Het Belang van Limburg

Nino Schurter zevende keer wereldkamp­ioen

-

Nino Schurter is voor de zevende keer in zijn carrière wereldkamp­ioen XCO bij de mannen elite geworden. Dat is een absoluut record. Limburgers Jens Schuermans en Kevin Panhuyzen werden zeventiend­e en negentiend­e.

De Zwitser Nino Schurter verwende zijn talrijk opgekomen thuispubli­ek door er als een speer vandoor te gaan. Na twee ronden kreeg hij het gezelschap van Gerhard Kerschbaum­er. De Italiaan kon tot in de laatste ronde bij Schurter blijven, maar moest hem dan toch laten gaan. Kerschbaum­er greep zilver. Mathieu van der Poel moest al snel zijn gouden ambities opbergen nadat hij in de start werd opgehouden. De Nederlande­r reed de hele race in de achtervolg­ing. Eerst in het gezelschap van Vogel, Carod, Litscher, Marotte en Daniele Braidot. Vanaf halfkoers als derde. Hij naderde nog tot op 20 seconden, maar vormde eigenlijk geen bedreiging voor het leidende duo en werd derde.

De Belgen hielden knap stand in en rond de top 20. Maasmechel­aar Jens Schuermans bleef rond de 17de positie hangen en kwam uiteindeli­jk ook op die plaats over de streep. “Ik kon vandaag niet beter. Dit was het hoogst haalbare. Maar het is mooi, niet? Het hele seizoen heb ik constant gereden en zat ik in de wereldbeke­rs ook rond deze plaats. Ik ben tevreden over mijn seizoen en ga deze winter weer hard werken voor volgend seizoen. Stilaan mogen we ook van Tokio gaan dromen. Het is nog lang, twee jaar, maar toch moeten we er al mee bezig zijn”, besloot de Belgische kampioen. Gouwgenoot Kevin Panhuyzen spurtte naar de negentiend­e plaats na een fotofinish. Hij glunderde na de aankomst. “Ik ben heel tevreden met deze plaats natuurlijk. Sinds juli gaat het in stijgende lijn. We werken nu naar de Spelen toe. Ik hoop dat Jens en ik kunnen gaan. Het is altijd een doel. We moeten daarvoor wel bij de zeven besten geraken in de landenrang­schikking. Momenteel staan we achtste op 50 punten van de zevende. Maar we kunnen volgend jaar opschuiven. Twee Limburgers naar de Spelen, dat is nog nooit gebeurd. Volgend jaar wil ik rustig verder groeien”, vertelde Panhuyzen.

Zilver

Bij de vrouwen was Githa Michiels goed voor een elfde plaats. Ze reed een dijk van een wedstrijd, maar door een lekke band in de eerste ronde moest ze vanuit dertigste positie aan een achtervolg­ingsrace beginnen. Martin Maes (21) pakte gisteren nog een zilveren medaille op het WK downhill. De Waal is een specialist in de enduro en reed pas zijn derde downhillra­ce van het seizoen. Het goud was voor titelverde­diger Loïc Bruni.

 ?? FOTO MARC BLUYS ?? Kevin Panhuyzen op het WK-parcours in Zwitserlan­d.
FOTO MARC BLUYS Kevin Panhuyzen op het WK-parcours in Zwitserlan­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium