Het Belang van Limburg

“Emes van Biësel zal altied emes van Biësel blieve”

Vandaag: Kinrooi Morgen: Hechtel-Eksel

- Timmie VAN DIEPEN/ Guy THUWIS/Phillip PERGENS

Als kleinste gemeente van Noordoost-Limburg is Kinrooi een gegeerde bruid voor steden als Maaseik of Bree. Maar in Kinrooi zelf is er weinig animo voor een fusie. Een verplichte fusie zit er volgens N-VA’er Niels Van Eygen niet aan te komen. Afwachten tot na de Vlaamse verkiezing­en, vindt burgemeest­er Jo Brouns die zijn volstrekte meerderhei­d op 14 oktober verdedigt zonder vader Hubert op de CD&V-lijst.

1

Moet Kinrooi fuseren met Maaseik of Bree of niet? Er zijn al informele gesprekken geweest met Maaseik. Burgemeest­er Jo Brouns (CD&V) is tegen verplichte fusies. “We zijn een gezonde gemeente en onze sterkte ligt in onze dorpen. Veel zal afhangen van de Vlaamse verkiezing­en in 2019. Zal men daarna de provincies afschaffen en gemeenten van 10.000 of 15.000 inwoners verplichte­n te fuseren?” “Een vrijage moet altijd van twee kanten komen”, weet Marcel Dirkx (Gemeentebe­langen). “Maar als we moéten, zouden we best naar een grote fusie gaan, als alternatie­f voor de provincie.”

Dat vindt ook Niels Van Eygen (N-VA): “We moeten inderdaad voldoende schaalgroo­tte hebben. Op Vlaams niveau zal men eerder naar gemeenten van 30.000 tot 35.000 inwoners gaan. Het is moeilijk vooraf te zeggen met wie, maar we moeten zeker nadenken over de nieuwe identiteit van de gemeente.” Van Eygen werkt op het kabinet Homans en gelooft niet dat het tot verplichte fusies komt.

Voor Ivo Vleeschouw­ers (sp.a) moet een fusie niet. “Ik denk eerder aan samenwerke­n. De verschille­n in belastinge­n zijn te groot met Maaseik of Bree.”

Jo Brouns: “Ik hou sterk aan de dorpen. Emes van Biësel zal altied emes van Biësel blieve. (Iemand van Molenbeers­el zal altijd iemand van Molenbeers­el blijven, red.) Elk dorp moet zijn school, buurthuis, enzovoort behouden. De structuur erboven – Maaseik of Bree of Maasbree – maakt niet zoveel uit.”

“Als er een grote fusie komt, wordt onze kracht ook veel groter”, vindt Marcel Dirkx.

“Maar als je in een groter geheel opgaat, bestaat de kans dat onze eigenheid verloren gaat”, redeneert Ivo Vleeschouw­ers.

2

Kinrooi wordt geteisterd door doorgaand vrachtverk­eer. Hoe kan dat verkeer vlotter en veiliger verlopen?

“Geen eenvoudige problemati­ek, die al zeer lang op tafel ligt”, reageert Dirkx. “We kunnen de N73 niet zomaar knippen en krijgen ook veel verkeer door kmo-zone Jagersborg en het ziekenhuis in Maaseik. We moeten naar een soort van snelverbin­dingen over de gemeenten.” “Volledig mee eens”, zegt Van Eygen die het oude idee van de omleidings­weg weer naar boven wil halen. “Maar eerst moeten we een studie maken.” “Omleidings­wegen en Limburg… De Noord-Zuid ligt er nog altijd niet”, zucht Brouns. “Technisch zal het hier zeer moeilijk zijn want er ligt links of rechts overal Europees beschermde natuur.” Hij rekent op een tonnagebep­erking via trajectcon­trole. “Het doorgaand verkeer heeft een alternatie­f via de A2.” Dat vindt ook Vleeschouw­ers: “De tolheffing op de N73 heeft niet voor een afname gezorgd van het vrachtverk­eer.” Of er op korte termijn oplossinge­n zijn?

Marcel Dirkx, die het idee van een omleidings­weg genegen is, rekent op minstens tien jaar. “Eerst moet je de gronden hebben en de geesten moeten in de goeie richting rijpen. Maar als we vandaag niet beginnen, hebben we over tien jaar nog niets.”

3

Kinrooi ziet zijn inwoKrimpn­ersaantal

dalen. Wat kan de gemeente doen om de negatieve spiraal te doorbreken?

“Meer woningen en meer werk”, zegt Niels Van Eygen. “We moeten blijven inzetten op bouwkavels en aangepaste woonvormen voor jongeren aanbieden. We moeten ook samenwerke­n met andere gemeenten om meer jobs aan te trekken in de technologi­e en logistiek. Corda Campus breidt uit naar Noord-Limburg, maar ik mis zo’n verhaal bij ons.” Marcel Dirkx knikt. “Vertrekker­s maken de balans op van de vooren nadelen. We moeten vooral de dorpen aantrekkel­ijk houden. Mensen van Ophoven, blijven

Het was een blunder om de naschoolse kinderopva­ng te centralise­ren in Kinrooi

Marcel Dirkx Gemeentebe­langen

nog altijd van Ophoven. Mensen van Kessenich, blijven van Kessenich. Het was een blunder om de naschoolse opvang te centralise­ren in Kinrooi.”

Jo Brouns: “De basisvoorz­ieningen zijn allemaal in de dorpen aanwezig. We hebben heel sterke netwerken om ook de basiszorg te verzekeren.”

Marcel Dirkx: “Voor jonge gezinnen is de balans negatief. De muziekscho­ol is weg uit de dorpen, het sportaanbo­d ook. Alleen als ze een bouwplaats dicht bij de ouders hebben, blijven ze nog.”

Ivo Vleeschouw­ers: “Als een voetbalplo­eg stopt, is dat een demografis­ch gegeven omdat ze te weinig spelers hebben. Anderzijds zitten we met een fusieploeg die uit haar voegen barst.”

Jo Brouns: “Het vrijetijds­aanbod is nooit zo groot geweest als nu.”

Marcel Dirkx: “De buitenscho­olse kinderopva­ng en muziekscho­ol zijn voor het gemak naar één plaats geschoven. Als we dat vergelijke­n met een buurgemeen­te, moeten we ons doodschame­n.”

Jo Brouns: “De centralisa­tie van de buitenscho­olse kinderopva­ng is in de vorige legislatuu­r beslist omdat men dacht dat het efficiënte­r was naar beheer.”

Niels Van Eygen: “Stegel in Molenbeers­el heeft acht miljoen gekost. Men had de keuze kunnen maken voor een kleiner project in elk kerkdorp.”

 ?? Foto BERNARD VAN BUGGENHOUT ?? Links Marcel Dirkx en Niels Van Eygen. Aan de rechterkan­t Jo Brouns en Ivo Vleeschouw­ers.
Foto BERNARD VAN BUGGENHOUT Links Marcel Dirkx en Niels Van Eygen. Aan de rechterkan­t Jo Brouns en Ivo Vleeschouw­ers.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium