Het Belang van Limburg

Van Aert schrapt nog meer

Wereldkamp­ioen veldrijden maakt van voorjaar op de weg zijn hoofddoel

- Werner BOURLEZ

Wout van Aert (23) rijdt komend veldritsei­zoen dertig crossen, twee minder dan vorig jaar. Opvallend: hij laat vier crossen van de DVV Trofee vallen (waarbij Baal op 1 januari en zijn thuiscross in Lille) en schrapt ook drie manches van de Superprest­ige. “Ik moet rust- en trainingsp­eriodes inlassen, want presteren in het voorjaar op de weg is mijn hoofddoel.”

Het deed Wout van Aert zichtbaar deugd om tussen de supporters te vertoeven in zijn Lille, waar zijn eerste fandag plaatsvond. Van Aert blijft bij zijn standpunt dat hij in de toekomst niet wil rijden voor de fusieploeg van Nick Nuyens en het Nederlands­e Roompot, dat vanaf 1 januari de opvolger wordt van Veranda’s Willems-Crelan. Het gesprek vrijdag met de ploegleidi­ng veranderde daar niks aan. In afwachting van een oplossing “om een betere situatie te creëren”, focust hij zich nu op het crossseizo­en, dat zondag - één dag na de 24ste verjaardag van Van Aert - start met de Brico Cross in Geraardsbe­rgen. “Vandaar dat het nu een ideaal moment was om tijd te maken voor de fans”, zegt Van Aert, die met 150 supporters, groot en klein, een tochtje maakte in Lille en omstreken en daarna uitgebreid de tijd nam voor selfies en handtekeni­ngen. Ook zijn fans stelden trouwens vragen over zijn toekomst. “Het sportieve primeert op het financiële”, was het enige wat hij erover kwijt wou.

30 crossen

In de rand maakte hij ook zijn wedstrijdp­rogramma voor het komende veldritjaa­r bekend. Van Aert laat meer klassement­swedstrijd­en links liggen dan vorig seizoen. Hij zal opnieuw alle Wereldbeke­rmanches rijden, maar de Superprest­ige (vijf deelnames op acht veldritten) en de DVV Verzekerin­gen Trofee (slechts drie deelnames op zeven manches) zullen het een aantal keer zonder de drievoudig­e wereldkamp­ioen moeten stellen.

“Ik moet voldoende rust- en trainingsp­eriodes inbouwen in functie van het voorjaar op de weg”, zegt Van Aert. Het EK in Rosmalen (4 november) rijdt hij in tegen- stelling tot vorig jaar wel. Na de Wereldbeke­r in Koksijde (25 november) herneemt hij wel pas de competitie op 15 december in Antwerpen en tussen de eindejaars­cross in Diegem (30 december) en het BK in Kruibeke (13 januari) rijdt hij op 6 januari enkel een cross het Franse La Mézière. Hij beperkt ook de dubbele crossen op zaterdag en zondag. Zo moeten onder andere Boom (daags voor de Wereldbeke­r in Bern), Niel (daags voor Gavere) en Hamme (daags na de WB in Tabor) wijken.

En na het WK in het Deense Bogense rijdt hij nog slechts één cross: drie dagen later in Maldegem. “Maar ik heb heel veel zin in het nieuwe crossseizo­en”, zegt Van Aert. “Veldrijden is het liefste dat ik doe en ik wil dat zo lang mogelijk blijven combineren met de weg, al wordt dat laatste steeds meer het hoofddoel.”

Er wacht hem opnieuw een felle strijd met Mathieu van der Poel. “Respect voor wat hij in het mountainbi­ken en op de weg gepresteer­d heeft”, zegt Van Aert. “Maar ik heb ook vastgestel­d dat veel veldrijder­s, zoals Quinten Hermans bijvoorbee­ld, een zeer goede zomer op de weg achter de rug hebben. Dat voorspelt veel goeds.”

HET VELDRITPRO­GRAMMA VAN WOUT VAN AERT: 16/9 Geraardsbe­rgen (Brico), 23/9 Waterloo (VSt/WB), 29/9 Iowa (VSt/WB), 6/10 Meulebeke (Brico), 7/10 Ronse (Brico), 13/10 Lokeren (Brico), 14/10 Gieten (SP), 18/10 Ardooie, 21/10 Bern (WB), 28/10 Ruddervoor­de (SP), 1/11 Oudenaarde (DVV), 4/11 Rosmalen (EK), 11/11 Gavere-Asper (SP), 17/11 Tabor (WB), 24/11 Wachtebeke, 25/11 Koksijde (WB), 15/12 Antwerpen (DVV), 16/12 Zonhoven (SP), 23/12 Namen (WB), 26/12 Zolder (WB), 28/12 Loenhout (DVV), 29/12 Bredene (Brico), 30/12 Diegem (SP), 6/1 La Mézière, 13/1 Kruibeke (BK), 14/1 Otegem, 20/1 Pontchatea­u (WB), 27/1 Hoogerheid­e (WB), 3/2 Bogense (WK), 6/2 Maldegem (Brico).

 ?? GREGORY VAN GANSEN
FOTO ?? Wout van Aert maakte op zijn fandag tijd voor een fietstocht­je en selfies, ook voor zijn eigen collectie.
GREGORY VAN GANSEN FOTO Wout van Aert maakte op zijn fandag tijd voor een fietstocht­je en selfies, ook voor zijn eigen collectie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium