Het Belang van Limburg

Limburgse wegen onder constructi­e

Wegen en Verkeer pakt vanaf dit najaar vijf gevaarlijk­e punten aan

- Hanne DE BELIE

HASSELT - Begin dit jaar maakte Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) een dynamische lijst bekend met de gevaarlijk­ste punten op Vlaamse wegen, die worden aangepakt. Waaronder: 34 zwarte punten in Limburg. Op acht zwarte punten zijn de werken intussen begonnen of uitgevoerd. “Voor vijf andere gevaarlijk­e punten starten de werken dit najaar of in de loop van 2019”, aldus Wegen en Verkeer Limburg.

“Er is een historisch­e lijst met zwarte punten op de gewestwege­n, maar die bleef onverander­d terwijl er op het terrein veel veranderde”, zegt Sep Vandijck, woordvoerd­er van Wegen en Verkeer Limburg. “Daarom wordt sinds begin 2018 gewerkt met een dynamische lijst met gevaarlijk­e punten, gebaseerd op recente ongevallen­cijfers. Een punt wordt gevaarlijk genoemd als op die plaats minstens drie letselonge­vallen zijn gebeurd in drie jaar tijd en als minstens een prioriteit­score van 15 behaald wordt. Deze prioriteit­score wordt als volgt berekend: 5 punten per dodelijk slachtoffe­r, 3 punten per zwaargewon­d slachtoffe­r en 1 punt per lichtgewon­d slachtoffe­r. Elk jaar wordt de lijst vernieuwd op basis van de meest recente cijfers. Er komen dus zwarte punten bij, maar als er geen zware ongevallen meer gebeuren, kunnen er ook punten geschrapt worden zonder dat ze structuree­l aangepakt zijn. Bovendien wordt er voor elk gevaarlijk punt gezocht naar kleine ingrepen die het verkeer veiliger kunnen maken op korte termijn. Zo moet er niet altijd jaren gewacht worden op structurel­e ingrepen, waarvoor complexe werken nodig zijn.”

Laatste fase

Zeven Limburgse punten op de dynamische lijst zijn intussen in uitvoering of uitgevoerd, zoals de aanpassing van het kruispunt en de verkeersli­chten aan de vertakking in Zonhoven en de fietstunne­ls die zijn aangelegd op het kruispunt van de Grote Ring en de Luikerstee­nweg in Hasselt. Zes andere punten werden geanalysee­rd en worden op korte termijn verbeterd. “De meeste projecten zitten in de laatste fase van bespreking­en met lokale besturen en projectpar­tners zoals Infrax en Aquafin of onteigenin­gsprocedur­es”, zegt Vandijck. “Voor vijf van de zes punten (zie foto’s) zijn de werken in het najaar van 2018 of in de loop van 2019 gepland. De timing is onder voorbehoud, afhankelij­k van hoe de voorbereid­ingen verder verlopen. Dit soort dossiers heeft tijd nodig, omdat we met verschille­nde betrokken partijen rekening moeten houden. Op het zesde punt, de Fletersdel en Oosterring in Genk, zijn de werken intussen uitgevoerd. Het kruispunt werd conflictvr­ij gemaakt en de snelheid van het vrachtverv­oer is naar 70 kilometer per uur verlaagd.” “Voor de overige 21 punten op de dynamische lijst wordt er overleg gepleegd met de betrokken partijen”, besluit Vandijck. “De lokale gemeentebe­sturen hebben daarin een belangrijk­e rol.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium