Het Belang van Limburg

Familie rouwt om vermoorde Gerty

Lijsttrekk­er Kris Peeters aangeslage­n

- Yves BARBIEUX/Sam RETNTJENS/Farid EL MABROUK

MAASEIK - De familie van Gerty Vanhoef (61) heeft zaterdag afscheid genomen van de vrouw die twee weken geleden in de Damiaanhoe­ve in Elen werd vermoord. Haar echtgenoot, Bert Bohnen, liep voorop achter de kist van zijn vrouw. Zijn handen zitten nog in het verband. Hij liep verwonding­en op bij de brand in de hoeve. Later bleek dat Vanhoef met messteken om het leven was gebracht. Het onderzoek naar de dader zit nog altijd muurvast.

ANTWERPEN - Uitgereken­d nu CD&V-boegbeeld Kris Peeters zijn StroomOpwa­arts Plan tegen internatio­nale drugslever­anciers lanceert, raakt bekend dat een kandidaat op zijn lijst is opgepakt voor drugshande­l. Rediart Cankja, die opkomt voor de Antwerpse gemeentera­ad, werd onderweg naar Zwitserlan­d tegengehou­den door de politie. In de wagen: drie kilo heroïne, goed verstopt in een speciaal daarvoor ontworpen compartime­nt.

De timing kan niet slechter. Op zo’n maand van de verkiezing­en en minder dan een week nadat Bart De Wever (N-VA) had gewaarschu­wd voor connecties tussen leden van de Antwerpse gemeentera­ad en de drugsmaffi­a, is Rediart Cankja (41) opgepakt. Cankja staat op de 46ste plaats van de CD&V-lijst van Kris Peeters en komt ook op in het district Ekeren. Maar die kiescampag­ne kan hij meer dan waarschijn­lijk op zijn buik schrijven.

Cankja en de Kosovaarse Shpresa S. werden door de Franse politie tegengehou­den in het Franse Vitry, een stadje pal op de grens van Frankrijk en Zwitserlan­d, op enkele kilometers van Genève. Dat gebeurde begin vorige week, maar raakte nu pas bekend. In de auto met Belgische nummerplaa­t van de Kosovaarse vrouw zat drie kilogram heroïne verstopt “in een speciaal daarvoor ontworpen plek”, bevestigen politiebro­nnen. Volgens de speurders waren de drugs waarschijn­lijk bedoeld voor de Zwitserse markt.

Dat Cankja’s medereizig­ster bij de drugstrafi­ek betrokken zou zijn, verbaast de speurders niet. Zij kennen wel meer mensen uit haar omgeving die zich met drugszaken hebben ingelaten. Maar hoe de CD&V’er Cankja in dit verhaal verzeild is geraakt, welke banden hij met S. heeft en in welke mate hij weet had van de drugs in de auto, zijn op dit ogenblik nog allemaal open vragen.

Staatsveil­igheid

“Als dit klopt, spreekt het voor zich dat de man niet op de lijst kan staan”, reageert Peeters aangeslage­n. De CD&V-kopman kent Cankja naar eigen zeggen niet. “Wij hebben 55 kandidaten en daarnaast zijn er al de kandidaten in de districten. Dat is heel veel volk. Wij hebben ook niet de mogelijkhe­id om de Staatsveil­igheid op iedereen af te sturen.” Peeters wijst erop dat het de districten zijn die verantwoor­delijk zijn voor de screening van de kandidaten. Zij dragen ook kandidaten voor de Antwerpse lijst voor. “Wij proberen mensen juist in te schatten, maar die mensen moeten ook zelf oprecht zijn. Ik betreur dit ten zeerste. Maar spijtig genoeg kan dit gebeuren.”

Bij het bestuur van de Ekerse CD&V-afdeling reageert lijsttreks­ter Tamara Heynen verrast. “Daar wist ik niets van”, zegt ze. “We hadden vandaag sowieso overleg met het bestuur, dit zal nu uiteraard het eerste punt op de vergaderin­g worden.” Cankja stond ook in het verleden al op de lokale lijst. “Er waren nooit problemen.”

Tolk bij politie

Rediart Cankja’s profiel stemt alvast niet overeen met wat men zich bij een drugstrafi­kant doorgaans voorstelt. Hij was nog een tiener toen hij besloot om zijn geboortela­nd Albanië te ontvluchte­n. “Albanië was het Noord-Korea van Europa”, zei hij. Hij deed er zes pogingen over alvorens hij via Duitsland ons land bereikte. Met een vervalst treinticke­t en zonder papieren. Hij leefde een tijd op straat, verdiende de kost met allerlei jobs. “Tot de stad Gent een Albanese tolk zocht en ik als eerste uit de examens kwam”, vertelde hij ooit in een interview. De weg naar een legaal bestaan in België lag plots wagenwijd open. Cankja is zijn moeilijk verleden nooit vergeten. Hij geeft al jaren inburgerin­gscursusse­n voor Albanese nieuwkomer­s in verscheide­ne agentschap­pen voor integratie en inburgerin­g. En uiteraard zet hij zijn activiteit­en als beëdigd tolk Albanees-Nederlands voort. Niet alleen in sociale centra en ziekenhuiz­en, maar ook bij de politie van Leuven, de federale gerechteli­jke politie en lokale politiezon­es van Antwerpen. Daar is men niet opgezet met zijn arrestatie in Frankrijk. Woordvoerd­er Wouter Bruyns heeft al laten weten dat de Antwerpse politie geen beroep meer zal doen op zijn diensten. En ook bij de federale gerechteli­jke moet hij niet meer aankloppen.

Wij hebben 55 kandidaten en daarnaast zijn er al de kandidaten in de districten. Dat is heel veel volk. Wij hebben ook niet de mogelijkhe­id om de Staatsveil­igheid op iedereen af te sturen

Kris Peeters

 ??  ??
 ??  ?? Rediart Cankja poseerde graag naast CD&V-kopstukken als Kris Peeters.
Rediart Cankja poseerde graag naast CD&V-kopstukken als Kris Peeters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium