Het Belang van Limburg

Simon Yates winnaar van driedaags klimfestiv­al

-

Simon Yates zit opnieuw in het rood. De 26-jarige Brit van Mitchelton-Scott is de winnaar van een driedaagse in de hoge cols die uiteindeli­jk veel minder verschille­n bracht dan verwacht. “Als je ziet dat we nu nog met vier binnen de driekwart minuut staan, dan kan het goed zijn dat deze Vuelta in de tijdrit van dinsdag wordt beslist”, aldus Yates.

Niet dat er niet gekoerst werd. Integendee­l. Alleen neutralise­erde de ene klassement­srenner doorlopend de andere. Zaterdag bekende Simon Yates evenwel kleur. De held én antiheld van de voorbije Giro zette op een moordend steile klim boven Nava iedereen op zijn plaats.

“Dit keer heb ik deze rode leiderstru­i wel verdiend”, stelde de spichtige kerel uit Yorkshire. “En ga ik mijn positie ook verdedigen.” En dat deed hij ook. Gisteren demonstree­rde Yates op Lagos de Covadonga dat hij sinds zijn appelflauw­te de laatste donderdag van de Giro heel snel heeft bijgeleerd.

Pinot, ook al helemaal middendoor geplooid op het einde van de Giro, boekte op Lagos de Covadonga één van zijn mooiere overwinnin­gen. Pinot kreeg met een achterstan­d van 2’46” wel vrij spel van Yates, Valverde, Quintana en Lopez, die aan een oorlog om de eindzege in de Vuelta bezig zijn.

Quintana niet bij de les

De grote verliezer van de voorbije drie bergritten is Movistar, Nairo Quintana in het bijzonder. Hij verloor zaterdag tijd nadat hij naar eigen zeggen “drie keer in de lucht had geschoten in plaats van op doel”. Quintana kon niet beter en waakte er vooral over dat Valverde terugkwam. Meer zelfs, de oude knar wipte opnieuw over hem in de stand. “Na de tijdrit van dinsdag duiden we de kopman aan”, zei Valverde. De conclusie van het weekend is dat Yates heel goeie papieren heeft, slim koerst en er staat op de beslissend­e momenten. De spanning blijft en na de rustdag van vandaag barst de strijd weer los.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Simon Yates gaat zijn rode trui verdedigen.
FOTO PHOTO NEWS Simon Yates gaat zijn rode trui verdedigen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium