Het Belang van Limburg

Kapel overhoop gehaald tijdens inhuldigin­gsfeest

- Koen LUTS

In de nacht van vrijdag op zaterdag hebben vandalen het interieur van de kapel op de begraafpla­ats van Linkhout vernield. Tussen de bloemstukk­en en kandelaars die op de grond lagen, werden ook een paar schoenen en een jas gevonden. De politie spoorde de eigenaar op, maar die vertelde dat hij niets met de vandalenst­reken te maken had.

Buurtbewoo­nster Hélène Schepers onderhoudt al jaren de kapel. “Ik wilde zaterdagmo­rgen de bloemen in de kapel water geven en vond het vreemd dat er een bloempotje voor de deur stond. Normaal gezien sluit Sulla Ceunen ’s avonds de deur, maar door ziekte gebeurde dat niet. Binnen trof ik een ravage aan en opvallend genoeg ook een jas en een paar schoenen. Er zijn foto’s gemaakt en de politie werd verwittigd.”

Dronken

Het zware Jezusbeeld op het altaar werd omgeduwd en belandde op een kerkstoel. “Gelukkig had ik het offerblok leeggemaak­t, dus geld werd er niet buitgemaak­t. Maar dit doe je niet. Misschien waren de daders wel gedrogeerd of erg dronken. Hoe stom is het om je schoenen en een mooi vest achter te laten. Aan de ingang van onze begraafpla­ats staat een bord waar om respect gevraagd wordt, maar dat hebben de daders zeker niet gelezen”, zegt Josette Bortels. In de jas zat onder andere een zuipkaart van het jeugdhuis. Samen met het gloednieuw­e ontmoeting­scentrum werd dat vrijdag plechtig geopend. Daar kwam de politie de eigenaar van de jas en de schoenen op het spoor, maar die ontkende dat hij iets te maken had met de vandalenst­reken. De man vertelde dat hij zijn jas had uitgedaan en ook zijn schoenen omdat hij een ingegroeid­e teennagel heeft. “Mijn jas en schoenen heb ik bij mijn auto gelegd en dan ben ik me verder gaan amuseren met mijn vrienden. Ik kan me niet herinneren dat ik aan die kapel ben geweest en zoiets zou ik ook nooit doen. Ik heb een goed gesprek gehad met Josette Bortels en samen hebben we alles in vijf minuten opgeruimd. Het beeld was echter veel te zwaar om terug op het altaar te zetten, maar het raakte niet beschadigd. Buurtbewon­ers hebben om 23 uur kabaal gehoord aan de kapel, maar toen was ik nog bij mijn vrienden. Ik vermoed dat het om een misplaatst­e grap gaat.”

 ?? Foto KOEN LUTS ?? De dader liet een paar schoenen en een jas achter in de kapel. De eigenaar van de spullen werd geïdentifi­ceerd maar verklaarde dat hij de ravage niet aangericht had.
Foto KOEN LUTS De dader liet een paar schoenen en een jas achter in de kapel. De eigenaar van de spullen werd geïdentifi­ceerd maar verklaarde dat hij de ravage niet aangericht had.
 ?? Foto KOEN LUTS ?? Hélène Schepers en Josette Bortels: “Dit doe je niet. Misschien waren de daders wel gedrogeerd of erg dronken.”
Foto KOEN LUTS Hélène Schepers en Josette Bortels: “Dit doe je niet. Misschien waren de daders wel gedrogeerd of erg dronken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium