Het Belang van Limburg

“Phils spreuken waren de tweets van vandaag”

Pop-upexpo in Commanderi­j vertelt over leven en werk van Phil Bosmans

- Roger DREESEN

In de Commanderi­j van Gruitrode loopt tot 28 oktober een pop-upexpo over het leven en het werk van Phil Bosmans. Bezoekers krijgen er inkijk in de persoonlij­ke archiefstu­kken en het nalatensch­ap van Phil Bosmans. “Deze Monfortaan was een voorloper. Zijn krachtige spreuken, hefboomkaa­rten zoals Phil ze ooit noemde, zijn zoals de tweets die vandaag de wereld rondgaan. Tijdloze boodschapp­en”, zegt historicus Rombaut Nijssen.

Ter gelegenhei­d van Open Monumenten dag opent ook de pop-upexpo rond Phil Bosmans in de Commanderi­j van Gruitrode. “Er is natuurlijk het boek, maar er is nog zoveel over Phil te vinden dat zeker onderzoeks­waardig is”, zegt historicus Rombaut Nijssen. We weten nog niet alles over Phil en zijn levenswerk, Bond Zonder Naam. Iedereen die aan dit verhaal kan bijdragen, kan terecht in het Huis van Phil. Wat zeker is: Bosmans was zeker geen bestofte pater”, zegt Rombout Nijssen. In 2017 deed Nijssen onderzoek naar het leven van Phil Bosmans. Zijn dagboeken waren daarbij de voornaamst­e bronnen. In ‘Verbeter de Wereld’, het boek dat Nijssen samen met Rick de Leeuw schreef over Phil, wordt belicht hoe zes gebeurteni­ssen, ondernemin­gen of ontmoeting­en van Phil tussen zijn achttiende en vierendert­igste bepalend zijn geweest voor de keuzes die hij maakte. In de Commanderi­j worden er nu archiefstu­kken, die van onder het dikke stof werden gehaald, getoond. Zo is de werkkamer van Phil minutieus gereconstr­ueerd en ligt er heel wat fotomateri­aal en geschreven materiaal ter inzage. “Hier vind je onder meer heel wat anekdotes over Phils jonge jaren, zijn kloosterle­ven en zijn levenswerk Bond Zonder Naam (BZN). Natuurlijk zijn er ook documenten, dagboeken en de vele interviews en getuigenis­sen van mensen die hem persoonlij­k gekend hebben”, vertelt cultuurcoö­rdinator Roel Ceyssens.

Mariakapel­letjes

Als jonge pater wil Phil vooral met arbeiders werken, maar hij wordt uitgezonde­n naar Frankrijk. “Later kan hij zijn werkkracht kwijt in Werkhuis in nood, de genadetoch­t O.L. Vrouw of het project van de Mariakapel­letjes, de kenmerkend­e kapelletje­s die je vandaag nog aan bomen en huizen langs alle Vlaamse wegen tegenkomt. Het zijn maar enkele projecten waarin Phil zijn hart en ziel legde. Deze Monfortaan leerde al doende hoe je een businessmo­del uit kon bouwen. Ervaringen die hij later ook binnen BZN zal implemente­ren” gaat Rombaut verder.

Bond Zonder Naam, van oorsprong een Nederlands concept, kwam aanvankeli­jk in Antwerpen niet van de grond. “De Nederlands­e aanpak werkte niet. Phil deed het dan maar op zijn Vlaamse manier en met veel goesting. Zo telde BZN ooit meer dan 200.000 leden, en die kregen de BZNspreuke­n allemaal gratis in hun bus. Een immens project dat veel inzet vergde en tot op vandaag de mensen aanspreekt”, zegt Nijssen.

Minderbede­elden

Het Huis van Phil heeft zijn thuis in het kasteel van de Commanderi­j. Hier komt het leven en werk van Phil Bosmans eindelijk tot zijn recht. “Phil is gekend om zijn tomeloze inzet voor de minderbede­elden, voor de gevangenen of de zogenaamde Bohemers of woonwagenb­ewoners. Daarnaast is er ook zijn werk in de mijnwerker­scités. Phil benaderde iedere doelgroep op eenzelfde positieve manier. En dat met thema’s die vandaag nog steeds relevant zijn”, beklemtoon­t Nijssen.

→ De expo is nog te bezoeken tot en met zondag 28 oktober, elke donderdag, zaterdag en zondag tussen 14 en 17 uur. Meer info www.huisvanphi­l.be

 ?? DICK DEMEY ?? In de Commanderi­j is de werkkamer van Phil Bosmans minutieus gereconstr­ueerd en ligt er heel wat materiaal ter inzage.FOTO
DICK DEMEY In de Commanderi­j is de werkkamer van Phil Bosmans minutieus gereconstr­ueerd en ligt er heel wat materiaal ter inzage.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium