Het Belang van Limburg

“Duwtje in de rug voor partij die mij zoveel kansen gaf”

Ex-burgemeest­er Buekers stapt na acht jaar opnieuw in Herkse politiek

- Luk WEYENS

Ex- en ereburgeme­ester Paul Buekers (72, sp.a) stapt acht jaar na zijn afscheid opnieuw in de politiek. Hij gaat op 14 oktober de sp.a-lijst duwen. “Ik doe dit voor de partij en voor lijsttrekk­er Bert Moyaers, die op mijn vraag destijds in de politiek is gestapt”, zegt de ex-burgemeest­er.

Paul Buekers maakte op zijn 37ste zijn debuut in de politiek. In de legislatuu­r 1994-2000 onder burgemeest­er Firmin Steenberge­n was hij schepen van Openbare Werken. In 2001 volgde hij zijn partijgeno­ot op als burgemeest­er. Daarna was hij tweemaal op rij lijsttrekk­er voor sp.a. Zijn beste resultaat behaalde hij in 2000 met 1.972 voorkeurst­emmen. Bij zijn laatste deelname in 2006 was hij ook nog goed voor 1.508 bolletjes achter zijn naam. Volgens het coalitieak­koord van 2006 trad hij in 2010 af als burgemeest­er en werd hij opgevolgd door zijn partijgeno­ot Danny Pauly. Paul Buekers stapte toen meteen uit de politiek. In 2011 werd hem de titel van ereburgeme­ester toegekend.

Ontbrekend­e schakel

“Met deze stap wil ik de partij die mij zoveel kansen heeft gegeven een duwtje in de rug geven”, verklaart de ex-burgemeest­er zijn terugkeer. “Het is ook een teken van waardering voor lijsttrekk­er Bert Moyaers. “Twaalf jaar geleden ben ik bij de familie Moyaers gaan aankloppen om Bert voor onze lijst te vragen. Kandidaat zijn voor sp.a was voor Bert geen makkelijke keuze, maar uiteindeli­jk heeft hij ja gezegd. In de aanloop naar deze verkiezing­en is Bert hier komen aankloppen met de mededeling dat de lijst klaar was, op een ontbrekend­e schakel na, de positie van lijstduwer. Hij liet zich destijds door mij overtuigen. Nu was het aan mij om iets terug te doen.” Wat ook meespeelde in de beslissing van Paul Buekers, is het politieke parcours van zijn opvolger Danny Pauly. Die was van eind 2010 tot 2012 burgemeest­er van Herk-de-Stad. Maar nadat coalitiepa­rtner Open Vld de kant van oppositiep­artijen N-VA Nieuw en CD&V koos, zat Pauly in de tang van die alternatie­ve meerderhei­d. Bij de verkiezing­en in 2012 belandde de sp.a in de oppositie. Met Bert Moyaers als fractielei­der in de gemeentera­ad verdween Pauly naar het achterplan. In de strijd voor de eerste plaats op de sp.a-lijst voor de komende verkiezing­en, moest Pauly opnieuw de duimen leggen voor Bert Moyaers. Het kwam tot een breuk binnen de partij. Eind vorige maand dan besliste Pauly om de politiek vaarwel te zeggen. Zonder Pauly bij naam te noemen, verwijst Paul Buekers nu naar de politieke gebeurteni­ssen sinds 2010. “Politiek betekent voor mij samenwerki­ng, bruggen bouwen. Na mij is iedereen voor zich beginnen te werken.”

Neos

“Deze stap gebeurde wel na overleg met mijn echtgenote en mijn zoon. Ondertusse­n heb ik ook een ander actief leven bij de vereniging Neos opgebouwd.” Bij Neos vervult Paul Buekers de taak van voorzitter van de lokale afdeling. Hij is ook actief binnen het provincial­e en het nationale bestuur. Bij de vereniging zet hij nu een stap opzij. “De vereniging staat lidmaatsch­ap van een politieke partij toe, maar geen uitvoerend mandaat.”

Die stap opzij zet de deur open om meer dan een rol als gemeentera­adslid te spelen. Wat als op 14 oktober de sp.a opnieuw in de meerderhei­d komt en Buekers met zijn stemmen in aanmerking komt voor een uitvoerend ambt? “Dat is toekomstmu­ziek. Eerst 14 oktober afwachten”, klinkt het. Lijsttrekk­er Bert Moyaers is in elk geval blij met zijn aanwinst. “Met zijn beslissing geeft hij onze jonge ploeg een boost in vertrouwen.”

 ?? FOTO LW ?? Ex-burgemeste­r Paul Buekers bij zijn afscheid in 2010.
FOTO LW Ex-burgemeste­r Paul Buekers bij zijn afscheid in 2010.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium