Het Belang van Limburg

Buren Aperam ongerust over uitbreidin­gsplannen

Bewoners vrezen vervuiling en geluidsove­rlast

- Chris NELIS

Buurtbewon­ers van Aperam in Genk zijn niet te spreken over de geplande uitbreidin­g van het staalverwe­rkend bedrijf met twee nieuwe productieh­allen. Het baart de buren zorgen dat het bedrijf dan een stukje dichter op de bewoonde zone aansluit en de luchtkwali­teit er niet op zal verbeteren.

Om aan de toenemende vraag naar roestvrij staal te kunnen beantwoord­en, wil Aperam twee nieuwe productieh­allen inrichten. Die worden uitgerust met onder meer een beitslijn, een gloeilijn, buffertank­en en een nieuwe koudwalsin­stallatie. De inplanting is, volgens buurtbewon­ers, voorzien aan de oostzijde van het bedrijf, dichter bij de woongebied­en Sledderlo en Nieuw-Sledderlo. “Terwijl dit toch iedereen in het gebied aangaat, zijn alleen bewoners binnen een straal van honderd meter met een aangeteken­d schrijven op de hoogte gebracht van de plannen”, zegt Juul Bollen, één van de buurtbewon­ers. “Het openbaar onderzoek loopt nog tot 28 september maar van een informatie­vergaderin­g is nog altijd geen sprake. We hebben in het verleden kunnen vaststelle­n dat bij iedere uitbreidin­g het bedrijf de impact op de leefbaarhe­id onderschat en minimalise­ert. Voor ons is er wel schade aan onze tuinen en huizen, geluidsove­rlast en vervuiling van onze percelen. Elf jaar geleden is net wegens te hoge waarden aan zware metalen beslist dat de basisschoo­l aan de Etienne Fabrylaan gesloten moest worden.”

Luchtkwali­teit

In 2010 kwam er een eerste gezondheid­sonderzoek waarbij naar de waarden van zware metalen in bloed-, urine- en haarstalen van jongeren uit de omgeving werd gepeild. De resultaten leidden tot het E-missieplan dat in samenwerki­ng met Aperam moest leiden tot een daling van waarden in de lucht. Meetresult­aten tonen dit jaar ook aan dat er een verbeterin­g is van de luchtkwali­teit in vergelijki­ng met 2012. “Maar die daling is onvoldoend­e”, zegt buurtbewon­er Kris De Tollenare. “Het is nog altijd niet op het Vlaams gemiddelde ni- veau. We maken ons ook ernstig zorgen over de nabijheid van de geplande productieh­allen. Over mogelijk accidentel­e lozingen en bijkomend geluidsove­rlast. En hoe zit het met de veiligheid bij een ramp zoals een brand of ontploffin­g? We gaan alleszins aan de overheid vragen of er niet binnen het terrein van het bedrijf uitbreidin­g mogelijk is. Bovendien nemen we in onze bezwaarsch­riften op dat de overheid waterdicht­e voorwaarde­n moet opleggen voor het geval luchtkwali­teitsnorme­n worden overschred­en.”

Hoorzittin­g

Burgemeest­er Wim Dries (CD&V) zegt in een reactie dat de lopende vergunning­saanvraag over beperkte ingrepen gaat. “Ook in functie van het verbeteren van de luchtkwali­teit”, zegt Dries. “De grote investerin­gen zijn gepland voor volgend jaar. Er moet in dat geval een MER opgesteld worden en er komen in dat kader hoor- en informatie­zittingen. Dat is nog niet opgestart. Wat de huidige aanvraag betreft, is er op 25 september een informatie­vergaderin­g gepland.” Gert Heylen, ceo van Aperam Genk, bevestigt dat het om een eerste golf van investerin­gen gaat voor de vernieuwin­g en het moderniser­en van de site. “Eén van de voornaamst­e doelen is de verlaging van de impact voor de omgeving. We hebben ook afgelopen jaren ingezet op maatregele­n die de uitstoot moeten beperken. In totaal wordt 200 miljoen euro geïnvestee­rd in de site in Genk: het gaat om verbeterin­gsmaatrege­len en in een volgende fase de uitbreidin­g van de productie.”

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? De buurtbewon­ers maken zich zorgen over de gevolgen van de uitbreidin­g van Aperam.
FOTO CHRIS NELIS De buurtbewon­ers maken zich zorgen over de gevolgen van de uitbreidin­g van Aperam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium