Het Belang van Limburg

72.000 bezoekers voor Air Force Days

72.000 bezoekers voor Belgian Air Force Days

- Geert VAN BAELEN

Ruim 72.000 mensen hebben het afgelopen weekend de Belgian Air Force Days bezocht op de luchtmacht­basis van Kleine-Brogel. Zaterdag waren zo’n 32.000 vliegtuigs­potters van de partij, maar de hoogdag was duidelijk de gezinsdag gisteren met meer dan 40.000 bezoekers. En die moesten soms lang aanschuive­n op de wegen naar de basis voordat ze konden genieten van de 140-tal toestellen uit 18 verschille­nde landen.

De indrukwekk­ende massa langs de bijna twee kilometer lange landingsba­an illustreer­t de popularite­it van dit evenement waarschijn­lijk het best. Voor de kenners kwam deze airshow dan ook op een scharnierm­oment. Heel wat vaste waarden in onze luchtmacht staan namelijk op het punt om te veranderen. Velen bezoekers grepen dan ook de kans om bijvoorbee­ld nog eens de Seaking in actie te bewonderen voor die wordt vervangen door de NH90-helikopter. Door een meevaller kon het publiek de opvolger van de nog altijd indrukwekk­ende C130 in actie zien. “Het testtoeste­l A400 M zou eigenlijk alleen statisch op de grond te zien zijn”, zegt basiscomma­ndant Geert De Decker. “Maar door verschuivi­ngen in het testschema kwam hij later toe en moest hij vroeger vertrekken. Zo konden enkele aanwezigen het vliegtuig zaterdag zien landen en vandaag weer zien wegvliegen”, aldus de basiscomma­ndant, die enthousias­t terugkijkt op een geoliede organisati­e waarin de liefhebber­s van indrukwekk­ende formaties en luchtvaart­techniek op hun wenken werden bediend.

Concentrat­ie

Een hoogdag was het ook voor Stéphane ‘Vador’ Darthe (41), lid van het 1ste smaldeel op de basis in Florenne. Hij vliegt momenteel zijn eerste airshowsei­zoen als demopiloot van de F-16. “In totaal heb ik al aan twaalf meetings over heel Europa deelgenome­n. En dit weekend beleef ik mijn eerste airshow in België. Dat is emotioneel”, vertelde hij. “Vanuit mijn toestel zie ik die grote massa mensen beneden aan de grond, maar dan ben ik natuurlijk te geconcentr­eerd om te genieten. Terug beneden is er gelukkig wel interactie als mensen komen vragen voor handtekeni­ngen. En mijn aandacht gaat vooral naar de jeugd. De luchtmacht heeft nood aan jong bloed, en als een soort ambassadeu­r wil ik jongeren laten zien dat piloot worden geen onbereikba­re droom moet zijn.”

Opvolger F-16

Heel wat bezoekers maakten van de gelegenhei­d gebruik om de Amerikaans­e F-35 van Lockheed Martin, de Brits-Europese Eurofighte­r Typhoon en de Franse Rafale van Dassault Aviation met eigen ogen te keuren als mogelijke opvolger van de F-16 in 2023. “Ik vind dat ze moeten kiezen voor de Europese Eurofighte­r. Kwalitatie­f moet die niet onderdoen voor de F-35, maar die gaat het wel worden”, klinkt het bij bezoeker Frans Steensels (54) uit Bree. “Het is jammer dat we die F-35 niet vliegend te zien krijgen. Op de grond ziet het toestel er nogal log uit, maar zijn silhouet in de lucht is dan wel weer de moeite”, aldus een kritische Gentenaar.

Aanschuive­n

Wie zich wou laten fotografer­en in een replica van de F-35, moest daarvoor maar liefst een uur aanschuive­n. Een Nederlande­r reageerde toch een beetje ontgoochel­d toen hij in de cockpit vernam dat het geen echt toestel betrof. Aanschuive­n was het ook soms heel lang - op de aanrijwege­n naar de parkings rondom de basis. En dat begon bijvoorbee­ld al voor de Noord-Zuidverbin­ding. “Door mensen die online hun parkingtic­ket bestelden al meteen naar de juiste parking te verwijzen, proberen we de wegen zo veel mogelijk te ontlasten”, reageerde Kurt Verwillige­n, mediaveran­twoordelij­ke bij de luchtmacht. “Maar dat is moeilijk bij de grote groep mensen die last minute beslissen naar hier af te zakken. De basis ligt niet meteen bij snelwegen. Daarom werd ook heel wat politie ingeschake­ld om op die lokale wegen de verkeersci­rculatie te regelen, en ook de doorgang voor buurtbewon­ers te verzekeren.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? DICK DEMEY ?? Zo’n 72.000 vliegtuigs­potters genoten zaterdag en zondag van al het schoon in de lucht tijdens de Belgian Air Force Days in op de luchtmacht­basis in Kleine-Brogel.FOTO
DICK DEMEY Zo’n 72.000 vliegtuigs­potters genoten zaterdag en zondag van al het schoon in de lucht tijdens de Belgian Air Force Days in op de luchtmacht­basis in Kleine-Brogel.FOTO
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium