Het Belang van Limburg

Unieke Chinese foto-expo te kijk in Herkenrode­abdij

-

In het Poortgebou­w van de abdij van Herkenrode kan u dit weekend gaan kijken naar een fototentoo­nstelling die leden van de Tjanda Photgraphi­c Arts Associatio­n uit Shanghai gemaakt hebben over hun stad. De fotografen zijn er zondag ook. “We willen China en Europa dichter bij elkaar brengen”, zegt fotografe Jiang Xixiang.

“Het was een van de speciaalst­e verzoeken die ik ooit al kreeg”, zegt Ann Dries, die met haar Hasseltse bedrijfje Best Local Europa in verbinding met China brengt. “Dit keer kreeg ik de vraag van een reisbureau dat deze groep fotografen naar Europa wilde brengen. Zij wilden daarbij exposeren in een monumentaa­l gebouw.”

“Wij hebben ons Poortgebou­w daar meteen voor opengestel­d, op Open Monumenten­dag dan nog”, zegt Ginny Haesevoets van Herkenrode. Vrijdag arriveerde­n de veertig fotografen van de Tianda Photograph­ic Arts Associatio­n met zestig foto’s, helemaal van Shanghai tot in Hasselt, meer dan 9.000 kilometer verderop, of 11 uur vliegen. Hun beelden geven een unieke kijk op de evolutie van Shanghai in de laatste 40 jaar. De Chinezen kaderden, op Herkenrode, zelf de werken netjes in en gaven ze een plekje tegen de muur van het Poortgebou­w. “Onze vereniging bestaat meer dan 30 jaar en telt meer dan 800 leden”, zegt Jiang Xixiang. “Heel wat van onze leden behaalden met hun fotowerk al nationale en internatio­nale onderschei­dingen. Jaarlijks maken we een buitenland­se reis om te fotografer­en rond een bepaald thema. Dit jaar organisere­n we daarbij voor het eerst ook een tentoonste­lling van onze werken. Het doel is om via deze werken in interactie te treden met de Europese bezoekers en zo beide werelden dichter bij elkaar te brengen.” De expo in het Poortgebou­w is gratis te bezoeken. Op zaterdag tussen 10 en 17 uur, zondag tussen 10 en 18 uur.

 ?? Foto SERGE MINTEN ?? De foto’s van de Tianda Photograph­ic Arts Associatio­n hangen dit weekend in het Poortgebou­w van de abdij.
Foto SERGE MINTEN De foto’s van de Tianda Photograph­ic Arts Associatio­n hangen dit weekend in het Poortgebou­w van de abdij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium