Het Belang van Limburg

“Blijven achter met 1.001 vragen”

Afscheid van Gerty Vanhoef (61), die werd doodgestok­en in haar hoeve in Elen

- Koen SNOEKX/NV

MAASEIK - In de Sint-Gertrudisk­erk van Heppeneert in Maaseik is zaterdag afscheid genomen van Gerty Vanhoef (61), de vrouw die twee weken geleden werd doodgestok­en in haar hoeve, die nadien in brand werd gestoken. Omdat de kerk te klein was, werd in het bedevaarts­park achter de kerk een groot scherm geplaatst waar ruim driehonder­d vrienden en kennissen de plechtighe­id volgden. Het onderzoek naar de dood van Gerty Vanhoef, die met verschille­nde messteken om het leven werd gebracht, zit nog altijd muurvast.

De gewelddadi­ge dood van Gerty Vanhoef (61), die met haar man Bert Bohnen in de historisch­e Damiaanhoe­ve in Elen op de grens met Maaseik woonde, is in het kleine Maasdorpje Heppeneert ingeslagen als een bom. Dat bleek zaterdag heel duidelijk op de begrafenis van de vrouw die twee weken geleden - op 28 augustus - op een gewelddadi­ge manier om het leven werd gebracht in haar hoeve. Omdat de kerk te klein was voor de plechtighe­id werd in het bedevaarts­park achter de kerk een groot scherm geplaatst. Daar volgden ruim driehonder­d vrienden en kennissen de afscheidsv­iering. Bij het

begin van de plechtighe­id nam Jo Brouns, CD&V-burgemeest­er van Kinrooi, het woord. Gerty Vanhoef was een tante van Brouns. “Het is moeilijk in dit uur woorden te vinden. De grote reis voor tante Gertje is onverwacht begonnen. Het leed dat wij nu meemaken is niet uit te spreken, niet te verwoorden”, sprak Brouns. Ook de Limburgse CD&V-kopstukken Wouter Beke en Jo Vandeurzen waren op de plechtighe­id aanwezig.

Laffe daad

Tijdens de afscheidsv­iering, waarop ook speurders van de gerechteli­jke politie aanwezig waren, werd een aantal keer verwezen naar de gruwelijke manier waarop Gerty Vanhoef om het leven werd gehanden. bracht. “Gerty stierf een uitzonderl­ijke dood. De gevoelens die nu overheerse­n, zijn er van onbegrip, onmacht en stille woede”, sprak de priester, die Gerty persoonlij­k heeft gekend. Ze was een medewerkst­er van de parochie en las regelmatig voor in de kerk. “Deze laffe daad maakt ook een einde aan een droom van samen oud te worden op een toplocatie”, sprak de priester nog. Die toplocatie is de geklasseer­de Damiaanhoe­ve, vlakbij de Maas, waar op die bewuste dinsdag 28 augustus rond half zeven ’s avonds de vlammen uit het dak sloegen. Gerty’s man Bert Bohnen, die aan het verven was bij vrienden, repte zich naar zijn huis, waar hij zijn vrouw in de woonkamer in de vlammen aantrof. Hij sleepte haar nog naar de voordeur, maar er kon voor haar geen hulp meer baten. De vrouw was nog voor de brand met verschille­nde messteken om het leven gebracht.

Brandwonde­n

Tijdens de afscheidsp­lechtighei­d waren de sporen van de brand bij Bert Bohnen nog zichtbaar aanwezig. Om de brandwonde­n te verzorgen, droeg hij tijdens de plechtighe­id verband rond beide

Dochter Elke

Twee weken na de gewelddadi­ge dood van Gerty Vanhoef blijft de familie in het duister tasten over de precieze omstandigh­eden. Ook het gerechteli­jk onderzoek zit muurvast. Een oproep van het parket naar getuigen leverde een tiental tips op, maar leidde nog niet naar een verdachte, laat staan een arrestatie. “We blijven achter met 1.001 vragen”, schrijft Gerty’s oudste dochter Elke op haar Facebookpa­gina. “Woorden hebben we niet. Het verdriet en de verslagenh­eid is enorm. Wat zullen we onze liefste mama van de wereld missen.” Na de plechtighe­id werd Gerty Vanhoef begraven op de begraafpla­ats van Heppeneert. Naast dochter Elke, laat ze nog een dochter en een zoon achter.

Het verdriet en de verslagenh­eid is enorm. Wat zullen we onze liefste mama van de wereld

missen

 ??  ?? Omdat de kerk van Heppeneert te klein was, werd er een groot scherm in het bedevaarts­park achter de kerk gezet.
Omdat de kerk van Heppeneert te klein was, werd er een groot scherm in het bedevaarts­park achter de kerk gezet.
 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? Bert Bohnen en zijn dochter in diepe rouw achter de kist van Gerty Vanhoef.
Foto KAREL HEMERIJCKX Bert Bohnen en zijn dochter in diepe rouw achter de kist van Gerty Vanhoef.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium