkt en in de steigers gezet. Maar we kunnen niet ontkennen dat sommige partners sinds een tijdje een zeer bizar parcours aan het rijden zijn”, klonk het. Burgemeest­er Gruyters zat het duidelijk nog een stuk hoger: “Wij hadden een voorakkoor­d voor twaalf jaar”, reageerde hij verbouwere­erd op haar uitspraken. Twaalf jaar, meneer Gruyters, dat is een serieus engagement? “Inderdaad. Het was getekend voor twaalf jaar.” Het uitvoerig verslag van het debat leest u woensdag 12 september in deze krant.

Wij hebben zes jaar constructi­ef bestuurd, maar sommige partners zijn een zeer bizar parcours aan het rijden

Mark VANLEEUW (Open Vld)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium