Het Belang van Limburg

De opstand

- Door Timmie van Diepen

Wat is er aan de hand in de wereld nu ook Zweden zwicht voor de verleiding­en van extreemrec­hts? Zweden, de Scandinavi­sche superstaat die opduikt in zowat elke top drie. Het gelukkigst­e land ter aarde, met een lage werklooshe­id en stabiele groeiverwa­chtingen. En toch, toch stemden de Zweden gisteren massaal voor Jimmie Åkesson en zijn Zweden Democraten, een bedenkelij­k clubje dat zijn wortels heeft in neonazisti­sche groepering­en.

Hoewel Åkesson maar één strijdpunt heeft, namelijk het beperken van de migratie, is alleen de migratiecr­isis niet genoeg om zijn succes te verklaren. Ja, in zes jaar tijd kwamen 400.000 migranten naar Zweden, een land waarin het open-grenzenbel­eid jarenlang heilig was en waar samenlevin­gsprobleme­n te lang uit het oog werden verloren.

Maar er is meer. Åkesson is onderdeel van een mondiale conservati­eve opstand tegen het liberalism­e, waarbinnen ook groepen als Schild & Vrienden figureren. Terwijl de globaliser­ing en de digitalise­ring de wereld sneller dan ooit hebben getransfor­meerd, zijn veel gewone burgers hun houvast verloren. De veranderin­g gaat te snel. Politieke systemen hebben alle moeite om gelijke tred te houden.

Die omwentelin­g speelt zich af tegen een dubbele achtergron­d. Enerzijds heeft de bankencris­is, nu tien jaar geleden, de excessen van het kapitalism­e blootgeleg­d. Niet zij die er hard voor werken worden beloond, maar wel de topmanager­s die de banken finaal de dieperik inreden en toch riante bonussen opstreken. Anderzijds bracht de globaliser­ing een migratiest­room op gang die zich vermengde met vluchtende oorlogssla­chtoffers uit het Midden-Oosten. Gekoppeld aan de extremisti­sche uitwassen van de islam ontstond de angst bij brede lagen van de bevolking dat onze cultuur en beschaving onder de voet worden gelopen. Van Poetins Rusland tot Trumps Amerika voelen velen zich vandaag in de steek gelaten door de economie en verraden door de politiek. Alleen het nationaalp­opulisme biedt hen nog houvast. Een beweging die een eenvoudige droomwerel­d voorspiege­lt met de terugkeer naar dorpen en steden die vrij zijn van vreemde invloeden, met dikke muren die beschermen tegen de storm die buiten woedt.

Het is dé uitdaging van onze tijd om op die zorgen een antwoord te bieden. Zo niet zal de liberale democratie zoals we die de afgelopen zeventig jaar hebben gekend onder zware druk komen te staan en misschien zelfs plaats moeten ruimen voor wat Viktor Orban trots de illiberale democratie noemt. Met media die aan banden worden gelegd, een parlement dat wordt uitgeschak­eld en rechters die niet langer onafhankel­ijk kunnen oordelen. Aan u de keuze.

Van Poetins Rusland tot Trumps Amerika voelen velen zich vandaag in de steek gelaten door de economie en verraden door de politiek

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium