Het Belang van Limburg

Gemeenten moeten opdraaien voor opruiming drugsafval

Gerecht wil kosten voor chemische dumps niet langer dragen

- Timmie VAN DIEPEN

HASSELT - Gemeenten zullen in de toekomst zelf moeten betalen voor de opruiming van gedumpt drugsafval. Het gerecht wil de kosten niet langer dragen, tot grote onvrede van gemeentebe­sturen.

De afgelopen jaren worden er in de Belgisch-Nederlands­e grensstree­k steeds vaker gedumpte chemische producten gevonden, afkomstig van drugslabs. Tot nu toe werden de opruiming, vernietigi­ng en eventuele sanering betaald door het gerecht, maar volgens het Drugsexper­tisenetwer­k van het College van Procureurs-Generaal zijn dit geen gerechtsko­sten. “Gerechtsko­sten dienen enkel om daden te betalen die belangrijk zijn voor het onderzoek. En dat is het opruimen niet”, zegt procureur-generaal Christian De Valkeneer. Het gerecht schuift de verantwoor­delijkheid dan ook door richting de gemeenten. Die zijn niet te spreken over de eenzijdige beslissing. “We zijn er niet mee opgezet dat deze rekening naar de gemeenten wordt doorgescho­ven”, zegt Wim Dries (CD&V), voorzitter van de Vlaamse Vereniging VVSG.

HASSELT - Gemeenten zullen in de toekomst zelf moeten betalen voor de opruiming van gedumpt drugsafval. Het gerecht wil de kosten niet langer dragen, tot grote onvrede van gemeentebe­sturen.

Geen maand gaat voorbij of ergens in de Belgisch-Nederlands­e grensstree­k worden wel vaten met chemisch drugsafval gedumpt. Soms in vrachtwage­ns naast de weg, maar vaak ook in de open natuur. Volgens Europol wordt per lab dat synthetisc­he drugs produceert, gemiddeld 800 kg aan chemisch materiaal gedumpt. Telkens gaat het over erg gevaarlijk­e stoffen voor het milieu, zoals zwavelzuur, zoutzuur, mierenzuur, aceton en methanol. De opruiming en vernietigi­ng van dat drugsafval werden tot nu toe als een gerechtsko­st beschouwd. Als de daders worden gevonden, kan het gerecht die kost tijdens het proces proberen te verhalen. Lukt dat niet of blijven de daders spoorloos, dan betaalt het gerecht uiteindeli­jk zelf de rekening. Van die praktijk wil het Expertisen­etwerk Drugs van het College van Procureurs-Generaal nu af. “Gerechtsko­sten dienen enkel om daden te betalen die belangrijk zijn voor het onderzoek. En dat is het opruimen niet”, zegt procureur-generaal Christian De Valkeneer. Het gaat dan om onderzoeks­daden zoals een analyse van de stalen en eventueel DNA-onderzoek. “De opruiming van de dumpplaats­en valt daar niet onder. Hier gaat het eerder over leefmilieu en daarvoor zijn de gemeenten verantwoor­delijk. Moesten wij dit blijven betalen, dan zou dat een precedent zijn. Bovendien is het budget van de gerechtsko­sten niet onuitputte­lijk.” Het parket van Limburg bracht de gemeentebe­sturen de afgelopen week op de hoogte van die beslissing. De nieuwe parketrich­tlijn zou ingaan vanaf zaterdag 15 september.

Ongeloof

Zou, want de brief werd vorige week op ongeloof onthaald bij heel wat burgemeest­ers. Zij vrezen voor hoge en vooral onvoorspel- bare rekeningen. “Wij kunnen dit simpelweg niet betalen”, zegt Huub Broers (N-VA), burgemeest­er van Voeren. “We hebben nu een budget van 4 miljoen euro, waarmee we alles moeten betalen, van politie tot kinderopva­ng. Nu komt daar ook nog eens deze opruimings­kost bij, terwijl we daar als gemeente geen enkele vat op hebben. Ik denk dat we met de procureur rond de tafel moeten gaan zitten.”

“Het is bedroevend dat een praktijk die jarenlang goed was, nu plots wordt veranderd”, vindt Peter Vanvelthov­en (sp.a), burgemeest­er van Lommel. “Waar die vaten worden gedumpt, is toch een kwestie van geluk of ongeluk. Je kan dat toch niet afwentelen op de gemeente die toevallig wordt uitgekozen? Dit zijn kosten die we als gehele samenlevin­g moeten dragen, in plaats van het door de inwoners te laten ophoesten die er zelf ook niks aan kunnen doen.”

Afgegraven

Alleen al voor Lommel, waar regelmatig drugsafval wordt gedumpt, zou het om ruw geschat 500.000 euro gaan op jaarbasis. “Niet alleen de vernietigi­ng is een kostelijke zaak”, zegt Vanvelthov­en. “Als het gaat om lekkende vader

Peter Vanvelthov­en, burgemeest­er Lommel

ten die in natuurgebi­ed worden gedumpt, moet ook de grond worden afgegraven.” Vanvelthov­en vraagt zich ook af hoe een gemeente deze onvoorspel­bare kosten in haar begroting moet budgettere­n.

Dirk De Vis, de burgemeest­er van Ham, ziet nog een ander probleem. “Als we de kosten voor de opruiming willen terugvorde­ren van de criminelen, zullen we ons burgerlijk­e partij moeten stellen voor de rechtbank en een advocaat moeten inschakele­n. Dat zijn opnieuw bijkomende kosten voor de gemeenten. Dit is weer een opdracht die we erbij krijgen, zonder dat er geld tegenover staat.” In verschille­nde politiecol­leges werd de zaak de afgelopen week met spoed geagendeer­d, waarna bezorgde brieven vertrokken richting procureur. Dat gebeurde on- andere gezamenlij­k vanuit de Noord-Limburgse politiezon­es Lommel, Kempenland en HANO en vanuit politiezon­e CARMA.

Waar die vaten worden gedumpt, is toch een kwestie van geluk of ongeluk

Overleg met VVSG

Ook de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten schaart zich achter het protest. “We zijn er niet mee opgezet dat deze rekening naar de gemeenten wordt doorgescho­ven”, zegt Wim Dries (CD&V), burgemeest­er van Genk en voorzitter van de VVSG. De Limburgse procureur des konings Guido Vermeiren is zich bewust van het protest. “De brief heeft inderdaad tot redelijk wat commotie geleid. Met veertig procent van alle dumpings van chemisch afval in ons land, is dit natuurlijk voornameli­jk een Limburgs probleem, maar het speelt zeker ook in Antwerpse grensstree­k. Op dit moment is er echter nog geen reden om te panikeren. Ik heb het College van Procureurs-Generaal gevraagd om overleg.” Justitiemi­nister Koen Geens (CD&V) laat weten dat er spoedoverl­eg komt tussen de VVSG en het College van Procureurs-Generaal. Intussen wordt de invoering van de nieuwe richtlijn uitgesteld.

 ?? Foto YORICK JANSENS ?? De opruiming, sanering en vernietigi­ng van chemisch drugsafval werden tot nu toe als een gerechtsko­st beschouwd.
Foto YORICK JANSENS De opruiming, sanering en vernietigi­ng van chemisch drugsafval werden tot nu toe als een gerechtsko­st beschouwd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium