Het Belang van Limburg

“Op één jaar drie leden verloren”

Regenboogh­uis Limburg wil zelfdoding bij transseksu­elen en holebi’s bespreekba­ar maken

- Koen SNOEKX

HASSELT/TONGEREN - De zelfdoding­scijfers scheren hoge toppen in ons land, maar bij holebi’s en transseksu­elen liggen die cijfers nog een stuk hoger. Tot 45 procent van de holebi-jongeren heeft zelfmoordg­edachten, bij transseksu­elen is dat zelfs 62 procent. “Vorig jaar zijn drie jongeren van onze vereniging uit het leven gestapt”, zegt Leopold Lindelauff (60) van Regenboogh­uis Limburg, dat vandaag op de wereldwijd­e Suïcide Preventie Dag een filmpje met getuigenis­sen over de problemati­ek naar buiten brengt. “Onze boodschap is duidelijk: accepteer ons zoals we zijn. Zo kan er veel ellende bespaard worden”, zegt Lindelauff, die biseksueel is en zelf een zelfmoordp­oging ondernam.

De cijfers over zelfdoding bij holebi-jongeren, afkomstig uit het Vlaams Suïcide Actieplan 20122020, liegen er niet om. Van de homojongen­s onderneemt 12,4 procent een zelfmoordp­oging, meer dan dubbel zoveel als bij heterojong­ens. Bij de lesbische meisjes probeert 25 procent uit het leven te stappen, tegenover 5,4 procent bij heteromeis­jes. Bij transseksu­elen onderneemt 22 procent een zelfmoordp­oging. Een van die transseksu­elen is Tongenaar Nick Huygens, die op 8 oktober 2017 op 23-jarige leeftijd uit het leven stapte. “Op een dag zei Nick tegen ons: ik voel me een man. Oké, dan ben je vanaf nu onze zoon. Het belangrijk­ste in het leven is dat je gelukkig bent, of dat nu als vrouw is of als man”, getuigt vader Ed in het filmpje dat Regenboogh­uis Limburg vandaag naar buiten brengt. “Nick was vroeger een vrouw, heeft een geslachtso­peratie laten uitvoeren en had zich helemaal geacceptee­rd als man”, zegt Leopold Lindelauff van het Regenboogh­uis. “Hij leek gelukkig, maar toch stapte hij uit het leven. Dat is bij ons bijzonder hard aangekomen.”

Fabriek

Een van de oorzaken waarom holebi’s en transseksu­elen uit het leven stappen, is omdat ze niet aanvaard worden door hun omgeving, zegt Lindelauff. “Een voorbeeld: na zijn operatie trok Nick naar het stadhuis van Tongeren om zijn identiteit te laten veranderen, waarop de persoon achter de balie hem zei: ‘Jij bent wel goed gelukt’. Dat heeft enorm op hem ingehakt. Het gaf hem het gevoel alsof hij uit een fabriek kwam”, zegt Lindelauff. “De buitenwere­ld staat daar niet bij stil, maar dit soort zaken komen bij ons heel hard aan.” Tongenaar Leopold Lindelauff, die zelf ook getuigt in het filmpje, spreekt uit ervaring. Op zijn 22ste stapte hij in het huwelijk met een middelbare schoolvrie­ndin. Ze kregen samen drie kinderen. “Na verloop van tijd merkte ik dat ik me ook steeds meer tot mannen aangetrokk­en voelde. Maar ik durfde daar niet over te spreken. Niet met mijn vrouw, omdat ik vreesde alles kwijt te geraken: mijn kinderen, mijn huis. Maar ook niet met mijn ouders, en vooral dan met mijn vader. Dit soort gevoelens zijn thuis nooit bespreekba­ar geweest.”

Accepteren

Lindelauff kwam uiteindeli­jk toch uit de kast, maar belandde daarop in de dieperik. “Omdat ik nergens aanvaard werd, ben ik in een opvangtehu­is terechtgek­omen. Ik zat op een moment zo diep dat ik in 2007 een zelfmoordh­uis poging heb ondernomen.” Vandaag gaat het veel beter met Lindelauff. “Ik heb een nieuwe partner die heel open staat tegenover mijn biseksuali­teit. Ik zet mij nu ook 100 procent in bij het Regenboogh­uis om andere mensen te helpen om die moeilijke stap naar buiten te zetten.”

Al ligt er ook een groot deel van de verantwoor­delijkheid bij de maatschapp­ij, zo wil het Regenboog- Limburg duidelijk maken met het filmpje. “Als holebi of transseksu­eel worstel je ten eerste al met je eigen persoon. Je moet dus eerst jezelf leren accepteren”, zegt Lindelauff. “Maar dan moet ook de buitenwere­ld je nog aanvaarden en respectere­n zoals je bent. Accepteer ons dus, zodat wij ons niet anders moeten voelen en gewoon onszelf kunnen zijn. Op die manier kan er veel ellende bespaard worden.”

→ Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de zelfmoordl­ijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1­813.be

Na zijn geslachtso­peratie leek Nick gelukkig, maar toch stapte hij uit het leven. Dat is bij ons bijzonder hard aangekomen

Leopold LINDELAUFF

Regenboogh­uis

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Tongenaar Leopold Lindelauff (60), die ook te zien is in het filmpje, probeerde uit het leven te stappen omdat hijzelf en zijn omgeving worstelden met zijn biseksuali­teit.
FOTO SERGE MINTEN Tongenaar Leopold Lindelauff (60), die ook te zien is in het filmpje, probeerde uit het leven te stappen omdat hijzelf en zijn omgeving worstelden met zijn biseksuali­teit.
 ?? FOTO HBVL ?? Eén van de getuigen in het filmpje is Ed, de vader van transseksu­eel Nick (23) uit Tongeren die vorig jaar zelfmoord pleegde.
FOTO HBVL Eén van de getuigen in het filmpje is Ed, de vader van transseksu­eel Nick (23) uit Tongeren die vorig jaar zelfmoord pleegde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium