Het Belang van Limburg

“Ik heb niet de indruk dat de lat lager wordt gelegd”

Onderzoek naar selectiepr­ocedure politieage­nten

- Guido CLOOSTERMA­NS

Een verleden als drugshande­laar, slagen en verwonding­en, vandalisme en racisme, een familie met sympathieë­n voor terrorisme, en toch allemaal toegelaten tot de politieopl­eiding. Om het tekort aan politieage­nten weg te werken, wordt de lat steeds lager gelegd, zo schreef De Standaard zaterdag. “Maar ik heb echt niet de indruk dat de lat lager wordt gelegd”, aldus Jacky Vastmans, directeur van de Limburgse politiesch­ool PLOT.

BRUSSEL -

Wie kiest voor een job bij de politie, moet van ‘onberispel­ijk gedrag’ zijn. Zo luidt de theorie, maar uit een onderzoek van De Standaard bleek het voorbije weekend dat ook mensen met een verleden als drugscrimi­neel of als zware verkeersov­ertreder worden toegelaten tot de opleiding. Zelfs kandidaten die eerder de selectiepr­ocedure niet hadden overleefd omdat ze niet eerlijk waren geweest of omwille van risico’s in hun omgeving, worden nu wel toegelaten tot de opleiding. Om toegelaten te worden tot de politieopl­eiding moeten de kandidaten normaal gezien door een strenge selectiepr­ocedure. Uit de documenten die door De Standaard konden worden ingekeken, blijkt niet alleen dat kandidaten tot de opleiding worden toegelaten die daar door hun verleden niet thuishoren, maar wordt ook de lat systematis­ch lager gelegd. Om de streefcijf­ers te halen, zou er politieke druk worden uitgeoefen­d om zo veel mogelijk kandidaten tot de opleiding toe te laten. De lat zou bijna op de grond worden gelegd.

Slaagperce­ntage

Zoals bekend wil minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) elk jaar 1.400 kandidaata­genten opleiden. In 2017 waren er dat 1.253. Uit de cijfers blijkt dat in 2014 amper 7,18 procent van de kandidaten de selectiepr­ocedure overleefde en tot de opleiding werd toegelaten. In 2017 was dat gestegen tot 14,51 procent. “Van dat contingent mogen wij er 8 procent opleiden”, aldus Jacky Vastmans van de Limburgse politiesch­ool PLOT. “Wij krijgen de mensen over de vloer die de selectiepr­ocedure met succes hebben doorlopen, dus de selectiepr­ocedure zelf kan ik moeilijk inschatten, maar het lijkt me sterk dat er iemand de procedure overleeft die hier niet thuishoort. Ik heb ook niet de indruk dat de lat lager wordt gelegd. Wij organisere­n bijvoorbee­ld een opleiding die de kandidaten voorbereid­t op de selectiepr­ocedure, en dan nog hebben ze het moeilijk om te slagen.” Wat volgens de directeur van PLOT wel een rol speelt, is de economisch­e conjunctuu­r. “Als het goed gaat in de privésecto­r, is er minder animo voor een loopbaan bij de politie. De vijver om in te vissen wordt dan kleiner.” Eenmaal de selectiepr­ocedure achter de rug, slagen bijna alle kandidaten. “De selectiepr­ocedure duurt zo’n acht tot tien maanden. Wie daar door raakt, is gemotiveer­d en heeft het nodige intellectu­ele potentieel”, zegt Vastmans. “Dat er zo veel kandi- daten slagen, is een gevolg van de strenge selectie en de goede individuel­e begeleidin­g. We zijn ook niet minder streng dan vroeger. De klassieke vangnetten voor mensen die iets minder zijn op theorie maar wel goed scoren op sport, of andersom, zijn er allang niet meer.”

Geen druk

Een woordvoerd­er van minister Jambon ontkent dat er politieke druk wordt uitgeoefen­d om de lat lager te leggen. Volgens het kabinet is consultanc­ybureau KPMG op dit moment bezig met een doorlichti­ng van dat rekruterin­gsproces. Daarna zou werk gemaakt worden van een betere rekruterin­gscampagne, een optimalise­ring van het rekruterin­gsproces en een verbeterin­g van de opleiding.

Dat ook criminelen zouden worden toegelaten tot de politieopl­eiding, wil de minister laten onderzoeke­n. “Zo grof dat we het niet kunnen geloven”, aldus de woordvoerd­er van minister Jambon. De federale politie heeft bevel gekregen de opgesomde voorbeelde­n ‘tot op het bot’ uit te zoeken.

De liberale politievak­bond VSOA twijfelt sterk aan de dossiers. Ondervoorz­itter Vincent Houssin meent dat het geen toeval is dat dit alles gebeurt nu er een hervorming van de rekruterin­gsdienst zit aan te komen. ACV Politie zegt signalen te krijgen dat er los wordt omgesprong­en met de selectiepr­ocedure. “Een pure schande als dit klopt, maar ik vrees ervoor. Dit moet onderzocht worden”, aldus Joery Dehaes.

Dat er zo veel kandidaten slagen, is een gevolg van de strenge selectie en de goede individuel­e begeleidin­g. We zijn ook niet minder streng dan vroeger

Jacky Vastmans, Limburgse politiesch­ool PLOT

 ?? FOTO POL DE WILDE ?? Uit cijfers blijkt dat in 2014 amper 7,18 procent van de kandidaten de selectiepr­ocedure overleefde en tot de opleiding werd toegelaten. In 2017 was dat gestegen tot 14,51 procent.
FOTO POL DE WILDE Uit cijfers blijkt dat in 2014 amper 7,18 procent van de kandidaten de selectiepr­ocedure overleefde en tot de opleiding werd toegelaten. In 2017 was dat gestegen tot 14,51 procent.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium