Het Belang van Limburg

“Normaal geen clubtraine­r meer”

Jacky Mathijssen staat voor debuut als bondscoach van de U19

- Bob FAESEN

Jacky Mathijssen debuteert vanavond tegen Engeland als bondscoach van de Belgische U19. De vriendscha­ppelijke wedstrijd is de afsluiter van de kennismaki­ngsweek die de Limburger deze week had met staf en spelers. “Ik zou deze job niet willen inruilen voor het hoofdtrain­erschap bij om het even welke eersteklas­ser.”

Op 29 juni werd Jacky Mathijssen aangesteld als bondscoach van de U19, maar het echte werk begon voorbije week. Een week die in het teken stond van kennismaki­ng. “Nu kunnen we op iedereen een naam en functie plakken”, zegt Mathijssen, die heel bewust voor zijn nieuwe baan koos. “Ik zou ze niet willen inruilen voor een job bij om het even welke eersteklas­ser. Dit is waar ik op zat te wachten. Vooral omdat ik ook de ambitie heb om mijn analysewer­k te blijven doen, net zoals Gert Verheyen dat met succes combineerd­e. Of ik hiermee wil zeggen dat mijn carrière als clubtraine­r voorbij is? Zeg nooit nooit, maar dat is wel de bedoeling. Een meer adviserend­e rol kan nog altijd. Zij het op lager niveau.”

Maar op dit moment gaat de focus van Mathijssen dus naar de KBVB. De laatste keer dat de U19 zich voor een EK kwalificee­rde dateert al van 2011. “Het wordt een uitdaging. Ik beschouw dit jaar als een instapjaar, maar we gaan er alles aan doen om nu al resultaten te halen. De plaatsen zijn duur: acht teams mogen deelnemen, waarvan je al een organisere­nd land en een Europees kampioen hebt.”

Van een generatiek­loof is er volgens de 55-ja- rige Mathijssen geen sprake. “In je hoofd blijf je jong en met jonge mensen werken, zorgt ervoor dat je flexibel blijft. In elk team dat ik getraind heb zaten er wel vier à vijf spelers van 19 of 20 jaar. Een aantal van die jongens zijn doorgedron­gen tot de nationale ploeg. Een mooie referentie, zelfs een van de elementen die de bond overtuigde om voor mij te kiezen.”

Martinez bepalende stem

Een andere referentie was Roberto Martinez. De baas van de grote Rode Duivels had een bepalende stem in het aanwerven van Mathijssen. “Dat is tof om weten. We hadden voor deze opdracht al een goede band en ik heb in Tubeke al met hem gesproken. Ik voel bij de bond veel respect en dat is wederzijds. Als je ziet hoe de Rode Duivels, de beloften en de jeugdelfta­llen presteren, dat is reclame voor het Belgische voetbal.” Tot slot: kennen de spelers van de U19 de speler Jacky Mathijssen? “Deze generatie is oud genoeg om te weten dat ik op het hoogste niveau heb getraind, maar vraag ze niet op welke positie ik heb gevoetbald. Dat maakt ook niks uit. Hun vaders zullen hen wel het een en ander kunnen vertellen.”

KRC GENK Blessure Uronen -

Jere Uronen hield een hoofdbless­ure over aan het Nations League-duel tussen Finland en Hongarije (1-0). Hij is onzeker voor de wedstrijd van morgen tegen Estland. ***

werd bij Oekraïne na 71’ vervangen in de 1-0-zege tegen Slovakije. *** Noorwegen rekende 78 minuten op die geel kreeg tegen Bulgarije (0-0). ***

bleef met Tanzania in de kwalificat­ies voor de Afrika Cup 2019 op 0-0 steken tegen Oeganda. *** draafde met Roemenië (U19) op als centrale verdediger in de 2-1-zege tegen Cyprus. *** (Colombia), (Bosnië-Herzegovin­a) en

(U17) kwamen niet in

Malinovsky­i

Ally Samatta

Sander Berge,

Vladimir Screciu Nastic Vandevoord­t

actie.

Ruslan

STANDARD

Zeges Djenepo, Cimirot en Laifis -

Wisselende resultaten voor de Rouches in de Afrika Cup-voorrondes. (90’) speelde met DR Congo 1-1 gelijk tegen Liberia.

kwam niet in actie. (90’) kwam met Kameroen niet verder dan 1-1 tegen Comoren.

(90’) en Mali wonnen met 0-3 van Zuid-Soedan. *** (90’) verloor met Mexico van Uruguay (1-4). *** In de Nations League wonnen (90’) en Bosnië in Noord-Ierland (1-2). Het Cyprus van

(90’) won met 2-1 tegen Slovenië.

Luydinama

Mpoku

Laifis

Lucumi

Cimirot

Ochoa

Fai

Djenepo

STVV

Buya debuteert bij Sierra Leone -

Mohamed Buya Turay (61’) verloor met Sierra Leone in de kwalificat­ies van de Afrika Cup met 1-0 tegen Ethiopië. Voor de STVV-spits was het zijn debuut in de nationale ploeg.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium