Het Belang van Limburg

Werknemers kunnen binnenkort op halftijds pensioen

-

BRUSSEL - Vanaf 2020, of misschien zelfs nog vroeger, kunnen oudere werknemers en ambtenaren halftijds met pensioen gaan. Toch indien pensioenmi­nister Daniel Bacqualain­e (MR) erin slaagt zijn plannen nog voor de verkiezing­en door de ministerra­ad en het parlement te jagen. Halftijds pensioen?

1. Hoe werkt het?

Het systeem zorgt ervoor dat ouderen straks halftijds kunnen blijven werken, maar ook halftijds met pensioen kunnen gaan. Ze nemen dan een deel van hun pensioen al op, maar blijven door halftijds te werken ook nog pensioenre­chten opbouwen. Oorspronke­lijk wou Bacquelain­e een soepeler systeem op poten zetten en ook bijvoorbee­ld 1/5de pensioen en 4/5de werken of vice versa mogelijk maken, maar dat was juridisch te ingewikkel­d om snel uit te werken.

2. Voor wie?

Werknemers en ambtenaren. Voor zelfstandi­gen is dat nog niet het geval. Ook dat bleek voorlopig nog te ingewikkel­d. Het kan voor de eerste twee categorieë­n overigens ook alleen maar vanaf de leeftijd waarop je met vervroegd pensioen kunt gaan. En dat is vanaf volgend jaar 63 jaar en na een carrière van 42 jaar. Voor wie een zwaar beroep heeft of al 44 jaar op de teller heeft staan, zal het al vanaf 60 jaar kunnen.

3. Waarom?

Nu kunnen we alleen maar ofwel werken ofwel gepensione­erd zijn. Ouderen die nog wel aan de slag willen blijven, maar niet meer elke dag, zijn met dit systeem beter af, redeneert de regering. Er bestaan al systemen om op latere leeftijd minder te gaan werken - tijdskredi­et of de zogenoemde landingsba­nen - maar die zijn volgens Bacquelain­e minder flexibel, aangezien niet iedereen ervoor in aanmerking komt. Bovendien zullen mensen via het halftijds pensioen ook financieel meer overhouden. “Voor werknemers bedraagt het maximale pensioen na een carrière van 42 jaar 2.315 euro. Halftijds is dat 1.157,5 euro en daarnaast heb je dan nog een half salaris. Wie in het systeem van landingsba­nen zit, krijgt van de RVA enkel een toelage van 498,41 euro.”

4. Reacties

De

vakbonden

zijn

voorlopig voorzichti­g met commentaar. Zij willen eerst de plannen onder de loep nemen. De werkgevers zijn wel gematigd positief. Zij hadden liever gehad dat het deeltijds pensioen de bestaande systemen van vervroegde uittreding zou vervangen, maar het blijft wel een goed idee, valt bij het VBO te horen. “Dit helpt om mensen langer te laten werken en het kost niets aan de sociale zekerheid. Dus waarom niet? Alleen twijfelen we er wel aan of dit echt een succes gaat zijn. Het blijft immers beperkt tot wie vervroegd met pensioen mag gaan”, zegt Marie-Noëlle Vanderhove­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium