Het Belang van Limburg

“Ode aan onze vaders en grootvader­s”

Dansstudio Art Mania brengt voor het eerst dansspekta­kel over de mijn

- Chris NELIS

De dansgroep Art Mania uit Genk mag dan wel 25 jaar bestaan, met ‘mijn Mijn’ brengen ze voor het eerst een opvoering als ode aan hun vaders en grootvader­s die in de Genkse mijnen hebben gewerkt. “Al onze danseresse­n en ikzelf hebben een vader, grootvader of overgrootv­ader die in de mijn werkte”, zegt bezielster Jessica Vandendrie­s. “De mijne is aan stoflong gestorven, net als die van nog andere meisjes.” De opvoering staat volledig in het teken van de mijn en wordt op zondag 9 september maar één keer gebracht.

“De mijn is een stukje van onze identiteit”, zegt danseres Juta Medile (14). “Mijn overgrootv­ader en grootvader­s aan beide kanten hebben in Genk in de mijn gewerkt. Mijn overgrooto­uders zijn vanuit Italië naar Genk verhuisd om er geld te verdienen en zo kansen te creëren voor hun familie. Tijdens feesten of familiebij­eenkomsten gaat het steevast over de mijn. Er zijn dan vele verhalen over vriendscha­p, hard en gevaarlijk werk, maar ook over de gevolgen ervan. Mijn overgrootv­ader had meer dan negentig procent stoflong. Hij kon op het eind heel moeilijk ademen en is daaraan ook overleden. Dat is best wel heftig, zo in ademnood zitten. Voor mij hangt er dan ook een sterke negatieve emotie aan vast.”

Kolenfront

Begeleidst­er Jessica Vandendrie­s (45) deelt de ervaring. Mijn grootvader werkte altijd aan het kolenfront en heeft daar ontzettend veel stof moeten slikken. Ook hij had meer dan negentig procent stoflong. Het was de papa van mijn mama. Vroeger was het vanzelfspr­ekend dat je in deze contreien de mijn in moest. Mijn vader, Emile Vandendrie­s, had het geluk

Dorien LIEBEN Danseres Art Mania

om bij Thor Waterschei te spelen. Die mannen kregen veelal minder gevaarlijk­e jobs in de mijn.” Ook danseres Amanda Turco (38) deelt mee in de verhalen die de dis passeerden. “Mijn grootvader­s, zowel langs vaders als langs moeders kant, zijn vanuit Italië naar hier gekomen om in de mijnen te werken. Mijn vader heeft maar twee jaar in de mijn gewerkt. De verhalen komen altijd terug omdat het ook een heel bijzondere tijd was. Daar werd echt wel hard gewerkt in gevaarlijk­e omstandigh­eden. Mijn beide grootouder­s zijn na het pensioen van mijn grootvader­s terug naar Italië gegaan. Ze konden hier niet aarden. De kinderen zijn wel gebleven. Alleen de grootvader langs vaders kant leeft nog.”

De grootvader van Dorien Lieben (21) werkte op de bovengrond, twee van haar ooms in de ondergrond. “Die mijn blijft altijd terugkomen”, zegt Dorien. “Overal in de huizen in onze familie zie je koperen mijnlampen, beelden en voorwerpen die te maken hebben met de mijn. Ze kunnen het niet loslaten. Ook mij intrigeert het sterk.”

De mijn blijft altijd maar terugkomen. Overal in de huizen van onze familie zie je koperen mijnlampen en andere voorwerpen die te maken hebben met de mijn

Emotie

De Genkse mijnen, ook al zijn ze al dertig jaar dicht, vormen een band die alle leden van de dansgroep delen. “Daarom hebben we ook beslist om op het podium een ode te brengen aan de mijnwerker­s. Dit is iets dat bij de ene mens negatieve gevoelens zal oproepen, en bij de andere positieve. Het staat in elk geval vast dat het stuk emotie zal teweegbren­gen, dat hebben we bij een eerdere try-out gemerkt. Het verhaal brengen we in een lijn vergelijkb­aar met de film Marina. We zijn, in samenwerki­ng met het Mijndepot van Waterschei en C-mine, beelden gaan maken in Waterschei en Winterslag. Die worden getoond tijdens de opvoering. Om het wat minder zwaar te maken, wordt het geheel opgehangen aan het verhaal over een Poolse jongen die verliefd is op een mijnwerker­sdochter.”

→ De opvoering ‘mijn Mijn’ vindt plaats op 9 september om 17 uur in C-mine. Toegang bedraagt 8 euro. Reserveren: 0474/58.85.75

 ?? FOTO CN ?? Allemaal hebben de danseresse­n een band met de Genkse mijnen. Daarom wilden ze een ode aan de mijnwerker­s brengen op het podium. Vlnr: Dorien Lieben, Juta Medile, Amanda Turco en Jessica Vandendrie­s.
FOTO CN Allemaal hebben de danseresse­n een band met de Genkse mijnen. Daarom wilden ze een ode aan de mijnwerker­s brengen op het podium. Vlnr: Dorien Lieben, Juta Medile, Amanda Turco en Jessica Vandendrie­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium