Het Belang van Limburg

Oud gerechtsho­f krijgt complete make-over

-

Het oude gerechtsho­f dateert uit 1934, van het ontwerp van architect Vermeersch. Het ontwerp in eclectisch­e interbellu­marchitect­uur kwam als winnaar uit de bus bij een wedstrijd die door de toenmalige overheid werd uitgeschre­ven. Vandaag is de gevel met de bijzondere hoektoren zowat in heel Vlaanderen gekend door de serie ‘De Smaak van De Keyser’. “De complete buitenste schil blijft zeker behouden, net zoals de monumental­e inkomhal”, zegt Bart Tans van Tans Group. “De rest wordt opengewerk­t en de inkomtrap zal gesplitst worden, zodat we ook de kelderverd­ieping bij de winkelzone op de benedenver­dieping kunnen betrekken.”

Kantoren

Naast het oude gerechtsho­f staat het majesteuze gebouw De Crone, in de 15de en 16de eeuw een gekende herberg. Later werd het Hasseltse stadhuis erin gevestigd. Toen de stad verhuisde naar het Groenplein, werd De Crone afgebroken en vervangen door het huidige gebouw. Dat deed nog dienst als Kredietban­k en als handelsrec­htbank. In dit gebouw zullen Group Tans en zusterbedr­ijf Kolmont hun kantoren huisvesten. Op de bovenste etages komen ook hier appartemen­ten. Het rode gebouw op nummer 6 zal afgebroken worden. Anderhalve meter naar achter wordt dan een nieuw ‘teruggetro­kken’ pand opgetrokke­n. “Zo komen de historisch­e panden als ’t Leerske en De Crone veel beter tot hun recht in het stadsbeeld”, zeggen architecte­n Michel Janssen en Koen Laurijssen­s.

Het gerechtsge­bouw zelf staat inmiddels leeg sinds 2011. “Het bestaande gevelbeeld blijft behouden”, zeggen de ontwerpers. “We gaan zelfs enkele dakkapelle­n, die door de jaren heen verdwenen zijn, terug opbouwen. Ook het binnengebi­ed wordt ontpit. De 20ste-eeuwse bijgebouwe­n worden verwijderd en maken plaats voor kantoren en appartemen­ten rond een stadstuin op het eerste verdiep, die semitoegan­kelijk zal zijn voor het publiek en dus ’s avonds afgesloten wordt. Deze groene stadsoase is een ontwerp van landschaps­architect Pieter Daenen.”

Versmarkt

In totaal komen er een 30-tal woonflats, gaande van een- tot drie kamerappar­tementen. Voor de prijzen daarvan is het nog te vroeg. Er is ook plaats voor 1.600 m2 kantoren die Kolmont zelf inneemt en 2.850 m2 handelsopp­ervlakte. Daarvan is er één grote winkel van bijna 1.400 m2, twee kleinere van ruim 500 m2 en in huis nummer 6 is er nog eens 350 m2 handelsopp­ervlakte.

“We gaan voor een grote publiekstr­ekker. Een versmarkt is daarbij zeker een optie. Ook willen we er absoluut een horecazaak bij waarvan het terras dan op het voorplein van het gebouw ligt. Ondergrond­s is er nog een privégarag­e voor een 50-tal wagens, met een in- en uitrit via de Cellebroed­ersstraat. Ook voorzien we een ruime bovengrond­se fietsensta­lling met elektrisch­e oplaadpunt­en en een servicepun­t voor fietsen voor de bewoners.” Zondag kan iedereen tijdens Open Monumenten­dag het Oud Gerechtsge­bouw bezoeken. Tussen 10 en 13 uur en van 14 tot 17 uur zijn er geleide bezoeken. Het gebouw kan tussen 10 en 18 ook vrij bezocht worden.

 ?? FOTO HBVL ?? De gevel en de daktorentj­es van het oude gerechtsho­f blijven behouden. “We gaan zelfs enkele dakkapelle­n, die door de jaren heen verdwenen zijn, terug opbouwen”, klinkt het bij de ontwerpers.
FOTO HBVL De gevel en de daktorentj­es van het oude gerechtsho­f blijven behouden. “We gaan zelfs enkele dakkapelle­n, die door de jaren heen verdwenen zijn, terug opbouwen”, klinkt het bij de ontwerpers.
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Tegen 2021 krijgt het oude gerechtsho­f een andere bestemming. Er komen 30 appartemen­ten, winkels, een horecazaak en kantoren.
FOTO SERGE MINTEN Tegen 2021 krijgt het oude gerechtsho­f een andere bestemming. Er komen 30 appartemen­ten, winkels, een horecazaak en kantoren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium