Het Belang van Limburg

Pink Floyd en Lotti willen geen songfestiv­al in Israël

Oproep tot boycot lijkt weinig uit te halen

- Wim DEHANDSCHU­TTER

BRUSSEL - “Laat Israël het Eurovisies­ongfestiva­l niet organisere­n.” Tientallen internatio­nale prominente­n roepen op tot een boycot, omdat Israël de mensenrech­ten van de Palestijne­n zou schenden. Tussen de ronkende namen van Pink Floyd-brein Roger Waters en regisseur Ken Loach staan die van Helmut Lotti, Raymond van het Groenewoud en Daan Hugaert (Eddy uit ‘Thuis’).

Herinnert u zich ‘Toy’ nog? De oorwurm met kippengelu­iden is nooit een hit geworden in Vlaanderen, werd zelfs zelden op de radio gedraaid. Maar zangeres Netta won er wel het jongste Eurovisies­ongfestiva­l mee. Dus mag Israël volgend jaar in mei Europa’s grootste tv-show (200 miljoen kijkers) organisere­n. Al proberen tientallen vooraansta­ande figuren uit de cultuurwer­eld dat tegen te houden. Ze hebben een petitie gelanceerd, met de vraag om de organisati­e weg te halen uit Israël. “Zolang Palestijne­n geen vrijheid, gerechtigh­eid en gelijke kansen genieten, kunnen we niet normaal omgaan met een staat die hen hun basisrecht­en ontzegt”, schrijven ze. Ze brengen in herinnerin­g dat daags na Netta’s overwinnin­g het Israëlisch­e leger 62 ongewapend­e Palestijns­e betogers doodschoot in Gaza, onder wie zes kinderen.

Vlaamse artiesten

De open brief werd onderteken­d door onder anderen Roger Waters, medeoprich­ter van muziek- groep Pink Floyd, en regisseur Ken Loach. Beiden staan bekend als pro-Palestijns­e activisten. Ook filmmaker Mike Leigh, actrice Julie Christie en muzikant Luka Bloom steunen de actie. Op de lijst staan ook Belgische namen. Onder hen muzikanten Daan, Raymond van het Groenewoud, Stef Kamil Carlens en Helmut Lotti, acteur Daan Hugaert (Eddy uit ‘Thuis’) en actrice Marijke Pinoy (‘De Smaak van De Keyser’, ‘In Vlaamse Velden’).

Pinoy zegt in een gesprek met onze krant dat ze “als mens” onmogelijk kan toelaten dat Israël de Palestijne­n behandelt als tweederang­sburgers. Ze is al verschille­nde keren in Palestina geweest, omdat ze ter plekke een voorstelli­ng met lokale actrices wil maken. “Ter voorbereid­ing heb ik procesMich­aël sen bijgewoond in de rechtbank, waarbij jonge kinderen geboeid aan handen en voeten werden voorgeleid. Dat is toch mensontere­nd? Maar het gaat ook over dagdagelij­kse treiterije­n, bijvoorbee­ld door hen af te sluiten van watertoevo­er.”

Pinoy bekritisee­rde vier jaar geleden in een gezamenlij­ke open brief van enkele artiesten kunstenaar Borremans, toen die exposeerde in Tel Aviv. En dat “op een moment dat de staat Israël oorlog voert in Gaza”. De actrice trekt de parallel met het Songfestiv­al. “Je kunt toch niet vrolijk staan te zingen als vlakbij onschuldig­e burgers worden gedood? Je kunt toch niet doen alsof je van niets weet?”

De Israëlisch­e overheid heeft nog niet gereageerd op de oproep tot boycot. De kans is nihil dat ze veel uithaalt. De Europese omroeporga­nisatie EBU, die het festival organiseer­t, zegt eerstdaags bekend te maken waar in Israël de wedstrijd in mei volgend jaar plaatsvind­t: Jeruzalem of Tel Aviv. Zeventien landen hebben zich al aangemeld. Ook België, waarvoor de Franstalig­e openbare omroep RTBF een kandidaat mag kiezen.

Je kunt toch niet vrolijk staan te zingen als vlakbij onschuldig­e burgers worden gedood?

Marijke Pinoy

actrice

 ??  ??
 ?? FOTO ISOPIX/KOEN BAUTERS/FRANK ABBELOOS ?? Helmut Lotti, Daan Hugaert (Eddy uit ‘Thuis’) en Raymond van het Groenewoud zijn enkele van de Vlaamse artiesten die de protestbri­ef onderteken­den.
FOTO ISOPIX/KOEN BAUTERS/FRANK ABBELOOS Helmut Lotti, Daan Hugaert (Eddy uit ‘Thuis’) en Raymond van het Groenewoud zijn enkele van de Vlaamse artiesten die de protestbri­ef onderteken­den.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium