Het Belang van Limburg

Hasselaar (40) sterft bij arbeidsong­eval Aperam

Onderzoek naar dodelijk arbeidsong­eval bij Aperam

- Chris NELIS

Zaterdagav­ond is Jo Vandeput (40) uit Hasselt om het leven gekomen tijdens een ongeval in het staalverwe­rkend bedrijf Aperam in Genk. De man kwam om een nog onduidelij­ke reden onder een steunwals terecht. Zijn collega’s hebben nog getracht hem te bevrijden, maar alle hulp kwam te laat. Jo Vandeput laat een vrouw en twee kindjes achter.

In welke omstandigh­eden het ongeval gebeurde wordt nog uitgezocht door de politie van de zone CARMA en de dienst Toezicht Welzijn op het Werk. Volgens één van de collega’s kwam er mogelijk een steuncilin­der los bij het herstellen van een storing. Daardoor zat de man geklemd onder een zwaar gewicht. De kans op red- ding was op dat ogenblik al gering. Toch gingen zijn collega’s tot het uiterste. Toen de hulpdienst­en ter plekke kwamen, was de man al overleden.

“Jo werkte twintig jaar voor Aperam”, zegt één van zijn collega’s. “Hij was ploegbaas van een klein groepje arbeiders. Hij was heel ervaren en altijd bewust van de dingen die hij deed. Door zelf hard mee te werken kreeg hij ook het respect van zijn omgeving. Hij was echt een fijne collega.”

Veiligheid

Jo Vandeput laat een vrouw en twee kindjes achter. Het was ceo Gert Heylen die samen met een arts het slechte nieuws meedeelde aan zijn echtgenote. “Ook de collega’s zijn allemaal erg aangedaan”, vertelt de collega van Jo nog. “Ik moet zeggen dat er voor een goede opvang gezorgd werd. De eigen medische dienst van het bedrijf is goed voorzien. Gelukkig maar. Ook de productie is nog niet opnieuw opgestart.” Volgens de vakbond is het twintig jaar geleden dat zich nog een dodelijk ongeval heeft voorgedaan bij Aperam. “Veiligheid wordt nauw ter harte genomen”, zegt de vakbondsaf­gevaardigd­e. “Ik kan mij niet over deze gebeurteni­ssen uitspreken maar weet wel dat er streng wordt toegezien op de juiste werkomstan­digheden.”

“Iedereen had respect voor Jo”

collega bij Aperam

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Collega’s probeerden nog om Jo Vandeput te bevrijden, maar alle hulp kwam te laat.
FOTO TOM PALMAERS Collega’s probeerden nog om Jo Vandeput te bevrijden, maar alle hulp kwam te laat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium