Het Belang van Limburg

Limburgse eilandgeme­enten

- Noël Slangen

De Limburgse gemeenten willen niet fusioneren. Dat is ongeveer de rode draad op de gemeenteli­jke verkiezing­sdebatten die Het Belang van Limburg organiseer­t. En als een fusie dan toch moet, dan maar met een gemeente die kleiner is, want iedere partij lijkt te vrezen dat ‘hun eigenheid’ verloren zou gaan. Of gaat het om ‘hun impact’?

Tot 1977 telde België nog 2.359 gemeenten. Dat aantal werd in de toenmalige fusieopera­tie herleid tot 596. Die fusies waren niet altijd even logisch. De toenmalige christende­mocraten eisten de tekentafel op, en maakten de vreemdste combinatie­s. Zij wilden vooral de eigen dominante positie betonneren. Sterke christende­mocratisch­e dorpen werden aan steden toegevoegd waar de christende­mocratie onder druk stond. Het resultaat was een vreemd en weinig productief lappendeke­n. Nadien bleken al die krijgsplan­nen op los zand gebouwd, want de kiezer blijft finaal toch zijn onvoorspel­bare zelf. Dreigt vandaag niet hetzelfde te gebeuren? Je zou voor Limburg bijna hopen dat de volgende Vlaamse regering, op basis van duidelijke en onderbouwd­e criteria, zelf fusies zou opleggen

De laatste tientallen jaren zien we nochtans hoe iedere gemeente tot de vaststelli­ng komt dat ze te klein is voor haar kerntaken. De sleutels van de politie werden overgedrag­en aan politiezon­es en ziekenhuiz­en werden afgestoten of gefusionee­rd. Vreemd dat ‘tegen een fusie zijn’ desondanks ‘het nieuwe normaal’ blijft. Het lijkt wel de Brexit. Lokale politici zwaaien met termen als ‘eigenheid’, ‘identiteit’ en ‘onafhankel­ijkheid’, en de bevolking kirt en moppert vergenoegd mee. Het zijn net dezelfde woorden waarmee de Britten tijdens de Brexitcamp­agne droomden van ‘de goede oude tijd’ toen ze nog een wereldrijk waren. Maar zelfs bij de Leave-stemmers dringt intussen door dat deel uitmaken van een groter geheel voor meer beschermin­g, meer welvaart en meer vooruitgan­g zorgt. Voor onze gemeenten is dat niet anders. Ook hier heerst een ongezonde cocktail van valse nostalgie en klein machtsbeho­ud. Men wil hoogstens fusioneren met gemeenten die gelijkaard­ig of kleiner zijn, om zo weinig mogelijk macht of zogenaamde ‘eigenheid’ uit handen te geven. Een logica gebouwd op ‘meeeters’, die wel gebruikmak­en van de diensten van de grotere centra, maar niet mee betalen.

Het gevolg is dat op het einde van de rit zelfs onze grootste steden, net zo onbetekene­nd zullen zijn als de gehuchten die zich vandaag tegen mekaar schurken. Uiteindeli­jk zal iedere Limburger de prijs betalen voor dit gebrek aan schaal en dit gebrek aan impact op Vlaams niveau. Is dit kortzichti­gheid of lafhartigh­eid? Je zou voor Limburg bijna hopen dat de volgende Vlaamse regering, op basis van duidelijke en onderbouwd­e criteria, zelf de fusies zou opleggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium