Het Belang van Limburg

Politie zoekt gangster van stockholms­yndroom in Alken en Hasselt

Politie op zoek naar bekende Zweedse gangster in Alken en Hasselt

- Nancy VANDEBROEK

HASSELT - Politie Limburg Regio Hoofdstad is naarstig op zoek naar Clark Olofsson (71) oftewel Daniel Demuynck, de man naar wie het stockholms­yndroom is genoemd. Agenten klopten zaterdag aan bij één van zijn zonen in Hasselt en bij zijn exvrouw in Alken. Hij vluchtte naar Nederland vanwaar hij zondagnami­ddag in allerijl terug naar Zweden vertrok.

Clark Olofsson heeft jarenlang in Limburg gewoond waar zijn exvrouw en zijn zonen nog altijd wonen. Een kleine maand geleden werd hij vrijgelate­n uit de gevangenis van Vorst, op voorwaarde dat hij zich niet meer in België zou vertonen. “Maar bij de Dienst Vreemdelin­genzaken in Zaventem hoorde ik dat ze me niets konden maken als ik op eigen houtje naar België zou terugkeren”, meldt hij in een telefonisc­h gesprek met de redactie. “Twee weken geleden ben ik nog probleemlo­os in België geweest voor een Zweedse documentai­re die er over mij wordt gemaakt. Toen was er geen vuiltje aan de lucht. Een uitgebreid artikel in de recente Humo heeft blijkbaar veel kwaad bloed gezet. Nu willen ze me weer opsluiten.”

Clark Olofsson is bekend voor overvallen die hij in heel Europa pleegde. Hij liep ook meerdere veroordeli­ngen op als drugstrafi­kant. In 1975 dook hij onder in Leuven na een bankoverva­l in Denemarken. Hij werd een bekende figuur in het plaatselij­ke nachtleven waar hij de moeder van zijn kinderen zou leren kennen. In de jaren ’90 woonde hij met zijn gezin in een kasteeltje in Wellen waar hij zich als schrijver uitgaf, maar ook zijn illegale handel in drugs als een echte manager uitbouwde. “Maar in België heb ik nooit iets mispeuterd”, vertelt hij.

Stockholms­yndroom

In augustus 1973 haalt hij dagenlang het nieuws wegens een overval op een bank in Stockholm. Hij zat op dat ogenblik in de gevangenis, maar werd eruit gehaald om te bemiddelen met de overvaller. De gijzeling van zes dagen eindigde na zes dagen zonder bloedvergi­eten, onder het oog van de wereldpers. Opzienbare­nd: tussen de gijzelaar die in actie was getreden om zijn maat Olofsson uit de gevangenis te halen en de gijzelneme­rs was een speciale band ontstaan die sindsdien het stockholms­yndroom wordt genoemd. Olofsson werd veroordeel­d voor drugsfeite­n in Zweden en Denemarken, maar moest zijn straf in België uitzitten omdat hij de Belgische nationalit­eit had. “Na een hele procedures­lag kwam hij een maand geleden vrij”, aldus zijn raadsman Bert Partoens “Voorwaarde was dat hij geen voet meer op Belgische bodem zou zetten of hij moest zijn resterende straf van vijf jaar nog uitzitten. Ik ben sinds zijn vrijlating niet meer op de hoogte van zijn doen of laten.” “Zaterdag stond de politie bij me aan de deur”, aldus zijn zoon die in Hasselt woont. “Ze hebben overal gezocht, in de keuken, onder het bed. Ook bij mama in Alken zijn ze gaan kijken. Uiteraard wist papa dat ze op zoek naar hem waren.”

“Ik zit op dit ogenblik in een hotel in Nederland”, aldus Clark Olofsson zondag aan de telefoon. “Namiddag vertrek ik met de auto naar Zweden. Ik kom nog wel terug naar België, maar voorlopig blijf ik er weg. Ik speel graag een spelletje met de flikken.”

Ik zit op dit ogenblik in een hotel in Nederland. Namiddag vertrek ik met de auto naar Zweden. Ik kom nog wel terug naar België maar voorlopig blijf ik er weg

Clark Olofsson

 ??  ??
 ?? FOTO EXPRESSEN ??
FOTO EXPRESSEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium