Het Belang van Limburg

“Zoet en bitter tegelijk”

- Marc CORNELISSE­N

Opoeterena­ar Rick Dreezen heeft zich in Genk gekroond tot vicewereld­kampioen in de koningskla­sse van de karting. Alleen de Tsjech Patrik Hajek bleef hem voor. Zilver gewonnen, of goud verloren? “Aan het begin van de week had ik getekend voor deze tweede plaats. Maar als je zo dicht bij de wereldtite­l komt, smaakt het toch bitterzoet.”

Topeveneme­nt, dat WK karting op Horensberg­dam. Topsport, veel volk, mooi weer en als toetje een gesmaakte show van de straaljage­rs van de vliegtuigm­eeting in Kleine-Brogel. Maar bovenal ook twee Limburgers in de hoofdrol. In de KZ, de topklasse van de karting, zat Rick Dreezen (28) in de heats meteen in het goede ritme. Met onder meer een reekszege plaatste zich als derde voor de finale, na de Tsjech Patrik Hajek (28) en de Nederlande­r Marijn Kremers. In een tumultueuz­e start schoof Dreezen naar plaats 2, maar Hajek had al meteen 1”4 voorsprong. Hij vergrootte die kloof tot 2 seconden en liet Dreezen nooit meer terugkomen. “Door dat ongeval in de start moest ik vol op de rem. Ik kwam er ongehavend uit, maar had zowel voor als achter me een kloof ”, vertelt Dreezen. “Ik deed het eerst wat rustig om mijn banden niet te vernielen, maar ik kon gewoon niet naar hem toe rijden. Hij was even snel en verdient de overwinnin­g.”

Nieuw project

Dreezen was kort voor het WK van chassis- en motormerk veranderd. Kart Republic bleek een uitstekend­e keuze, maar de Iamemotor kwam een tikkeltje topsnelhei­d tekort. Dreezen: “Dit is een nieuw project. De voorbereid­ing was niet ideaal en daardoor had niemand deze tweede plaats verwacht. Gedroomd wel, maar verwacht niet. Maar als je zo dicht bij de eerste plaats eindigt, is het toch een beetje pijnlijk. Je rijdt niet elk jaar een WK op vijf minuten van je thuis. Details bepalen de race, zoals zo vaak. Maar we weten nu waar we in de winter aan moeten werken.” Dreezen gaat dus door, zo lijkt het. “Ik had in mijn hoofd dat ik zou stoppen als ik had gewonnen. Wereldkamp­ioen worden in Genk, dat zou de cirkel rond hebben gemaakt. Maar nu ga ik door tot ik die titel heb, zo lang ik er motivatie en plezier in vind. Ik zit nu in een omgeving die waarin ik het grootste vertrouwen heb.” Wereldkamp­ioen Hajek (Kosmic-Vortex) leunde al jaren aan bij de top, maar pakte in Genk zijn eerste grote titel. Het brons was voor de Italiaan Fabian Federer (CRG-TM). Jorrit Pex, de vriend en oom van Max Verstappen, moest vrede nemen met de zesde plek, vijf plaatsen beter dan broer Stan. “Ik heb er alles uitgehaald, er zat gewoon geen snelheid in de kart. We moeten iets anders gaan proberen.”

De Belg Jonathan Thonon moest na enkele ronden al opgeven. Medefavori­et Marco Ardigo vloog vrijdag naar huis wegens het overlijden van een naaste.

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Rick Dreezen (9) feliciteer­t wereldkamp­ioen Patrik Hajek.
FOTO JEFFREY GAENS Rick Dreezen (9) feliciteer­t wereldkamp­ioen Patrik Hajek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium