Het Belang van Limburg

Stap voor stap afscheid nemen van dierbare

Maasmechel­aar verkoopt wandelstok om assen mee te verstrooie­n

- Geert HOUBEN

Als eerste begrafenis­ondernemer in Limburg (België) verkoopt Papillon Uitvaartzo­rg in Maasmechel­en een wandelstok die u kunt vullen met de assen van een dierbare. “Bij elke stap die u zet, wordt er aan de onderkant een kleine hoeveelhei­d losgelaten. Op die manier kunt u op een waardige en heel persoonlij­ke manier afscheid nemen”, zegt Papillonza­akvoerder Maarten Stulens. De wandelstaf of zogenaamde Tolad is in Nederland al even op de markt en sinds een jaar te bestellen via het internet. Nu kunt u hem dus voor het eerst bij een Limburgse begrafenis­ondernemer op de kop tikken. “En ook effectief zien voordat u hem koopt. In Nederland hangt er niet zo’n taboesfeer over de laatste reis als in België. Hier is het een onderwerp waarover we bijna niet spreken en als we er dan over moeten spreken, weten we meestal niet wat voor een afscheid de overledene had gewenst. In Nederland is het meer bespreekba­ar. Daar is een markt ontstaan waar er veel meer mogelijkhe­den zijn in de uitvaartzo­rg. Mijn ambitie is om ook hier onze laatste reis meer bespreekba­ar te maken. In mijn zoektocht naar mooie afscheidsa­lternatiev­en ben ik in Nederland op de Tolad uitgekomen”, beschrijft Stulens.

De 1,30 meter lange Tolad met een inhoud van 3,5 liter is momenteel verkrijgba­ar in drie kleuren voor 85 euro. “De prijs valt nog mee, want voor een urne bent u al snel 100 euro en meer kwijt. De Tolad bestaat uit hoogwaardi­g karton en gerecyclee­rde kunststof. De karton is gelamineer­d en kan alle weersomsta­ndigheden aan. Oorspronke­lijk was er ook een aluminium exemplaar, maar dit paste niet in een eco-verhaal. Aan de bovenkant is een brede opening om de Tolad eenvoudig te vullen. Tijdens een wandeling van 1,5 tot 2 km kunt u de assen eender waar verstrooie­n. Een subtiel en waardig alternatie­f. Ik informeer de nabestaand­en ook over de wetgeving en de mogelijkhe­den. Normaal moet u wel de toestemmin­g van de eigenaar van het gebied hebben”, besluit Maarten Stulens.

→ www.papillonui­tvaartzorg.com

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? De 1,30 meter lange Tolad met een inhoud van 3,5 liter is momenteel verkrijgba­ar in drie kleuren voor 85 euro.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR De 1,30 meter lange Tolad met een inhoud van 3,5 liter is momenteel verkrijgba­ar in drie kleuren voor 85 euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium