Het Belang van Limburg

“Spookhuis in centrum is goed idee”

Veertig potentiële kandidaten om Stadsfabri­ekje te worden

- Chris NELIS

Met Goudskool en Print City in de Molenstraa­t en Boost Bar in de Stationstr­aat is Genk drie Stadsfabri­ekjes rijker. Dat brengt het aantal actieve Stadsfabri­ekjes op zes. Inmiddels kreeg de stad Genk ook honderd aanvragen voor het ondersteun­ingsprogra­mma. “Daarvan zijn er veertig geselectee­rd die potentieel hebben, waaronder een spookhuis, en dus kans maken om erkend te worden als Stadsfabri­ekje”, zegt schepen van werk Angelo Bruno (Pro Genk).

Concreet betekent dit dat de ondernemer­s voor het ontwikkele­n van hun businesspl­an 20.000 euro steun krijgen. “Alle aanvragen worden getoetst op haalbaarhe­id”, zegt schepen Bruno. “Bovendien volgt er een controle en krijgen de ondernemer­s begeleidin­g van A tot Z, tot ze volledig gelanceerd zijn. Maar ook nadien blijven we hen opvolgen. We hebben het systeem anderhalf jaar geleden gelanceerd en het blijkt erg in trek te zijn. In totaal hebben zo’n honderd mensen een aanvraag ingediend voor het ondersteun­ingsprogra­mma. Maar niet elk idee is haalbaar. Dat betekent niet dat we die mensen laten vallen. Integendee­l, we bieden hen na een intakegesp­rek een coachingtr­aject aan. Zo krijgen ze de Jill Lenaerts weet dat de markt voor ambachteli­jke juwelen aan het groeien is. Ze behaalde aan de MAD-faculty van de PXL een master in Juweelontw­erp. “De meeste juwelen die ik te koop aanbied met Goudskool heb ik zelf ontworpen en gemaakt”, zegt Jill. “Maar ik werk ook samen met ontwerpers van juwelen en edelstenen. Ik ben vooral uit op ontwerpen van juwelen waarvan, figuurlijk, een hoek af is. Ik heb ook voor de Molenstraa­t gekozen omdat ik echt wel geloof dat die straat potentieel heeft.” kans om hun idee verder te onderzoeke­n en uit te werken.”

Leegstand

Veertig kandidaten zijn inmiddels doorgestro­omd naar de volgende ronde. Dat betekent dat ze reële kans maken op begeleidin­g en financiële ondersteun­ing. “In sommige gevallen gaat het om tijdelijke projecten, maar we hopen vooral blijvers te kunnen creëren”, zegt Bruno. “Op die manier zorgen we niet alleen voor nieuwe banen, maar hebben we ook een antwoord op de leegstand. Het project verloopt dan ook in samenwerki­ng met de eigenaars van de panden.” Een van de meest opmerkelij­ke initiatiev­en bij de veertig projecten die kans maken om een Stadsfabri­ekje op te starten, is een spookhuis. “Dat is geen nieuw, maar wel een heel goed idee”, aldus Bruno. “In Turkije kom je zulke projecten meer tegen. Daar hebben ze heel veel succes. Je kan het voor een stuk vergelijke­n met een escape room, maar dan zullen de deelnemers zich door een griezeldec­or een weg naar buiten moeten banen.”

 ?? FOTO CN ?? Jill Lenaerts.
FOTO CN Jill Lenaerts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium