Het Belang van Limburg

Zweden gaat moeilijke formatie tegemoet

Rechtspopu­listen rukken fors op maar scoren slechter dan verwacht

- Myrte DE DECKER

De regerende sociaaldem­ocraten zetten in Zweden hun slechtste resultaat ooit neer. Toch blijft de partij de grootste. Voor de uiterst rechtse Zweden Democraten is het dan weer de beste uitslag ooit, al is ze minder goed dan de peilingen lieten vermoeden. Experten verwachten een uiterst moeilijke regeringsv­orming.

Jimmie Åkesson, leider van de extreemrec­htse Zweden Democraten (SD), wilde een vuist maken tegen de traditione­le partijen. Hoewel SD volgens de exitpolls met 19,2 procent haar beste resultaat ooit neerzet, is dat minder dan verwacht. De partij wordt de tweede grootste van Zweden, toch heerste er zondagavon­d vooral ontgoochel­ing. De beste peilingen voorspelde­n immers 23 procent. Ook de twee andere grote partijen hebben weinig reden tot vieren. De Sociaaldem­ocraten (S) van premier Stefan Löfven blijven dan wel de grootste met ongeveer 28,8 procent van de stemmen. Ze verliezen vijf procent, waardoor dit hun slechtste resultaat ooit wordt. Idem voor de Gematigde Unie (M) die het rechtse oppositieb­lok leidde (- 5,4 procent).

Over een zaak is iedereen het eens: het wordt een uiterst moeilijke formatievo­rming. “Zweden wordt traditione­el geregeerd door een verbond van centrum-linkse of centrum-rechtse partijen”, zegt Zwedenkenn­er Marc Pennartz. “De totaalscor­e van beide allianties schommelt nu rond de 40 procent. Er is geen uitgesprok­en winnaar.”

Migratieth­ema

Dat de Zweden Democraten stemmen konden afsnoepen van de sociaaldem­ocraten en de Gematigde Unie komt door de vluchtelin­gencrisis. Die piekte in 2015 met de aankomst van bijna 163.000 asielzoeke­rs. Het migratieth­ema was dan ook lange tijd het énige thema van de partij. Door onrusten en gevallen van agressie in grote steden zoals Malmö maakte een deel van de Zweedse bevolking een ruk naar rechts.

Die trend sluit aan bij de rest van Europa. Ook in Hongarije, Frankrijk, Oostenrijk en recent nog in Italië konden extreemrec­htse partijen een goed resultaat neerzetten.

De vraag is nu of het rechtse verbond in zee zal gaan met SD. In principe hoeft dat niet, want in Zweden vindt de winnende partij zelden een volstrekte meerderhei­d. “Ook premier Löfven regeerde vanuit een minderheid­sregering met de groenen”, aldus Pennartz. “Zij kregen selectieve steun van de Linkse Partij.” De moeder van de Armeense tieners Howick en Lili heeft met zelfmoord gedreigd nadat een rechter in Nederland vrijdagavo­nd had bepaald dat de uitzetting van de kinderen door mocht worden gezet. Dat meldt althans RTL Nieuws. Vanwege "actuele ontwikkeli­ngen in de zaak" liet het Nederlands­e ministerie van Justitie en Veiligheid zaterdagmi­ddag weten dat de kinderen op de valreep toch niet zouden worden uitgezet.

Volgens de krant De Telegraaf is de bevoegde Nederlands­e staatssecr­etaris Mark Harbers zo ernstig bedreigd in de zaak van Lili en Howick, dat hij heeft moeten onderduike­n. Afgelopen week, toen Harbers nog aangaf de geplande uitzetting voort te zetten, werden de bedreiging­en kennelijk zo serieus dat zijn beveiliger­s besloten dat het beter was de staatssecr­etaris en zijn partner elders onder te brengen. Dat die bedreiging­en het besluit hebben beïnvloed om de uitzetting niet door te zetten, wordt ontkend.

Er is geen uitgesprok­en winnaar

Marc Pennartz Zweden-expert

 ?? FOTO REUTERS ?? Mattias Karlsson, fractielei­der van de rechtse Zweden Democraten in het parlement, zag zijn partij winnen, maar niet zo sterk als voorspeld.
FOTO REUTERS Mattias Karlsson, fractielei­der van de rechtse Zweden Democraten in het parlement, zag zijn partij winnen, maar niet zo sterk als voorspeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium