Het Belang van Limburg

Crisis bij IJsland na zwaarste nederlaag in 17 jaar

-

Terwijl de Rode Duivels op een wolk zitten, is het crisis bij IJsland. De eerste Belgische tegenstand­er ooit in de Nations League kreeg zaterdag een rammeling zoals ze er al 17 jaar geen meer hadden gekregen: 6-0 in Zwitserlan­d.

Die cijfers waren niet eens overdreven. Verdedigen­de blunders, een eigen doelpunt, lamentabel­e mentalitei­t,

de IJslanders waren onherkenba­ar. Het deed terugdenke­n aan de tijd, niet zo heel lang geleden, dat het sympathiek­ste voetballan­d van het jongste decennium een echte voetbaldwe­rg was en ook tegen landen als Denemarken en Slovenië met die cijfers naar huis werd gestuurd. “Alles waar IJsland voor staat, was er niet”, zei Erik Hamrén, de nieuwe bondscoach die doelde op winnaarsme­ntaliteit en duelkracht. De vier afwezigen Gudmonsson (Burnley, Eng), Finnbogaso­n (Augsburg, Dui), Hallfredss­on (Frosinone, Ita) en aanvoerder Gunnarsson (Cardiff, Eng) werden niet als excuus aanvaard. Het was een drama en de vrees is dat de neergang lijkt ingezet. Na het WK kondigden drie spelers het einde van hun interlandc­arrière aan en nog blijft IJsland een eerder oude ploeg. De crisis kondigde zich aan. IJsland kon nu al negen maanden lang geen wedstrijd meer winnen. De laatste keer dat het won , was tegen Indonesië in januari.

Sterke thuisreput­atie

Nu hoeft dat zeker niet te betekenen dat de Rode Duivels morgen een gezondheid­swandeling gaan houden in Reykjavik, waar IJsland al sinds juni 2013 geen officiele wedstrijd meer verloor. “We moeten ons opladen, tegen het op één na beste land ter wereld (België staat tweede op de FIFA- ranking, nvdr.) kunnen we niet opnieuw afgaan”, zei Hamrén nog. Mogelijk dat hij iets aan zijn spelsystee­m wijzigt. In ieder geval traden de spelers hem bij. De kop zal ervoor moeten en dat betekent wat voor de Vikings.

DIVISIE A - GROEP 2

Zwitserlan­d - IJsland 6-0 13' Zuber 1-0; 23' Zakaria 2-0; 53' Shaqiri 3-0; 67' Seferovic 4-0; 71' Ajeti 5-0; 82' Mehmedi 6-0 1 Zwitserlan­d 1 1 0 0 6-0 3 2 België 0 0 0 0 0-0 0 3 IJsland 1 0 1 0 0-6 0

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Bondscoach Erik Hamren had zich zijn debuut anders voorgestel­d.
FOTO EPA-EFE Bondscoach Erik Hamren had zich zijn debuut anders voorgestel­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium